Den 11. december erklærede de indiske bønder sejr over regeringens privatisering af landbruget, efter at parlamentet vedtog et lovforslag om at tilbagetrække privatiseringen.
Blokadelejre på motorveje ind til hovedstaden New Delhi, der i over et år har været hjem til de mange tusinde bønder, bliver nu pakket ned.
De indiske bønder vender hjem til deres landsbyer som sejrherrer.
Et historisk oprør
Den 26. november 2020, da Indien oplevede verdenshistoriens største strejke, marcherede hundredtusindvis af bønder fra store dele af landet til New Delhi.
Her tog bønderne del i den landsdækkende strejke anført af 250 millioner arbejdere mod den højreradikale BJP-regering, der havde indført en lang række love for privatisering af blandt andet landbrug, havne, fabrikker og banker. Arbejderne protesterede, fordi privatiseringen ville føre til dårligere løn og arbejdsforhold.
Intet har kunnet stoppe de indiske bønder, der har en stolt tradition for at besejre en statslig overmagt.
Bønderne, der i forvejen arbejdede i en sektor, hvor mange rammes af fattigdom, kunne ikke acceptere, at den indiske regeringen anført af premierminister Narendra Modi ville fjerne statsstøtten til landbruget og overlade landsbrugshandlen til monopolfirmaer, der kunne presse prisen på varer i bund.
Derfor opsatte de lejre af telte og lastbiler, der blokerede vejene ind til hovedstaden New Delhi. Her ville de bo, indtil regeringen trak privatiseringen tilbage.
Hård kamp, vigtig sejr
Fra blokadelejrene har SMK – en sammenslutning af over 40 fagforeninger for bønder – organiseret landsdækkende protester, nationale blokader af veje, storcentre og jernbaner samt besættelsen af New Delhi på Indiens nationaldag den 26. januar, da de indiske bønder indtog hovedstaden.
BJP-regeringen har anklaget bønderne for at være terrorister og separatister, indsat styrker for at anholde og bekæmpe dem og lukket for vand, elektricitet og internet ved deres blokadelejre.
Ifølge den internationale medieorganisation Peoples Dispatch er over 700 bønder døde under oprøret som følge af sammenstød med politiet og de hårde levevilkår i blokadelejrene, hvor mange er døde af både kulde og covid-19.
Men intet har kunnet stoppe de indiske bønder, der har en stolt tradition for at besejre en statslig overmagt. I et interview med Arbejderen fra den 25. januar mindede den indiske forskningsdirektør Vijay Prashad om, at det også var et bondeoprør, der i 1950 besejrede den britiske kolonimagt i Indien.
– Gandhis ånd vil komme og slutte sig til dem, sagde Prashad om de indiske bønder, der nu igen vender hjem til deres landsbyer som sejrherrer.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.