Den omfattende produktion af kød i verden vil ikke falde – men derimod stige i fremtiden.
Det forudser miljøorganisationen Friends of the Earth og den grønne uafhængige fond Heinrich-Böll-Stiftung i deres årlige “Kødatlas”, der blev offentliggjort tirsdag.
Den industrielle kødproduktion er med til at accelerere klimakrisen og biodiversitetens kollaps
Stanka Becheva, Friends of The Earth
“Kødatlasset” indeholder en lang række data om den globale produktion og forbruget af kød – og konsekvenserne for klima, biodiversitet og mennesker.
Den årlige produktion af kød ventes at stige med 40 millioner ton inden år 2029 – til i alt 366 millioner ton.
– Den industrielle kødproduktion er med til at accelerere klimakrisen og biodiversitetens kollaps og truer sundheden for landmænd, arbejdere og forbrugere, siger talsperson for fødevarer og landbrug hos Friends of The Earth Europe, Stanka Becheva.
For at følge med efterspørgslen vokser det industrielle landbrug sig større og større år for år.
– EU og dets ledere spiser af landbrugsindustriens hånd. Der er brug for, at Europa sætter en stopper for skovrydning og krænkelser af menneskerettigheder og omlægger til mere plantebaseret kost og omfordeler støttemilliarderne af euro til små, bæredygtige landbrug, fortsætter Stanka Becheva.
Skyld i konflikter og skovfældning
På verdensplan bliver tre fjerdedele af al landbrugsjord brugt til kvæg, får, svin og andre husdyr og til at producere foder.
De største producenter af kød vil fortsat være: USA, EU, Brasilien og Kina. I år 2029 vil disse lande fortsat stå for cirka 60 procent af verdens samlede kødproduktion.
Alene i Brasilien er 175 millioner hektarer land afsat til kvæg.
Nogle få, store fødevarevirksomheder dominerer kødmarkedet – lige fra produktion til slagtning. Deres slagterier bliver drevet med elendige arbejdsvilkår og har været skyld i flere store udbrud af covid-19, konstaterer Friends of the Earth og Heinrich-Böll-Stiftung i deres “Kødatlas”.
Desuden er den industrielle kødproduktion skyld i konflikter. Alene i 2019 blev 212 mennesker dræbt, fordi de forsvarede deres land.
Produktion af sojabønner, der bliver brugt til dyrefoder, er en af de største årsager til afskovning.
– Industrien og politikerne har en masse gode intentioner. Men det bliver ved snakken. Den omfattende kødproduktion er endnu ikke blevet vendt. Kødindustriens økonomiske interesser skal måles i milliarder, og politikerne nægter at reformere kødlandbruget. Det fastholder os på en blind vej, der vil overskride planetens økologiske grænser. Der er brug for at halvere verdens kødproduktion, siger præsident for Heinrich-Böll-Stiftung, Barbara Unmüßig.
Kræver forbud mod svinefabrikker
Friends of the Earth og Heinrich-Böll-Stiftung har en række forslag til, hvordan landbruget kan blive mere bæredygtigt for natur og mennesker:
De multinationales profitdrevne kontrol over fødevarer og landbrug skal stoppes.
De store landbrugsfabrikker skal forbydes, og antallet af husdyr skal halveres, så der bliver plads til, at landbrugsjorden kan bruges til at dyrke alternativer til kød.
Handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene skal stoppes.
Landbrugsstøtten skal tages fra de store industrilandbrug og i stedet gives til mindre og mere klimavenlige landbrug.
Arbejdspladser i kødindustrien skal omdannes til mere bæredygtige job.
Vi skal spise mere lokalt, bæredygtigt og plantebaseret mad.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.