06 Aug 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Kampen om historien

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 15. juni, 2020, 15:18:54

Kampen om historien

I kølvandet på protesterne mod drabet på amerikanske George Floyd har der rejst sig en debat om, hvordan den vestlige verden skal forholde sig til sin egen historie om slavehandel og kolonitid.

Historien skal lære os, hvad vores fortid betyder for vores nutid. Derfor er det vigtigt, at den bliver fortalt så korrekt som muligt.

Det er en gammel sandhed, at det er sejrherrerne, der skriver historien. Sådan er det stadig – også når det gælder vores nyere historie. Og det bærer historieskrivningen om kolonitiden i høj grad præg af.

De handelsmænd, som har bragt rigdom til Europa, er blevet hyldet og beundret, og der er rejst statuer og opkaldt veje efter dem. I datidens samfund har ingen forholdt sig kritisk til, hvordan de mange penge blev tjent. 

Sådan er det også i Danmark. Den danske slavehandel og sukkerproduktion på De vestindiske Øer skabte kolossal rigdom her i landet op igennem 1700-tallet. Dem, der tjente på handlen, både byggede og indlogerede sig i pompøse palæer i København og på store godser rundt om i landet – bygninger, som stadig præger vores land.

Men også på andre måder har kolonifortiden præget os. De europæiske landes slavehandel og kolonialisme var en vigtig forudsætning for den industrielle revolution i Europa og dermed for vores nuværende velstand og moderne demokratier. Europa lukrerer så at sige stadig på den velstand.

Historien skal lære os, hvad vores fortid betyder for vores nutid. Derfor er det vigtigt, at den bliver fortalt så korrekt som muligt, vigtigt at vi ikke kun får kongernes og magthavernes historie, men også folkets og de undertryktes historie. 

Derfor er det helt relevant at diskutere, om der er statuer, som skal køres på museum, eller veje som skal omdøbes. Eller historie, som skal skrives om – fordi den nuværende historie ikke afspejler hele sandheden.

Hvem betalte omkostningerne, spørger en læsende arbejder i forfatteren Bertolt Brecht digt:

Hvem byggede Theben med de syv porte?
I bøgerne står der nogle kongers navne.
Har kongerne da slæbt klippeblokkene derhen?
...

Og digtet slutter med at konstatere:

Så mange beretninger.
Så mange spørgsmål.

Og spørgsmål er der nok af. Dem skal vi blive ved med at stille. Deri består kampen om historien.

Et helt relevant spørgsmål er, hvorfor racismen stadig lever i bedste velgående, og hvorfor der stadig findes slaveri. 

Internationalt vurderes det, at der i dag er flere slaver i verden, end da slaveri var tilladt. Den internationale arbejdsorganisation ILO vurderede i 2017, at der findes 21 millioner slaver globalt. Nyere tal fra andre organisationer taler om op mod 40 millioner.

Så mange beretninger, så mange spørgsmål...

Nyeste artikler

Fagligt
05. aug. 2020 - 13:34
Demo satte spot på omstridt byggeplads i HedehuseneEt murersjak har siden 10. juli stået udenfor deres tidligere arbejdsplads, dels for at få udbetalt de penge, de har til gode, dels for at fortælle om forholdene på pladsen, hvor 2E Bolig er bygherre, og Dansk Totalentreprise er hovedentreprenør. Tirsdag havde BJMF inviteret til demo for at bakke murerne op.
05. augDemo satte spot på omstridt byggeplad...
Udland
05. aug. 2020 - 11:40
Venstrekræfterne i et ulmende HvideruslandPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg – og det er mere interessant, end det plejer at være. I denne tredje del af artikelserien om et Hviderusland i opbrud tager vi et kig på landets venstreopposition.
05. augVenstrekræfterne i et ulmende Hvideru...
Idekamp
05. aug. 2020 - 10:27
Klimaforværringens og militarismens onde spiralArne Hansen inviterer klima- og miljøbevægelsen til at samarbejde med fredsbevægelsen.
05. augKlimaforværringens og militarismens o...
Kultur
05. aug. 2020 - 09:50
Sagen om "DE 5" cubanere er blevet til en god filmDet gode ved filmen er, at den kan nå titusinder... måske millioner af tilskuere, der ikke véd noget om USA's terror mod Cuba, med sit budskab. Og så er det god underholdning; en politisk thriller og en agentfilm, som dufter lidt af 007 – måske lige rigeligt.
05. augSagen om "DE 5" cubanere er...
Indland
05. aug. 2020 - 07:14
Dårlige løn- og arbejdsforhold stadig et stort problem for ungarbejdereJobpatruljen har igen i år fundet talrige eksempler på, at unge feriejobberes arbejdsvilkår hverken følger lovgivningen eller overenskomsterne. Alt for mange unge risikerer at få arbejdsskader.
05. augDårlige løn- og arbejdsforhold stadig...
Udland
04. aug. 2020 - 11:51
Beskyldninger om russisk indblanding og terrorisme i hviderussisk valgkampPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg – og det er mere interessant, end det plejer at være. Foruden tre kvinders valgkamp mod Hvideruslands præsident gennem 26 år Aleksandr Lukashenko, dukkede der 29. juli pludselig 33 ”russiske terrorister” op.
04. augBeskyldninger om russisk indblanding...
Indland
04. aug. 2020 - 08:41
EU's genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløjEU's 5600 milliarder kroner store genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløj. Er pakken udtryk for mellemfolkelig solidaritet, eller bruger EU krisen til at indføre mere union?
04. augEU's genopretningspakke skaber d...