Torsdag den 30. maj kunne Xi Jinping, Kinas præsident, åbne mødet for dialoginitiativet Forum for Samarbejde mellem Kina og De Arabiske Stater (CASCF).
Forpligtelsen til to-statsløsningen bør ikke svækkes efter forgodtbefindende.
Xi Jinping, Kinas præsident
Mødet, der fandt sted i den kinesiske hovedstad Beijing, tog yderligere fat på Kinas voksende handelsforbindelser med de arabiske lande samt på sikkerhedsspørgsmål i forbindelse med Israels folkemord på palæstinenserne.
I åbningstalen gentog Xi Jinping Kinas støtte til oprettelsen af en uafhængig palæstinensisk stat.
– Forpligtelsen til to-statsløsningen bør ikke svækkes efter forgodtbefindende, sagde Xi Jinping på mødet, hvor ledere fra lande som Egypten, Tunesien, Bahrain og Forenede Arabiske Emirater deltog.
To-statsløsning
Nok støtter Kina en palæstinensisk stat, men ifølge den kinesiske regering er det ikke sikkert, at en sådan stat vil komme til strække sig “From the river to the sea” – som det ellers synges til Palæstina-demonstrationerne herhjemme.
“From the river to the sea” – eller “Fra floden til havet” – er et politisk udtryk, der geografisk refererer til det historiske Palæstina mellem Jordanfloden og Middelhavet. Området omfatter i dag Israel og de israelsk-besatte palæstinensiske områder, Vestbredden og Gaza. “From the river to the sea” synges som kampråb til demonstrationer som et krav på oprettelsen af én uafhængig stat i det historiske Palæstina.
Den kinesiske regering er enig i, at palæstinenserne har ret til en uafhængig stat. Men ifølge Kina er det kun via en to-statsløsning, hvor både Israel og Palæstina eksisterer som uafhængige stater i området, at de to folk kan opnå varig fred mellem hinanden.
– I en turbulent verden er gensidig respekt vejen til at kunne leve i harmoni, og rimelighed og retfærdighed er grundlaget for varig sikkerhed, sagde Xi Jinping på mødet.
Det er langt fra første gang, at Kina giver udtryk for sin holdning til Palæstina-spørgsmålet. I november opfordrede den kinesiske regering eksempelvis FN’s Sikkerhedsråd til at formulere en konkret plan for en to-statsløsning.
I februar adresserede Ma Xinmin, juridisk rådgiver i Kinas udenrigsministerium, desuden Den Internationale Domstol (ICJ), hvor Israel bliver anklaget for folkemord mod palæstinenserne. Her fastslog han, at palæstinenserne har “en umistelig ret” til “brug af magt” mod besættelsesmagten Israel.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Palæstinensernes ret til væbnet modstandskamp får støtte fra Kina
Indflydelse vokser
Xi Jinpings udtalelse om Palæstina på mødet med lederne af de arabiske lande skal ses i lyset af Kinas voksende indflydelse i Mellemøsten.
Sidste år mæglede Kina en skelsættende forsoningsaftale mellem Iran og Saudi-Arabien efter mange års fjendtligheder mellem de to ærkerivaler.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Et slag mod USA's petrodollar: Iran og Saudi-Arabien begraver stridsøksen
Det var også i 2023, at Kina var vært for et møde mellem den palæstinensiske modstandsbevægelse Hamas og den palæstinensiske organisation Fatah, der længe har været i strid med hinanden.
På det nylige CASCF-møde lovede Xi Jinping desuden, at Kina vil donere 500 millioner yuan (omkring 480 millioner kroner) til UNRWA, FN’s nødhjælpsorganisation for palæstinensiske flygtninge.
Dét sker, efter Israel i januar anklagede UNRWA for at være infiltreret af såkaldte terrorister, hvilket fik mindst 11 vestlige lande inklusive USA, Tyskland og Storbritannien til at trække deres støtte til nødshjælpsorganisationen, der er livsnødvendig for den nødlidende palæstinensiske befolkning.
Bundet sammen af energi
På mødet gjorde Xi Jinping det klart, at Kina vil samarbejde yderligere med arabiske stater på flere fronter, herunder i olie- og gasfelterne, samt med investeringer i større skala.
Kina er i fuld gang med at udbygge historiens største handelsnetværk ved navn Belt & Road Initiative (BRI). Israel er tilsyneladende det eneste uafhængige land i Mellemøsten, der ikke har underskrevet det memorandum, der formelt slutter et land til BRI.
Xi Jinping gav på mødet tilsagn om støtte til kinesiske energiselskaber og finansielle institutioner, der vil bidrage til energiprojekter i arabiske lande med en samlet installeret kapacitet på mere end tre millioner kilowatt.
Kina er en stor aftager af energi fra de arabiske golfstater, der inkluderer Saudi-Arabien, Bahrain, Oman, Kuwait, Qatar og Forenede Arabiske Emirater. I 2023 udgjorde den bilaterale handel mellem Kina og Golfen 286,9 milliarder dollars. Saudi-Arabien stod for næsten 40 procent af denne handel.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.