Arbejdstilsynet skal generelt stramme op i sager om asbest og fremover have et særligt fokus på forældelsesfristen i straffesager om asbest.
Det understregede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da han onsdag den 16. januar var kaldt i åbent samråd om forældelsesfrist i sager om asbest.
Samrådet var indkaldt af Christian Juhl fra Enhedslisten på baggrund af en konkret sag fra Espergærde. Her blev fire VVS-montører udsat for asbest gennem halvandet år i forbindelse med en større boligrenovering. Blik- og Rørarbejderforbundet meldte sagen til politiet i 2017, men sidste år afviste anklagemyndigheden i Nordsjællands Politi sagen, fordi forældelsesfristen var overskredet.
I straffesager, der drejer sig om overtrædelser af arbejdsmiljøloven, er forældelsesfristen på to år, mens den er fem år i straffesager om brud på asbestbekendtgørelsen.
Som følge af forældelsesfristerne slap bygherre og hovedentreprenør for at blive tiltalt for overtrædelser af arbejdsmiljøloven, der beviseligt havde fundet sted.
– Det må ikke være langsommelighed i systemet, der spænder ben for en afgørelse, og slet ikke i en sag, hvor Arbejdstilsynet (AT) har dokumenteret, at arbejdet er ulovligt, og Statsadvokaten har sagt, at sagen kan køre ved domstolene. Så det her er både en principiel og uforståelig sag for almindelige mennesker, sagde Christian Juhl.
Han ville derfor vide, om reglerne skal laves om eller administreres anderledes, og hvad man gør, når det er offentlige myndigheder, som trækker en sag i langdrag, så den falder for forældelsesfristerne?
Læs også
Alvorlig asbestsag er forældet for anden gang, og ansvarlige undgår straf for lovbrud
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard medgav, at det i den konkrete sag er langsommelighed i myndighederne, der gør, at de ansvarlige arbejdsgivere ikke bliver retsforfulgt. Og han mente bestemt, at der var plads til forbedringer fra såvel Politiets som Arbejdstilsynets side.
– Vi skal selvfølgelig helst undgå, at sager henlægges på grund af forældelse, sagde ministeren og slog videre fast, at mulighederne for at rejse en sag på asbestområdet ikke er betinget af, at ansatte har fået konstateret en asbestrelateret sygdom.
De fire VVS’ere, som blev udsat for asbest, kan også stadig søge erstatning, hvis de senere skulle blive syge.
På samrådet oplyste Peter Hummelgaard, at AT over mere end 10 år har registeret 202 asbestrelaterede straffesager på baggrund af overtrædelse af asbestreglerne. Syv af dem er blevet forældet og fire henlagt alene på grund af forældelsesfristen.
Reglerne er gode nok
– Den konkrete sag er altså ikke et udtryk for, at forældelsesfristerne for straf efter de gældende regler udgør et generelt problem i forhold til at gennemføre straffesager for overtrædelse af asbestreglerne.
Efter beskæftigelsesministerens mening er løsningen derfor ikke at stramme reglerne, men derimod at myndighederne speeder tempoet op i sagsbehandlingen af straffesager.
– Jeg har derfor bedt Arbejdstilsynet om fremadrettet at iværksætte et øget fokus på forældelsesfristerne i alle arbejdsmiljøstraffesagerne i samarbejde med Politiet. Det øgede fokus vil bestå i, at tilsynet i deres kontakt med Politiet vil gøre særligt opmærksom på forældelsefristen i relevante sager. Derudover er det afgørende, at der over en bred kam er en vedvarende fokus på at sikre, at virksomheder ikke slækker på beskyttelsen, så ansatte ikke bliver udsat for asbeststøv på deres arbejde.
I løbet af foråret vil Hummelgaard indkalde Folketingets partier til drøftelse om asbestområdet. Inden skal embedsfolkene nå at kigge nærmere på Blik- & Rørarbejderforbundets otte forslag til et asbestfrit Danmark, og Arbejdstilsynet skal gennemgå dets praksis i sager om overtrædelse af asbestreglerne og svare på, hvad der skal til for at rejse en straffesag.
Blik- og Rørarbejderforbundet har afleveret otte konkrete anbefalinger til folketingspolitikerne:
- Nedsæt asbest-arbejdsgruppe 2.0.
- Opret nationalt register for udsættelse for asbest.
- Definér asbest som særligt farligt arbejde.
- Vejledning om asbest ved køb af bolig.
- Styrk Arbejdstilsynets hjemmel.
- Styrk efteruddannelsen.
- Stil krav til saneringsvirksomheder.
- Forbyd indkapsling.
Udspillet fra Blik- og Rørarbejderforbundet er blevet afleveret til alle Folketingets sundheds-, beskæftigelses- og
boligordførere i maj måned 2021.
På tilhørerpladserne til onsdagens samråd sad tømrersvend Helga Mathiassen sammen med 14 andre tømrere og VVS’ere fra hele landet.
Helga Mathiassen har selv oplevet at arbejde i asbest uden at vide det. Det skete i sommeren 2021 på en byggeplads ved Øster Søgade i København, hvor en arbejdsleder svindlede med prøveanalyserne. Hun var derfor spændt på, hvad der kom ud af samrådet.
– Det var da positivt, at Hummelgaard slog fast, at det ikke er fordi, folk ikke er blevet syge, at sagen fra Espergærde blev forældet. Han medgav også, at myndighederne har arbejdet alt for langsomt. Så det virker som om, han tager det alvorligt, og at der kommer til at ske noget, siger Helga Mathiassen til Arbejderen.

Hun forstår dog ikke, at Peter Hummelgaard på samrådet kan konkludere, at den nugældende asbestlovgivning er tilstækkelig stram, og at den virker.
– Os der støder på asbest, for eksempel når vi renoverer gamle bygninger, oplever desværre noget helt andet. Vi mener ikke, at loven er god nok. Den er ikke stram nok, og den bliver ikke overholdt. Derfor er det frustrerende, og det krænker retsfølelsen, når det ikke får konsekvenser for dem, der har ansvaret og overtræder reglerne. Det bliver helt absurd, når de slipper for at blive slæbt for retten på grund af nøl hos myndighederne.
Helga Mathiassen mener, at der fortsat er brug for tømrere, VVS’ere og andre håndværkere, der slår i bordet og gør opmærksom på, når lovgivningen bliver overtrådt.
– Det er meget tydeligt, at der stadig er politikere, der trænger til at høre om, hvad der foregår i virkeligheden. Der er både brug for langt bedre lovgivning, hårdere straffe til firmaer, der udsætter ansatte for asbest, og en helt anden indsats fra Arbejdstilsynet. Det må vi så blive ved med at fortælle dem, indtil de har fattet det, mener Helga Mathiassen.
Hvad sker der med de fire VVS’ere?
Forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen synes, at der kom noget positivt ud af samrådet onsdag:
– Det er positivt, at ministeren og flere af Folketingets partier giver udtryk for, at de prioriterer asbest. Og det er positivt, at ministeren også mener, der bør være kortere behandlingstid, men det hjælper desværre ikke medlemmerne i den konkrete sag. Jeg håber dog på, at drøftelserne med de andre partier om asbest vil føre til nogle konkrete forbedringer, og så er jeg glad for at se, at vores forslag bliver taget til efterretning.
Peter Hummelgaard var også i samråd om asbest i oktober måned sidste år. Her lovede han at invitere Beskæftigelsesudvalget og kredsen bag asbestaftalen i 2018 til “kaffe i ministeriet” for at snakke eventuelt nye tiltag. Og også at han ville bede sine embedsmænd om straks at gå i gang i samarbejde med andre ministerier at få kigget på de otte forslag til et asbestfrit Danmark, som Blik- og Rørarbejderforbundet er kommet med. Endelig sagde Peter Hummelgaard på det samråd, at han var villig til at se på skrappere sanktioner mod arbejdsgivere, der snyder og sætter ansattes helbred på spil.
Læs også
Hummelgaard er villig til at se på hårdere straf for brud på regler om asbest
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.