Den tværfaglige arbejdsgruppe bag borgerforslaget “Ophæv Tjenestemandsreformen fra 1969 – skab ligestilling i lønforholdet mellem offentlige faggrupper” arrangerer hver tirsdag demonstration foran Christiansborg på Slotspladsen.
Demonstrationen går under navnet Tjenestemandstirsdag, og nu har initiativet også bredt sig til Aarhus og Aalborg, så der den 11. maj klokken 15-17 for første gang vil være demonstration i de tre store byer.
– Udbredelsen af Tjenestemandstirsdag viser med al tydelighed, at den bevægelse, vi har skabt i #SlutMed1969, kun er begyndelsen. Vi appellerer til et opgør med forældede normer, som fastholder kvindedominerede faggrupper lavest i lønhierarkiet, siger sygeplejerske Vibeke Kline Lange Frost, der har været med til at starte gruppen, der også består af blandt andet pædagoger, socialrådgivere og jordemødre.
- Tjenestemandsreformen er en omfattende reform af tjenestemandsområdet vedtaget af Folketinget den 18. juni 1969. Forud for vedtagelsen lå fem års kommissionsarbejde.
- Formålet med reformen var blandt andet at sikre en større ensartethed i ansættelsesforholdene og en øget central styring med lønudviklingen på tværs af den offentlige sektor. Reformpakken bestod blandt andet af en revision af tjenestemændenes pensionsordning.
- Det blev fastsat som et forhandlingsmæssigt princip, at staten forhandlede sine forhold først – og at tjenestemændenes forhandlinger gik forud for de overenskomstansattes.
- Ved siden af Tjenestekommissionens arbejde var der en selvstændig forhandling, hvor Folketingets politikere besluttede indplaceringen af de forskellige offentligt ansatte faggrupper på lønskalaen. Her blev de kvindedominerede fag indplaceret omkring 18 procent under de mandedominerede fag.
Kilder: Kvindefag i historisk skruetvinge – en analyse at tjenestemandsreformens betydning for hierarkiet i offentlige lønninger fra 1969 til 2019 samt arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen
Reformen er vedtaget af politikere, og derfor skal den også ændres af politikere, lyder argumentationen fra de faggrupper, der har sat sig i bevægelse for et opgør med det udskældte lønsystem.
Den første Tjenestemandstirsdag blev afholdt den 13. april og bliver gennemført hver tirsdag, indtil Folketinget har behandlet et borgerforslag om at afskaffe Tjenestemandsreformen. Det sker den 20. maj, hvor borgerforslaget er sat til førstebehandling, som konsekvens af at det på blot otte dage lykkedes at indhente de 50.000 støtter, det kræver at få et borgeforslag taget op på Christiansborg.
Læs også
– Flere politikere har allerede besøgt Tjenestemandstirsdag på Christiansborgs Slotsplads og har givet klart udtryk for, at Tjenestemandsreformen fra 1969 er forældet og skal kigges efter i sømmen, siger socialrådgiver Susanne Both.
Jordemoderstuderende Frida Groth fortsætter:
– Vi ønsker, at debatten breder sig endnu mere inde på Christiansborg, og at flere af de partier, som endnu ikke har tilkendegivet offentligt, hvad deres holdning er, kommer ud af busken.
På Facebook har gruppen #SlutMed1969 – Ophæv Tjenestemandsreformen fra 1969 mere end 9.800 medlemmer, og flere kommer til hver dag.
Både tirsdag og igen onsdag har forligsmand Lise-Lotte Nilas indkaldt Dansk Sygeplejeråd (DSR) og arbejdsgiverne i kommuner og regioner til nye møder i Forligsinstitutionen.
Parterne mødtes fredag den 7. maj, og efter det møde udtalte Grete Christensen, formand for DSR, at parterne taler med hinanden og hver især ville gå hjem og tænke sig om inden møderne i denne uge.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.