Fredsinitiativet indkalder alle interesserede til stormøde for fred og nedrustning på søndag den 24. april i København.
Mødet afholdes for at markere modstand mod Ruslands krig i Ukraine. Samtidig er formålet at starte en folkelig bevægelse for kravet om en fredelig løsning af konflikten i Ukraine og for nedrustning i stedet for oprustning.
Fredsinitiativet er et netværk af politiske organisationer, fredsgrupper og klimaorganisationer, som arbejdede sammen om fredsdemonstrationerne den 19. februar og 5. marts. Demonstrationerne var både en protest mod planen om amerikanske soldater på dansk jord, mod krigen i Ukraine og for nedrustning i stedet for de omfattende hjemlige oprustningsplaner. Fredsinitiativet ønsker at fortsætte samarbejdet med nye, fælles initiativer, og stormødet bliver det første af slagsen.
Michael Hertoft er med i Enhedslistens Internationale Udvalg og i Fredsinitiativet. På mødet vil han sammen med journalist Morten Nielsen fortælle om Ukraine som verdens internationale brændpunkt. Senere vil Susanna Dyre-Greensite, formand for Folkebevægelsen mod EU, fortælle om, hvorfor det er vigtigt at bevare Danmarks forbehold mod forsvarssamarbejdet i EU, når vi den 1. juni går til stemmeurnerne.
Læs også
Tove Jensen, Jan Mathisen, Niklas Zenius og Ayanle Farah, som alle er med i Fredsinitiativet, vil på stormødet fremlægge et forslag til grundlag for Fredsinitiativets arbejde, som skal debatteres. De kommer også med ideer til, hvordan alle fredskræfter kan gå på gaden den 21. maj og aktionere for bevarelse af forsvarsforbeholdet, for fred og nedrustning.
Mangfoldigt netværk med vokseværk
Fredsinitiativet, som er landsdækkende, ønsker med stormødet på søndag at gøre netværket større og håber, at der dukker nye personer og grupperinger op, som er med til udvikle et fælles grundlag, som netværket kan arbejde ud fra.
Hasse Schneidermann er med i fredsnetværket som repræsentant for Fredsministerium. Han fortæller til Arbejderen:
– Mange mennesker spørger: Hvor er fredsbevægelsen henne i denne situation? En del tænker også, at der må være et alternativ til den oprustning og konfliktoptrapning, som er folketingsflertallets, EU’s og NATO’s svar på Ruslands invasion i Ukraine. Det er et sådan alternativ, jeg håber, at fredsnetværket med stormødet kan samles om.
Tove Jensen er mødeleder på stormødet og forkvinde for Demos. Hun tilføjer:
– Jeg håber, at der kommer mange nye med, som vil freden, på stormødet. Og specielt håber jeg, at initiativet vil inspirere de kreative kræfter. Hun forklarer:
– Det sker tit, at folk, som ikke har siddet længe i organisationer og arbejdet med det politiske, kan udtrykke noget om den situationen, vi er i nu, på en ny og spændende måde, og som kan tilføje noget nyt. Det kan være gennem musik, billedkunst eller noget helt tredje.
Jan Mathisen er også mødeleder ved arrangementet og medlem af Kommunistisk Parti. Han siger til Arbejderen:
– Jeg håber, at mangfoldigheden i fredsnetværket vil fortsætte, og at vi med stormødet får sendt budskabet til politikerne om, at fredens vej er den eneste farbare vej at gå, hvis vi skal sikre verdensfreden og klimaet.
Stop Oprustning
Fredsinitiativet er måske allerede blevet større, for et nyt initiativ, som kalder sig Stop Oprustning har meldt sig på banen med ambitionen om at skabe en ny fredsbevægelse i Danmark. Initiativet til Stop Oprustning er taget af nogle ældre politikere fra SF og det tidligere parti Venstresocialisterne. De er inviteret med til Fredsinitiativets stormøde, og Steen Folke, som er tidligere folketingsmedlem fra Venstresocialisterne, vil her fremlægge initiativets ideer og planer.
En af Stop Oprustnings foreløbige ideer er at starte en landsdækkende underskriftsindsamling mod, at Danmark gradvist skal øge forsvarsbudgettet med 18 milliarder kroner årligt frem mod 2033. Stop Oprustning har også planer om at lave en slags fredstænketank, og endelig har de lavet et forslag til grundlag, som vil blive inddraget i debatten på søndagens stormøde.
Aktiviteter efter stormødet
Hasse Schneidermann er usikker på, hvor stort et indtryk Fredsinitiativets stormøde vil gøre på politikerne. Han siger:
– Jeg ved ikke, om de overhovedet opdager, at arrangementet finder sted.
Til gengæld håber han, at det på mødet lykkes at samle opbakning og talrige ideer til en stor landsdækkende aktionsdag den 21. maj, så fredskræfterne denne dag bliver synlige via demonstrationer, uddeling af flyers og meget mere – også for politikerne.
Den landsdækkende aktionsdag vil have kampen for bevarelse af forsvarsforbeholdet i EU som vigtigste parole, fordi folkeafstemningen jo allerede finder sted den 1. juni. Protesten mod krigen i Ukraine, mod oprustningen og mod udenlandske soldater og atomvåben på dansk jord vil også være vigtige temaer, fortæller Hasse Schneidermann.
– Samtidig er det vigtigt, at de mange, forskellige organisationer, som er repræsenteret i Fredsinitiativet, også kommer ud med deres særlige budskaber, fortæller Tove Jensen og nævner som eksempel, at Demos godt samtidig kan agitere for, at flygtninge, uanset hvor de kommer fra, skal have samme, gode behandling i Danmark.
– Fredsinitiativet har flere arrangementer i støbeskeen og planlægger blandt andet at afholde et fredsseminar den 17. og 18. september som optakt til FN’s Internationale Fredsdag den 21. september, tilføjer Jan Mathisen og slutter:
– Jeg håber, at der vil dukke rigtig mange mennesker op på søndag, og at fredskampen også vil blive udbredt til andre masseorganisationer som klimabevægelsen og fagbevægelsen.
Stormødet finder som nævnt sted den 24. april, og det er 3F København, Peter Ipsens Alle 25, København NV, der lægger lokaler til. Mødet starter klokken 10:30, og dørene åbnes klokken 10 med kaffe og te.
Læs også
Fredskræfter indkalder til protester mod amerikansk militær på dansk jord
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.