Mandag morgen nedlagde sygeplejersker flere steder i landet arbejdet i en time mellem klokken 7:45 og 8:45. Strejken skal være med til at sætte fokus på de dårlige arbejdsforhold i sundhedsvæsenet.
– Jamen vi strejker jo stadig, fordi politikerne og arbejdsgiverne ikke har levet op til deres ansvar for det offentlige sundhedsvæsen endnu. Vi mister hver måned flere kolleger og kan ikke rekruttere nye. Vi går et vinterhalvår i møde, hvor det kan være livsfarligt for patienterne, og med et sundhedsvæsen som kollapser grundet manglende personale og sengepladser, siger Luca Pristed til Arbejderen.
Han er talsperson for Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser, der står bag opfordringen til den landsdækkende arbejdsnedlæggelse.
På forhånd var der tilkendegivet opbakning fra arbejdspladser i 23 byer, blandt andet Rigshospitalet i København, Aarhus Universitetshospital, Nordsjællands Hospital i Hillerød, Aarhus Universitetshospital i Skejby og Amager Hospital for at nævne nogle af dem.
På Aalborg Universitetshospital tog strejkende sygeplejersker opstilling udenfor hovedindgangen til afdeling Syd med en utvetydig besked til politikerne – konkret statsminister Mette Frederiksen (S) – om, at de har et ansvar for forholdene i sundhedsvæsenet.
Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser tog initiativ til de rullende timestrejker, som blev gennemført på skiftende hospitaler i landet, efter at et flertal i Folketinget den 19. august greb ind og stoppede en 10 uger lang overenskomststrejke.
Også punktstrejkerne rullede i 10 uger, men politikerne forstår stadig ikke de problemer vi står overfor i sundhedsvæsenet, lyder det fra Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser.
Den understreger, at det ikke blot handler om “en flok forkælede sygeplejersker, der vil have mere i løn”. Det handler om faglært personale, som ikke kan leve med, at patienternes sikkerhed kommer i fare, at kollegerne bliver syge og går ned med stress på grund af elendige og fuldkommen urimelige arbejdsforhold.
På flere af hospitalerne deltog også andre faggrupper, herunder pædagogisk personale, social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter.
Sidstnævnte faggruppe var på Facebook blevet opfordret til at nedlægge arbejdet af syv navngivne kolleger fra forskellige byer.
Fælles fag – fælles krav
“Vi kæmper en fælles sag og for de samme krav. Mere i løn og flere ansatte”, skriver de SOSU-ansatte og gør opmærksom på, at det er hele sundheds- og ældreplejen, der er ved at bryde sammen. Alle ansatte er pressede til det yderste.
Kravene om mere i løn og flere kolleger bliver ikke alene rejst af hensyn til de ansatte i på hospitalerne, i hjemmeplejen og ældrecentrene, men også for borgernes skyld.
“Vi rejser også disse krav for vores ældre og syge borgere, som udsættes for mindre og mindre tid til plejen og ringere og ringere vilkår”, lyder det fra gruppen af SOSU’er.
På Rigshospitalet fik det strejkende sundhedspersonale opbakning fra Murer- og Murerarbejdsmændenes faglige klub i København.
– Vi er selvfølgelig ude og bakke op om sygeplejerskerne på Rigshospitalet, som har nedlagt arbejdet sammen med sygeplejersker på andre af landets sygehuse. Sygeplejerskerne går forrest i en fælles kamp for ordentlige arbejdsforhold i hele sundhedsvæsenet. Det er en fælles kamp på tværs af fag – for at redde vores sundhedsvæsen, siger Peter Christensen fra klubben til Arbejderen.
Mandagens landsdækkende strejke bliver fulgt op af aktion #KollektivOpsigelse, som Luca Pristed har taget initiativ til. Han forklarer, at opsigelsen ikke skal ses som en modstand mod faget eller patienterne, men som et desperat forsøg på at få regeringen og arbejdsgiverne i tale.
– En kollektiv opsigelse er ikke en straf, men et værktøj for de ansatte til at passe på sig selv i en branche, hvor hverken fagbevægelsen, arbejdsgiver eller lovgivning har kunnet klare netop det, forklarer Luca Pristed, der selv har opsagt en stilling som operationssygeplejerske på Rigshospitalet i København med virkning fra 1. december.
Følgende arbejdspladser/byer havde tilkendegivet støtte til mandagens strejke: Aalborg, Aarhus, Amager, Bispebjerg, Esbjerg, Glostrup, Gentofte, Herning, Helsingør, Hjørring, Hvidovre, Holbæk, Hillerød, Kolding, Køge, Næstved, Nykøbing F., Odense, Rigshospitalet, Roskilde, Silkeborg, Svendborg og Vejle.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.