Torsdag i sidste uge uddelte SAS fyresedler til 300 kabinemedarbejdere. Det har fået deres fagforening Cabin Attendants Union (CAU) til at beskylde flyselskabet for at bryde en aftale lavet i sommeren 2020, hvor stort set al flytrafik var sat i stå på grund af corona.
Ifølge Christa Ceré, formand for CAU, kunne flere end 500 kabineansatte undgå at blive fyret, hvis de valgte at gå på orlov uden løn i op til to år. Det kunne samtidig spare SAS for udgifter til lønninger i opsigelsesperioden, og kabinepersonalet havde en forventning om at blive kaldt tilbage på arbejdet, når flyselskabet igen kom på vingerne.
Det betyder, at tilliden er på et nulpunkt. Jeg har ingen tillid til dem, jeg har indgået aftaler med.
Christa Ceré, formand Cabin Attendants Union
De to år er gået til juni, men i stedet for at give kabinepersonalet deres job tilbage har SAS haft travlt med at skrive fyresedler.
– Det betyder, at tilliden er på et nulpunkt. Jeg har ingen tillid til dem, jeg har indgået aftaler med, udtaler Christa Ceré til onlinemediet Mobilitywatch.
SAS har benyttet tiden til at oprette nye datterselskaber og hyre nyt personale ind, samtidig med at 300 kabineansatte på orlov bliver fyret.
Det er nyansættelserne, som Christa Ceré mener er i strid med intensionen i coronaaftalen.
SAS afviser at have brudt aftale
SAS afviser at have brudt aftalen. Flyselskabet oplyser til DR Nyheder, at aftalen lød på, at personalet skulle tilbage, i det omfang der var behov for det.
“Det er en proces, der er i gang i overensstemmelse med den aftale, vi indgik i begyndelsen af pandemien, da vi måtte afskedige mange af vores medarbejdere,” skriver SAS ifølge DR og oplyser, at 180 ansatte er vendt tlbage under coronaorloven.
CAU peger på, at personalet i de nye datterselskaber er ansat til en lavere løn og på ringere arbejdsvilkår end det personale, som gik på coronaorlov, og som var ansat i SAS Scandinavia.
Udviklingen bekymrer Christa Ceré, der forklarer, at hvis kabinepersonalet på orlov vil søge ansættelse i datterselskaberne, skal de opsige deres aftale med SAS og opgive deres anciennitet.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.