På trods af kulde, snestorm og problemer med transport, var lidt over 100 fagligt aktive mødt op foran Kommunernes Landsforening (KL) på Amager torsdag den 4. januar. Her skulle de klappe forhandlerne fra fagbevægelsen ind i bygningen til de første reelle forhandlinger på det kommunale område i forbindelse med OK24.
OK24 omhandler overenskomsterne på det offentlige område, og kravene fra de fremmødte var helt klare; løn, løn og løn. Efter en overenskomstperiode, hvor inflationen har været stor, så er købekraften i høj grad blevet udhulet, hvilket de fremmødte vil have gjort op med.
– De private har generelt fået tocifrede lønstigninger ved deres overenskomst sidste år. Det vil vi også have, det har vi fortjent, lyder det fra en af de fremmødte.
Alt efter hvordan forhandlingerne udvikler sig, så håber jeg, at vi kan få flere med på gaden i fremtiden og vise, at vi er mange, der synes, det er sindsygt vigtigt, at også de offentligt ansatte bliver værdisat ordentligt.
Rasmus Hangaard Balslev, formand Dansk Socialrådgiverforening Region Øst
Også Rasmus Hangaard Balslev, formand for Region Øst i Dansk Socialrådgiverforening, håber på, at der ved disse overenskomstforhandlinger kan komme et tiltrængt løft af lønnen for de offentligt ansatte.
– Jeg forventer, at vi får et pænt resultat på lønnen, men også på arbejdsmiljøet, hvor store dele af den offentlige sektor er under et meget stort pres. Så jeg håber, vi får nogle bedre vilkår, så vi kan sikre et godt arbejdsmiljø for alle, siger Rasmus Hangaard Balslev til Arbejderen.

Vigtigt med sammenhold
Dagens arrangement er organiseret af initiativet Skulder ved Skulder – et tværfagligt initiativ, som samler en række fagforeninger i hovedstadsområdet på tværs af den offentlige sektor.
Ifølge Rasmus Hangaard Balslev er netop den tværfaglige solidaritet vigtig, når forhandlingerne går i gang. Derfor er klappe-ind-arrangementer vigtige, da det viser fagbevægelsens styrke, som netop ligger i, at man står sammen om sine krav på tværs af fag.
– Vi ved fra tidligere forhandlinger, at fortællingen om fagbevægelsen og vores sammenhold er enormt vigtigt for, at folk forstår, hvorfor vi kæmper for bedre løn- og arbejdsvilkår, siger han og tilføjer:
– Vi får tit skudt i skoene, at vi bekriger hinanden på tværs af grupperne, derfor er vi her i dag for at vise, at det ikke er tilfældet.
Lønmodtagerne:
- Forhandlingsfællesskabet (FF) forhandler på vegne af samlet cirka 558.000 kommunalt og regionalt ansatte. Formand og forhandlingsleder på det kommunale område er Mona Striib (formand for FOA). Forhandlingsledere på det regionale område er Mona Striib og Dorthe Boe Danbjørg (formand for Dansk Sygeplejeråd).
- Akademikerne er med i FF, men forhandler særskilt både med de kommunale og regionale arbejdsgivere. Forhandlingsleder er formand Lisbeth Lintz.
- Staten har cirka 190.000 ansatte, der bliver repræsenteret af Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU). Topforhandler og formand er Rita Bundgaard (formand for HK/Stat).
Arbejdsgiverne:
- Topforhandler for de kommunale arbejdsgivere – Kommunernes Landsforening (KL) – er Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje-Taastrup Kommune.
- Regionernes forhandlinger sker med Heino Knudsen i spidsen. Han er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og socialdemokratisk regionrådsformand i Region Sjælland.
- Forhandlingerne på statens område varetages af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen ved finansminister Nicolai Wammen (S).
At grupperne skulle bekrige hinanden internt har fået fornyet opmærksomhed siden regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne i december indgik en trepartsaftale. Aftalen indebærer blandt andet, at nogle få udvalgte faggrupper får et lønløft, mens andre grupper føler sig forbigået.
Forhandlinger i trepartens skygge
Et andet element i trepartsaftalen, som har skabt stor debat i fagbevægelsen, er, at afstemningerne blandt forbundene i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) nu skal gå igennem forligsmandsloven og sammenkædes. Det betyder, at der blot skal et simpelt flertal til blandt alle forbundene, og ikke flertal i hvert enkelt forbund.
– Det er helt hul i hovedet med den sammenkædning, jeg kan slet ikke forstå, at man sagde ja til det i treparten, siger en af de fremmødte til Arbejderen.

Foto: Søren D. Andersen
Heller ikke Rasmus Hangaard Balslev er glad for sammenkædning, men han håber på, at man i fællesskab sørger for at undgå at efterlade nogle faggrupper på perronen til fordel for de større.
– Det er ikke fagbevægelsens kop te det her med sammenkædning, og vi er heller ikke glade for det i Dansk Socialrådgiverforening. Jeg håber på, at hvis nogle faggrupper ender med at føle sig trynet, så løfter vi dem i fællesskab, så alle kommer med. Og så er det heldigvis kun i forbindelse med OK24, at sammenkædningen finder sted, fortæller Rasmus Hangaard Balslev.
Sammenkædning er en juridisk bestemmelse i forligsmandsloven, som giver forligsmanden mulighed for at sammenkæde resultatet fra flere forskellige brancher og fagforbund til ét samlet mæglingsforslag.
På den måde bliver afstemningen kædet sammen, så det er det samlede afstemningsresultat blandt fagforbundene, som afgør, om det bliver et ja eller nej til overenskomstresultatet.
For at forkaste et mæglingsforslag skal et flertal af de afgivne stemmer stemme nej. Hvis den samlede stemmedeltagelse er mindre end 40 procent, så skal mindst 25 procent af de afgivne stemmer have stemt imod forslaget.
Røde faner og romerlys
Kulden har i den grad sat sit præg på forsamlingen, der med små hop og fællesdans til musikken fra lydanlægget forsøger at holde varmen. Også Arbejdere i Bevægelses ikoniske kaffevogn er på pletten, så de fagligt aktive kan få noget varmt at drikke for at bekæmpe kulden.
Efter en times tid ankommer fagbevægelsens forhandlere. Der bliver hurtigt stillet op med røde faner, så forhandlerne kan mærke solidariteten på vej ind mod KL-huset. For enden af fanegangen er en port med teksten “kravenes port” sat op, og ude på vejen har nogle aktivister tændt romerlys, som nu lyser gaden op.
Rasmus Hangaard Balslev håber, at dagen bliver et startskud til, at man fastholder aktiviteterne under hele forhandlingsforløbet. Han håber, at solidariteten på tværs af faggrupperne kan holde ved, så man får et godt resultat i OK24.
– Alt efter hvordan forhandlingerne udvikler sig, så håber jeg, at vi kan få flere med på gaden i fremtiden og vise, at vi er mange, der synes, det er sindsygt vigtigt, at også de offentligt ansatte bliver værdisat ordentligt, siger han.
Fredag den 5. januar var det forhandlerne på det regionale område, der blev klappet ind, da de startede forhandlinger om nye overenskomster med arbejdsgiverne.

Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.