Sammenhængen mellem hvor stor en andel af det pædagogiske personale i en kommune, som har en pædagogisk uddannelse, og hvor tilfredse forældrene er med deres barns dagtilbud, fremgår tydeligt af en undersøgelse, som Danmarks Statistik har gennemført blandt cirka 121.000 forældre. Jo lavere andelen er af ansatte, som enten er uddannet pædagogisk assistent eller pædagog, desto lavere er tilfredsheden. Omvendt stiger forældrenes tilfredshed med andelen af uddannede.
Øget andel af pædagogisk uddannet personale kan ses og mærkes på kvaliteten af dagtilbuddene.
Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA
– Undersøgelsen viser bare vigtigheden af, at vi øger andelen af pædagogisk uddannet personale, for det kan ses og mærkes på kvaliteten af dagtilbuddene. Jo flere af de ansatte, som har solid faglig indsigt og kompetencer til at se verden fra et børneperspektiv, jo bedre dagtilbud får børnene, siger Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA.
FOA organiserer pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter landet over samt pædagogerne i København og Frederiksberg Kommune.
I dag er omtrent 44 procent af de ansatte i landets daginstitutioner ikke uddannede, mens 56 procent er pædagogiske assistenter og pædagoger, oplyser FOA.
Mangel på 14.000 pædagoger
Fagforbundet BUPL har længe advaret om, at der i 2030 vil mangle 14.000 pædagoger alene for at følge med det stigende børnetal på cirka 55.000 flere 0-5-årige. Samtidig skal kommunerne fra 1. januar 2024 leve op til minimumsnormeringerne.
Derfor faldt det ikke i god jord, da Kommunernes Landsforening (KL) i starten af året satte en stopper for den populære ordning, hvor kommuner udbetaler løn til medhjælpere, der ønsker at uddanne sig til pædagoger.
– Beskeden fra KL kommer som et lyn fra en klar himmel, og det er dybt bekymrende, at det bliver endnu sværere at skaffe nye pædagoger til vores børn og unge, lød reaktionen fra BUPL’s formand Elisa Rimpler, der tilføjede:
– Merituddannelsen er en rigtig god vej til at sikre, at dygtige pædagogmedhjælpere får lyst til at blive i faget, samtidig med at vi styrker det faglige niveau og pædagogandelen, som ellers bare rasler ned.
Kommunernes ansvar
Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA, mener, at kommunerne bliver nødt til at lave realistiske planer for, hvordan de vil skaffe flere ansatte og sikre, at de har de rette kompetencer.
– Altså, at langt størstedelen af de ansatte har en pædagogisk uddannelse, siger Kim Henriksen.
Konkret mener FOA, at vejen til at skaffe flere uddannede er at sende de dygtige og erfarne pædagogmedhjælpere i uddannelse til pædagogisk assistent.
Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg kommuner har indført jobgarantiordninger for pædagogiske assistenter, lavet rotationsordninger, hvor arbejdsløse bringes ind som vikarer, mens pædagogmedhjælpere uddanner sig, eller skruer op for antallet af uddannelsespladser til unge, som vil være pædagogiske assistenter.
Læs også
KL bremser populær ordning med løn til medhjælpere der uddanner sig til pædagoger
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.