På torsdagens delegeretmøde i 3F’s a-kasse (3FA) blev der sendt et klart signal til ledelsen om, hvad den skal arbejde med i den kommende kongresperiode: Fuld genopretning af dagpengene og et trygt og værdigt dagpengesystem.
Forretningsfører i 3FA, Eva Obdrup, slog selv tonen an i sin beretning, hvor hun “kippede med fanen over, at det for første gang i årtier er lykkedes at skabe et politisk flertal for at hæve dagpengene” med cirka 3.600 kroner om måneden. Det bringer den maksimale dagpengesats op på cirka 23.000 kroner om måneden før skat.
Stigningen gælder i de første tre måneder af en arbejdsløshedsperiode. Dertil kommer krav om, at den arbejdsløse inden for de seneste mindst fire år forud for indplaceringen i en dagpengeperiode har været uafbrudt medlem af en arbejdsløshedskasse og har haft en tilstrækkelig høj løn.
Tillægget til dagpengene var første skridt, men vi skal videre – meget videre.
Eva Obdrup, forretningsfører 3FA
– Dagpengeaftalen er et skridt mod et mere værdigt dagpengesystem, der ikke ville være sket uden vores pres. Betyder det så, at vi er tilfredse med dagpengesystemet? At det nu er, som det skal være? I kender godt svaret. Det er naturligvis et rungende og klart – NEJ. Tillægget til dagpengene var første skridt, men vi skal videre – meget videre, sagde Eva Obdrup og blev mødt med klapsalver fra de delegerede i kongressalen.
Den dagpengeaftale, forretningsføreren hentyder til, faldt på plads den 9. juni, og det var første gang i mere end 40 år, at dagpengene fik et løft, så det var mere end tiltrængt, lød det gentagne gange fra talerstolen, da debatten om beretningen blev åbnet.
Højere dagpenge hele vejen
Den første, der tog ordet, var Klaus Helmin-Poulsen fra 3F Skive-egnen:
– De tre måneders forhøjede dagpenge er ikke en varig opretning af dagpengene. Jeg synes, at vi som en stor a-kasse og fagforening skal holde fast i, at det her kun er et skridt på vejen. Vi skal give hinanden håndslag på at udvide perioden med forhøjede dagpenge, så den gælder hele dagpengeperioden.
Andre fulgte trop:
– Jeg er på ingen måde tilfreds med, at det kun er lykkedes at sikre dagpengeforhøjelser i tre måneder. Udhulingen af dagpengesatsen er sket igennem årtier, og den højeste dagpengesats er alt for lav. Lad os få hævet dagpengesatsen, så den gavner alle, sagde Jannik Haulik Jørgensen, der er a-kasseleder i 3F Frederiksværk-Frederikssund.
Partierne bag dagpengeaftalen har besluttet, at finansieringen bliver betalt af de nyuddannede såkaldte dimittender. De ryger efter tre måneder på dagpenge ned på 9.500 kroner om måneden før skat og får oveni deres dagpengeperiode halveret fra to til et år.
Kritiske røster på talerstolen mente, at de nye unge medlemmer betaler en dyr pris, og at det vil være mere præcist at tale om en omrokering og ikke en forbedring af dagpengesystemet.
Betina Binder fra 3F Køge Bugt var blandt dem, der mente, at prisen for højere dagpenge har været dyrt betalt.
– Det nytter ikke, at dagpengeløftet sker på bekostning af dem, der skal i gang med deres arbejdsliv. Det skal ikke ske på bekostning af nogen, sagde hun under debatten.
Kritik af trappemodellen
Heller ikke Søren Becher, a-kasseleder i 3F København, er helt tilfreds med dagpengeaftalen fra juni. Under debatten søndag af forbundsformandens beretning kritiserede han aftalen for at bygge på ideen om en trappemodel.
– Det er en forkert vej at gå, fordi det bygger på en differentiering, som rammer de langtidsledige og dimittenderne hårdest. En trappemodel vil primært kompensere de korttidsledige, men efterlader de arbejdsløse med mere end tre måneders ledighed uden regulering, sagde han.
Nu kommenterede Søren Becher Eva Obdrups beretning og konstaterede:
– Det, vi har brug for, er et system, der er robust, både når der er højkonjunktur, og når der er lavkonjunktur.
Inden han gik ned af talerstolen, kom han med to konkrete forslag:
– Jeg foreslår, at a-kassen nedsætter et udvalg, som skal se nærmere på de mange udfordringer, a-kassen står med blandt andet som følge af forandringerne på arbejdsmarkedet.
Udvalget skal rapportere til forbundets hovedbestyrelse, mener Søren Becher. Det skal både kigge på dagpengesatser, dagpengeperiodens længde, private tillægsforsikringer, nul-timers-kontrakter og lave timelønninger i visse overenskomster.
Brug for akut hjælp til arbejdsløse
Det andet forslag handler om en økonomisk håndsrækning til de arbejdsløse under den nuværende inflationskrise.
– De arbejdsløse går en usikker tid i møde. Vi skal gå til regeringen med et krav om ekstra 2.000 kroner til de arbejdsløse. De dårligst stillede skal have kompensation – hellere i dag end i morgen.
I sin beretning kom Eva Obdrup ind på inflationskrisen, som rammer arbejdsløse ekstra hårdt.
– Inflationen brager derudad og har ikke været højere i 40 år. Det rammer alle, men nogle mere end andre. For mens inflationen nærmer sig 10 procent, så steg dagpengene med – hold nu fast – sølle 0,15 procent i år. Det svarer til under en krone mere om dagen – sammenlignet med sidste år – på højeste sats. Før skat.
– Hvis ikke det var så absurd, var det næsten til at grine af. Samtidig er en pakke smør næsten fordoblet i pris. Og for en dagpengemodtager bliver købekraften i år bombet 13-14 år tilbage. Derfor er der AKUT brug for hjælp, sagde forretningsføreren og understregede, at det vigtigste er hjælpen, ikke hvordan den foregår.
Bekymret a-kasseleder
Ingen kan spå om, hvor længe krisen varer, men Jakob Egelund, a-kasseleder 3F TLB, er meget bekymret på de arbejdsløses vegne.
– Hvis arbejdsløsheden stiger, så er dagpengesystemet slet ikke finmasket nok. Den nuværende dagpengesats er alt for lav. Derfor skal vi arbejde for fuld genopretning ikke kun i tre måneder, men hele vejen igennem. Medlemmerne skal have tryghed til at finde det rigtige og det gode job, som ikke er underbetalt, sagde den aarhusianske a-kasseleder.
Han berørte også problemet med nedslidte 3F’ere, der havner i dagpengesystemet, fordi de er for syge til at arbejde, men for raske til at få pension af den ene eller anden slags.
Eva Obdrup henviste i sin replicering til den 2030-plan, som Henning Overgaard præsenterede på forbundskongressen tidligere på ugen:
– Vi vil sætte en milliard af til at forbedre dagpengesystemet. Pengene skal bruges til at løfte dagpengedækningen – klogt. Vi skal have mest mulig forbedring for 3F’erne. Samtidig skal dagpengene fremadrettet reguleres, så satserne følger med løn- og prisudviklingen. Det skal også blive billigere for ledige at betale deres a-kassekontingent. Det er vores prioriteter.
Efter endt debat og replicering blev beretningen sat til afstemning, og den blev enstemmig vedtaget.
Læs også
Højere dagpengesats i tre måneder betales af nyuddannede og skaber A- og B-arbejdsløse
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.