Gaza Soup Kitchen er et lokalt hjælpeinitiativ, drevet af Hani og Mahmoud Almadhoun i Bait Lahia i det nordlige Gaza. Hani Almadhoun er professionel nødhjælpsorganisator, og har siden før krigen været tilknyttet UNRWA, og arbejdet fra USA. Men fra oktober 2023 er hans væg på Facebook én lang afsked med mennesker og steder, der går til under Israels bombardementer, og forsøg på at organisere hjælp til også hans egne forældre og øvrige familie, der stadig bor i Gaza.
På jorden kæmper de en daglig kamp for at skaffe råvarer – dels ved at betale skyhøje priser for det lidt, der kommer ind på markedet, dels ved at fouragere
I løbet af krigens første måneder lykkes det hans bror Mahmoud at mobilisere familie og naboer i Bait Lahia til at drive et gadekøkken, som hjælp til de lokale og fordrevne, der lever på sultegrænsen under Israels blokade.
Med Hanis hjælp indsamler de penge på sociale medier, og på jorden kæmper de en daglig kamp for at skaffe råvarer – dels ved at betale skyhøje priser for det lidt, der kommer ind på markedet, dels ved at fouragere. Selv brænde til at tænde op under gryderne med skal indsamles fra dag til dag.
De trækker i alle tilgængelige tråde og på lokale kontakter – for eksempel købte de træhårde forvoksede squash af en lokal bonde, der skulle have høstet mange uger tidligere, men ikke havde turdet nærme sig sin gård, på grund af intens israelsk militær tilstedeværelse omkring den.
Gaza Soup Kitchen leverer dagligt hundredevis af måltider af de sparsomme ingredienser, og deler billeder af deres indsats på Facebook – på Hanis væg stadigt regelmæssigt afvekslende med opslag med nyheder om familiemedlemmer, der er døde under bombardementer eller på grund af manglende adgang til hospitaler og lægehjælp. Deres bror Majed døde under et bombardement i november, og i februar måtte deres forældre lave næsten uspiseligt brød af korn, der egentlig var kaninfoder.
I sidste uge havde de held til at lave en vegetarisk udgave af Maftoul
I sidste uge havde de held til at lave en vegetarisk udgave af Maftoul – en unik palæstinensisk ret, der under optimale forhold består af bulgur rullet til perler med hvedemel, serveret med grøntsager og kylling. Kylling havde de ikke, og maftoulperlerne var erstattet med couscous, men de fik alligevel lavet 350 portioner, der kunne leveres til blandt andet en skole og et handikapcenter.
Jeg har ikke den præcise opskrift, men her kommer mit bud på, hvad Gaza Soup Kitchen serverede den dag. Du kan se billedet i deres opslag fra d. 2. maj her. Da jeg lavede retten, brugte jeg bulgur, som derfor er anvendt i opskriften her. Efterfølgende har flere i Mama’s Palestinian Kitchen foreslået, at det var couscous, der blev anvendt af Gaza Soup Kitchen. Hvis du vil lave det med couscous i stedet, kan du sagtens gøre det, du skal bare følge tilberedelsesvejledningen for couscous på pakken. Bulgur fungerer dog også godt, og væskemålene i opskriften her passer til dét.
Vi laver retten i solidaritet med de hårdtarbejdende køkkenaktivister i Gaza, der fortsætter til trods for personlige tab og uvisheden om, hvornår de kan vende tilbage til en normal hverdag, og hvad der til den tid vil være tilbage af det Gaza, de kendte.
Ingredienser
Til krydret bouillon til både græskar og bulgur
2 spsk olivenolie
1 løg, hakket
1 tsk flagesalt
1 tsk stødt kommen
1 tsk stødt spidskommen
1/2 tsk allehånde
1/4 tsk kanel
4-5 flåede cherrytomater
1 laurbærblad
9 dl vand eller kyllingebouillon
Til græskarstuvningen
Et halvt butternutsquash skåret i store tern
1 karton kogte kikærter, skyllede
1 løg i store stykker
1/2 liter krydderiboullon
Til bulguren
1 spsk olivenolie
1 spsk ghee
2 dl bulgur
3 dl krydderibouillon
Sådan laver du krydderibouillonen
Svits det hakkede løg sammen med krydderierne og tomaterne, til løget begynder at blive blødt. Hæld 9 dl vand ved, og lad det koge et par minutter. Si det og sæt det til side, men gem fyldet, det tilsætter du igen senere.
Sådan laver du græskarstuvningen
Varm olivenolie op i en tykbundet gryde. Tilsæt løget i store tern og svits til de tager lidt farve. Tilsæt græskarternene og svits dem med i et par minutter. Hæld en halv liter krydderibouillon ved, og lad det koge til græskaret næsten er mørt. Tilsæt de skyllede kikærter og det fyld, du tidligere siede fra, og lad det hele koge færdigt sammen. Fjern laurbærbladet.
Sådan laver du bulguren
Skyl bulguren. Varm en spsk olivenolie og en spsk ghee op i en gryde. Når gheen er smeltet, tilsætter du bulguren, og lader den varme op til den dufter ristet, men ikke så længe, at den tager farve. Hæld de sidste tre dl bouillon ved, og lad det simre, til næsten alt vandet er absorberet. Sluk, og lad det trække under låg, til bulguren er helt mør.
Anret din bulgurmaftoul på en tallerken med bulguren nederst, og græskarstuvningen ovenpå, sammen med lidt af den resterende bouillon. Server resten af bouillonen separat i en lille skål ved siden af.
Støt borgerforslaget mod folkedrab
Borgerforslaget ‘Danmark har pligt til at forhindre folkedrab’ har opnået de nødvendige 50.000 støtter det skal have for at blive fremlagt i Folketinget. Men det er stadig en god idé at skrive under – jo flere støtter, jo mere vægt er der bag det, når det bliver behandlet.
Regeringen vender blikket den anden vej – hjælp med at sætte Israels folkedrab på palæstinenserne på Folketingets dagsorden ved at støtte borgerforslaget Danmark har pligt til at forhindre folkedrab.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.