3F København og fem hoteller i København er efter fem år med mange forhandlinger blevet enige om en overenskomst.
Det glæder Natasja Nielsen, der er faglig sekretær i 3F København og har været med til at forhandle aftalen på plads.
– For arbejdsgiverne var det et helt afgørende krav at øge fleksibiliteten i medarbejdernes arbejdsopgaver, siger Natasja Nielsen til Arbejderen og fortsætter:
– Omvendt har vi stillet krav om, at de ansatte i branchen bliver opkvalificeret, og at de medarbejdere, der ønsker det, kommer på fuld tid. Det bliver tilgodeset i aftalen, og det er noget nyt, som vi nu prøver af.
Hun fortæller, at det er en helt anderledes og meget mere fleksibel aftale end tidligere set på området. Derfor er hun spændt på at se, om den lever op til hensigten.
Branche præget af deltidsansættelser
Hotelbranchen er kendetegnet ved mange ansatte på deltid, på kontrakter af kort varighed eller nultimerskontrakter. Lønnen er derefter, og tit bliver et job i hotelbranchen suppleret med et andet eller flere andre job for at sikre en indtægt, man kan leve af.
Den københavnske 3F-afdeling håber, at den nye hotelaftale kan bane vej for flere job på fuld tid, og ser det som en fordel for både ansatte og arbejdsgivere. Vejen til at sikre flere fuldtidsstillinger går gennem de ansattes nye muligheder for at varetage forskellige jobfunktioner.
Eksempler på jobfleksibilitet
Natasja Nielsen forklarer:
– Det kan eksempelvis være om morgenen, hvor der tit er et stort rykind, men typisk ikke nok i tjenerstaben. Så kalder man en reservetjener ind, der skal aflønnes i mindst fire timer, selv om de ikke har behov for det.
– Med den her aftale kan man i stedet tilkalde en stuepige, der kan fagveksle i de timer, der er behov for det, og selvfølgelig til tjenerløn. På den måde får man mere kontinuerlig arbejdskraft og trækker på folk, man kender i forvejen, og som kender hinanden fra arbejdspladsen.
Et andet eksempel, hvor et hotel med fordel kan gøre brug af det personale, som i forvejen er ansat, kan være dage, hvor der er ekstra travlt i køkkenet.
– Hvis man har mod på det, kan man måske forestille sig, at man kan gå til hånde i køkkenet og endda få smag for en anden branche. Igen gælder det, at man skal have den løn, som de går til i køkkenet. Man kan ikke fagveksle nedad, understreger den faglige sekretær fra 3F København.
Tilfredse hotelejere
Følgende hoteller har skrevet under på den nye lokalaftale: Villa Copenhagen, Comfort Hotel Vesterbro, Skt. Petri, Clarion Hotel Copenhagen Airport og Comfort Hotel Copenhagen Airport. De to sidstnævnte havde i forvejen overenskomst med 3F.
Direktøren for Villa Copenhagen, er godt tilfreds med aftalen.
– Vi har landet en god aftale, hvor mere fleksibilitet har været nøgleordet. Branchen ændrer sig meget i øjeblikket, og det er der forståelse for. Der er ikke så mange faglærte hele vejen rundt, så det gør det lettere at planlægge på den her måde, siger hoteldirektør Peter Høgh Pedersen til Fagbladet 3F.
Hotellerne er en del af kæden Nordic Choice Hotels, der ifølge Natasja Nielsen har “stor volumen” i København. Af samme grund håber hun, at aftalen bliver en succes, som kan brede sig i branchen.
Evaluering om et år
Lykkes det at skabe flere fuldtidsstillinger og dermed bedre vilkår for den enkelte, så kan aftalen måske også være med til at afhjælpe manglen på arbejdskraft i hotelbranchen.
– I dag er det jo sådan, at kan du vælge mellem 10 timer på et hotel eller et fuldtidsjob, du kan leve af, så vælger de fleste det sidste.
– Nu prøver vi det her af, men lever aftalen ikke op til forventningerne om, at flere kommer på fuldtid, eller det viser sig, at de ansatte ikke trives med en mere fleksibel hverdag, så kan vi vælge at lade den bortfalde eller at genforhandle den, slutter Natasja Nielsen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.