Firmaet Helge Frandsen Stilladser i Vejle får ikke bygget stilladser for tiden. Siden den 31. marts har 28 stilladsarbejdere nemlig været i konflikt med det, de betegner som deres “egenrådige mester”.
De strejkendes talsperson fortæller, at stilladsarbejderne har været nødt til at opsige deres gamle lokalaftale, da de blev underbetalt for det arbejde, som ikke direkte drejer sig om selve stilladsbygningen. Som eksempler nævner han flytning af biler, havemøbler, oprydning efter håndværkere og lignende.
– Tidligere blev det afregnet med timeløn, ligesom det stadig bliver i andre firmaer, men nu er mester, Michael Fejerskov, begyndt at liste det ind under akkordarbejdet. Det betyder, at han afregner med cirka 63 kroner i timen i dyrtid til en udlært stilladsarbejder og 35 kroner til en ikke udlært, siger talspersonen til Arbejderen.
Det går ud over vores akkord, og vi vil ikke betale for mesters dårlige planlægning. Det kommer vi aldrig til at sige ja til.
De strejkendes talsperson
Det sker tit, at stilladsarbejdere kommer på pladser, hvor det er nødvendigt at flytte biler, rydde op, snakke med byggeledere, som forsinker deres arbejde og går ud over akkorden.
– Men det er ikke vores skyld, at der for eksempel ikke er ryddet op, når vi kommer. Vi vil ikke spises af med 63 kroner i timen for at udføre en opgave, som firmaet skulle have forudset og planlagt. Det går ud over vores akkord, og vi vil ikke betale for mesters dårlige planlægning. Det kommer vi aldrig til at sige ja til.
Stilladsarbejderne kræver, at det bliver præciseret i en ny lokalaftale, hvilke opgaver der omfattes af genetillægget, og hvad der er på timeløn.
– Mester vil undgå, at det bliver skrevet ind i lokalaftalen, så han kan blive ved med at tolke på det. Men vi gider ikke, at det hele tiden skal være til diskussion. Det er vel kun rimeligt, at det bliver skrevet ind, hvad genebetalingen indebærer, så alle kan læse, hvad der er aftalt.
Et andet problem handler om, hvordan arbejdstiden bliver afregnet.
– Vi er i al den tid, firmaet har eksisteret, blevet betalt for hver påbegyndt halve time. Nu har han fået et andet lønsystem, der kan regne helt ned i minutter, og nu bliver vi afregnet i kvarter. Han har bare trukket det ned over hovedet på os uden nogen form for forhandling og uden at give os noget i stedet.
Tirsdag den 5. april fik stilladsarbejderne at vide, at der ikke vil blive forhandlet før efter påske. Det vil sige tidligst den 19. april.
– Michael Fejerskov har nemlig valgt at rejse på ferie i stedet for at bidrage til en løsning af konflikten, udtaler talspersonen.
Ikke nok med at Fejerskov selv forsøger at slippe afsted med at få arbejdet udført billigere end tidligere. Han har også, ifølge de strejkende, forsøgt at alliere sig med andre mestre i området for at få dem til at ændre lokalaftalerne.
– Han har forsøgt at få fat i nogle forholdsvis nystartede firmaer og firmaer oppe omkring Aarhus-området for at overtale dem til at forringe vilkårene for deres folk. Det ser ud til, at vi har fået det afværget. Ingen andre mestre ønsker at underbetale deres stilladsfolk.
Indtil videre har stilladsarbejderne fået 86.000 kroner i bod bare i denne uge. Det kommer oven i manglende løn.
Derfor opfordrer de til at give dem økonomisk støtte. Store som små beløb kan indsættes på reg.nr. 5398, kontonummer 0503315, Arbejdernes Landsbank.
De strejkende håber også, at alle, der måtte få tilbudt at lave arbejde på eller for Helge Frandsen Stilladser, eller får overdraget opgaver med relation til Helge Frandsen eller konflikten generelt, vil takke nej til at udføre konfliktramt arbejde.
– Vi håber på jeres støtte, da vi forventer, at konflikten bliver lang, slutter talspersonen, hvis navn er Arbejderen bekendt.
Stilladsarbejderne mødes mandag morgen.
Rettelse den 10. april:
Seks af stilladsarbejderne er lærlinge, der ikke har ret til at strejke, så de møder hver dag op på arbejdspladsen på Ulvehavevej i Vejle Syd-industrikvarteret.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.