“Alt handler ikke om Palæstina”, stønner en folkevalgt, der er træt af at blive forstyrret af modstanden imod det igangværende folkemord, på X. Teltlejre, blokader, afbrydelse af politikeres monologer og alle de små og store demonstrationer og events, der konstant sætter lys på deres forsøg på at lade som ingenting, er et tiltagende irritationsmoment.
For det gør det. For den store bevægelse af Palæstina-aktivister handler alt om Palæstina. Efter mere end otte måneder siden Israels såkaldte “modsvar”, der forlængst har afsløret sig som blot en intensivering af deres langtrukne forsøg på at udslette Palæstina, dets folk, grænser, kultur og historie, er dampen ikke gået af det aktivistiske lokomotiv. Livet skal fortsætte, med skole, arbejde, sommerferie og fest. Men Palæstina er med hele tiden.
Palæstinasolidariteten er blevet en tråd, der løber igennem alt det daglige.
Forleden fejrede Dansk Cubansk Forening Ché Guevaras fødselsdag. Cuba lider alvorligt under USA’s handelsblokade, men temaet for festen var solidaritet med Palæstina, og menuen var ene palæstinensiske retter.
Palæstinasolidariteten er blevet en tråd, der løber igennem alt det daglige. Den farver det daglige københavnske gadebillede – hver anden lygtepæl har en sticker, og kuffiehs går op og ned ad Strøget i stolthed og solidaritet. Der er et nyt, permanent højt bevidsthedsniveau om Palæstina og dets undertykkelse.
Overmagten er stor, men dens repræsentanter undervurderer, hvor dyb og udbredt modstanden er, og hvor meget Palæstina fylder i vores tanker. Aktivismen fortsætter. De ansvarlige politikere kommer også til at tage Palæstina med sig på arbejde, på ferie og til fest.
Musakhan
En af de palæstinensiske retter, der er flyttet ind i mit køkken for at blive der, er Musakhan. “Musakhan” er et af de svar ,du vil få, hvis du spørger, hvad Palæstinas nationalret er. Jeg vil ikke vove at rangere den præcist i forhold til Maklouba, Maftoul og Manakish med zaatar, men der er ingen tvivl om, at hvis du vil have et solidt indtryk af smagen af Palæstina, skal du have Musakhan med.
Musakhan/Mussakhan/Msakhan er taboonbrød med bløde, krydrede løg og pinjekerner, bagt sprøde under ovnens grill, toppet med stegt, ligeså dejligt krydret kylling. Der er ikke en officiel korrekt krydderiblanding – det kan smage ret forskelligt fra opskrift til opskrift, men de fleste indeholder kanel og spidskommen og har syrlig sumak i gode mængder ovenpå.
Hvis du vil gå all in og lave deluxe-versionen, kommer du ikke udenom at lave Taboon-brød. Det er ikke så besværligt, som man kunne tro – vi har tidligere bragt en opskrift, der kun kræver en støbejernsgryde, og ikke en udendørs ovn af ler. Men du kan sagtens bruge fyldige fladbrød af andre typer, hvis det skal gå lidt hurtigere. Og dér er Musakhan også god på den måde, at både løg og brød kan gøres klar i forvejen. “Musakhan” betyder direkte “opvarmet” på arabisk – det er de lidt kedelige brød, der var friske i går, der får nyt liv under grillen. Og løgene kan du stege op til et par dage før og gemme på køl, så du kun skal vente den tid, det tager at stege din kylling.
Jeg kan anbefale at kigge opskrifter igennem på nettet og prøve de forskellige krydderiblandinger af. Med og uden hvidløg, med og uden kardemomme – nogle har én blanding til løgene, og en anden til kyllingen. Her får du en let overkommelig udgave, hvor krydderierne er blandet i forvejen i 7-krydderi, eller Baharat.
Til kyllingen
4 stykker kylling
1 tsk flagesalt
1 spsk olivenolie
1 tsk sumak
2 tsk 7-krydderi
Til løgene
3 store løg, skåret i tern
1 tsk flagesalt
1 spsk sumak
3 tsk 7-krydderi
1 dl kyllingebouillon + evt. stegefedt fra kyllingen
Olivenolie
Øvrigt
4 fyldige fladbrød, f.eks taboon eller græske fladbrød
Pinjekerner
Bredbladet persille
Sådan gør du
Smør kyllingestykkerne med salt og olie, gnid 7-krydderiet godt ind i skindet, og drys sumak ovenpå. Steg dem i ovnen på 200 grader til de er gennemstegte. Er der løbet stegefedt fra, kan du sætte det til side, det kan du tilsætte, når du sauterer løgene.
Hak løgene. Sautér dem med en god slat olivenolie. Når de begynder at blive klare, tilsætter du salt, sumak og 7-krydderi. Løgene skal ikke brunes. Hvis de begynder at blive brune, tilsætter du lidt vand eller kyllingebouillon. De skal være helt bløde, når de er færdige.
Rist pinjekerner let på en tør pande.
Læg dine brød på en bageplade. Læg et godt lag bløde, krydrede løg og ristede pinjekerner på hver, og smør kanterne af brødet med resten af olien fra panden. Sæt dem under ovnens grill nogle minutter, til kanterne af brødet har fået farve, og brødet lidt sprødhed.
Læg kyllingestykkerne på brødet og server med bredbladet persille eller en frisk salat.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.