I morgen lørdag den 20. november øger hundreder af grupper og organisationer i europæiske byer presset for at få ophævet patenterne på covid-19-vacciner på verdensplan.
Baggrunden for presset er, at medicinalfirmaer ikke vil ophæve deres patenter på vaccinerne, selv om over fem millioner mennesker indtil videre er døde med covid-19.
En ti-dages intens kampagne vil rulle over hele det europæiske kontinent frem til den 30. november, hvor der er ministerrådsmøde i verdenshandelsorganisationen WTO i Genève, Schweiz.
Der er lige nu ganske få lande og magter, der blokerer for at ophæve patenterne på covid-vacciner. Så vi øger presset.
Marc Botenga, EU-parlamentsmedlem og initiativtager til antipatentkampagnen
Det er nemlig på dette tre-dages møde, at den endelige beslutning om at ophæve patenterne (TRIPS-fritagelse) vil blive taget. Det er Indien og Sydafrika, der foreslår det. To tredjedele af de 164 WTO-medlemmer – hovedsageligt udviklingslande – støtter forslaget.
Marc Botenga, der er medlem af EU-parlamentet for Belgiens Arbejderparti (PTB), mener, at WTO-mødet er meget vigtigt.
– Hvis demokratiet eksisterer i WTO, vil patenterne blive ophævet med det samme, siger han til Arbejderen.
Ingen profit på pandemier
Marc Botenga står centralt i kampen for at ophæve patenter. Han tog for halvandet år siden initiativ til at skabe kampagnen i Europa med sloganet “Ingen profit på pandemier” og organiserede Right to Cure – European Citizens’ Initiative, der i dag tæller mere end 375 organisationer fra 21 lande.
Kampagnen vil intensivere presset, så lande giver efter.
Han mener, at alles øjne vil være rettet mod WTO-mødet, og at det bliver spændende at se, hvilke lande og ledere der er villige til at handle for at afslutte nutidens vaccineapartheid.
WTO-ministermødet er nemlig et centralt globalt møde, der kan beslutte at indføre dispensation, der ophæver patenter midlertidigt. Hvis ikke WHO-mødet vedtager en TRIPS-dispensation, kan WTO’s generalråd (General Council) imidlertid godkende den bagefter.
Rådet har tidligere godkendt adskillige andre dispensationer, skriver patentkampagnen.
Danmark er med til at blokere
Få lande og magter blokerer imidlertid for dispensationen. Det gælder EU-kommissionen – anført af Tyskland og støttet af Østrig, Belgien, Danmark, Finland, Irland, Luxembourg, Holland, Portugal, Slovenien og Sverige.
De mener, at ved at ophæve patenterne vil det skade fremtidig forskning og innovation, fordi firmaer så ikke modtager den fulde økonomiske gevinst.
Marc Botenga ridser situationen op, som han ser den.
– Det er lige nu kun få lande og magter, der blokerer for at vedtage TRIPS, men vi ser jo, at det folkelige pres virker. Det betyder, at der opstår sprækker i deres front. Især regeringerne i Spanien, Italien og Frankrig kan være murbrækkere op til mødet, siger han til Arbejderen over telefonen fra Bruxelles.
EU-parlamentet har tidligere stemt ja til at ophæve patenterne, men EU-kommissionen, der ikke er folkevalgt, siger fortsat nej.
- Patent på covid-19-vacciner bliver opretholdt gennem TRIPS-aftalen indgået af Verdenshandelsorganisationen (WTO).
- TRIPS-aftalen giver dog plads til at ophæve patenter i nødstilfælde.
- Indien, Sydafrika og over 100 andre udviklingslande mener, at covid-19-pandemien er et nødstilfælde.
- I oktober 2020 anførte Indien og Sydafrika derfor en anmodning om at ophæve patent på covid-19-vacciner.
- Ved at ophæve patent vil udviklingslande være i stand til selv at producere vacciner og derved undgå at vente på medicinalfirmaers udrulning, der har været præget af forsinkelser.
- Hvis udviklingslande selv må producere vacciner, kan flere mennesker blev vaccineret hurtigere.
- Hurtig vaccination af verdensbefolkningen vil ikke blot betyde, at færre mennesker risikerer at dø, men også at der er mindre sandsynlighed for, at nye covid-19-mutationer opstår.
- Nye covid-19-mutationer kan være mere smittefarlige, mere drablige og/eller bedre til at modstå vacciner.
- Men EU, USA, Storbritannien, Norge, Australien, Canada, Schweiz, Japan, Brasilien og repræsentanter fra medicinalindustrien blokerede anmodningen og nægter at ophæve patent.
- De mener, at ophævelse af patent vil skade den fremtidige motivation for forskning og innovation, da medicinalfirmaer ikke vil tjene den fulde profit på salget af vacciner.
- Kritikere fastslår dog, at den grundlæggende forskning og innovation bag vacciner kommer fra universiteter og er blevet finansieret af offentlige fremfor private midler.
- I slutningen af november 2021 har USA’s præsident Joe Biden dog opfordret til at ophæve patenterne på covid-19-vacciner.
Belgieren tilføjer, at i forvejen har USA og Australien tidligere givet udtryk for, at de støtter Sydafrikas og Indiens forslag.
USA har dog intet gjort for at følge op, mener han.
Omfattende antipatentkampagne
Marc Botenga understreger, at det ikke blot er i de næste 10 dage, at presset har været på medicinalindustrien og landene, der blokerer for at ophæve patenter.
Presset har varet i over halvandet år. Han er glad for antallet af tilsluttede grupper og organisationer, blandt andre forbundet for offentligt ansatte i Europa, EPSU, med 7,2 millioner medlemmer og 270 fagforbund.
Målet er inden august næste år at samle en million underskrifter. Der er indtil nu samlet 219.000.
I Danmark tilsluttede Kommunistisk Parti og solidaritets-ngo’en Global Aktion sig sidste år.
Argumenterne mod at ophæve patenter
Marc Botenga mener, at modstanderne mod at ophæve patenter har nogle dybt uetiske og profitorienterede argumenter, der bliver tyndere og tyndere.
Thomas Cueni, generalsekretær for Den internationale sammenslutning af medicinalproducenter, International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations, mener, at det dumt at ophæve vaccinepatenter.
– At udvande nationale og internationale rammer for intellektuel ejendomsret vil være farligt og kontraproduktivt. Fokus bør i stedet være på videnskab og innovation, sagde han.
Den adminstrerende direktør i medcinfirmaet Pfizer, Albert Bourla, mener, at “knapheden på råmaterialer til fremstilling af vacciner forårsager en flaskehals i vaccineproduktionen. At give afkald på at beskytte patenterne vil kun forværre problemet og udløse en kamp om de kritiske input, vi har brug for”, skriver han.
Og så frygter direktøren, at andre “sandsynligvis vil jagte netop de råmaterialer, vi har brug for for at opskalere vores produktion”.
Hovedargumentet er altså, at virksomhederne risikerer ikke at kunne tjene noget nævneværdigt på et produkt, de har haft store udviklingsomkostninger til, skriver Jeppe Drudahl, lektor på Center for Economic Behavior and Inequality (CEBI) ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.
Mod profithensyn
Men Marc Botenga afviser, at der skal være profithensyn, når en pandemi skal slås ned.
– Medicinalfirmaerne tjener 1000 dollars i sekundet, mens verdens fattigste lande stort set ikke har adgang til at få vaccineret deres befolkninger, siger Marc Botenga og tilføjer: “Sundhed er vigtigere end profit”.
Han anklager Pfizer, BioNTech og Moderna for at stå for vaccineapartheid. De tre firmaer tjener tilsammen 65.000 dollars hvert minut.
Marc Botenga mener, at covid-19 er den værste globale pandemi i et århundrede, der har dræbt fem millioner mennesker, efterladt mange patienter med langvarig sygdomme, forarmet flere hundrede millioner og afsløret dybe afgrunde mellem Det Globale Nord og Syd, de rige og de fattige, de privilegerede og de sårbare.
“Intellektuel ejendomsret”
Botenga og patentkampagnen mener, at verdens ledere “til dato” ikke har en klar plan for at få afsluttet pandemien, selv om vejen dertil er klar.
“Vaccination af verden er den eneste måde at afslutte den onde cirkel af covid-19-udbrud, der fremmer nye varianter som delta, der igen fører til flere masseudbrud og tusindvis af unødvendige dødsfald hver dag”, skriver kampagnen på sin hjemmeside.
Problemet er, ifølge kampagnen, at der ikke er nok effektive vacciner, tests og behandlinger fremstillet og distribueret til udviklingslande. Og en af grundene er, at WTO stadig retter sig efter den “intellektuelle ejendomsret”, der giver nogle få medicinalvirksomheder mulighed for at kontrollere, hvor meget der produceres, fremstilles, og hvor det tildeles og til hvilken pris.
“Disse få virksomheder har nydt godt af milliarder i statslig forskningsfinansiering og direkte tilskud. Alligevel har deres begrænsede produktionskapacitet næsten to år inde i pandemien resulteret i, at kun otte procent af befolkningen i lavindkomstlande er fuldt vaccinerede”, skriver kampagnen.
Tallet er for den europæiske befolkning 70 procent.
Men befolkningerne i lande med højere indkomster repræsenterer blot 16 procent af verdens befolkning.
Kampagnen er aktuelt imod, at “den begrænsede forsyning af vaccine omdirigeres til rige lande, hvor befolkninger bliver tilbudt tredje stik”.
Dansk aktivitet
I Danmark er Kommunistisk Parti tilsluttet den europæiske kampagne, og partiet opfordrer flest muligt til at skrive under. Teksten er på dansk. Kommunistisk Parti vil gennemføre andre aktiviteter i den ti-dages intensive kampagne.
Lotte Rørtoft-Madsen, formand for Kommunistisk Parti, mener, at kampen er vigtig.
– Vi vil i den kommende tid øge fokus på at få den pointe frem, både her på Arbejderen og på de sociale medier. Jeg håber virkelig, at budskabet spreder sig. Vi vil i hvert fald gøre, hvad vi kan for at få en million underskrifter i hus.
– Men det kan da ikke passe, at det kun skal være os og Global Aktion, der trækker læsset. Kom nu ind i kampen, opfordrer hun.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.