Sygeplejerskekonflikten der ikke ville dø – del 2
Nødpakken på en milliard kroner til et sundhedsvæsen i dyb krise løser ikke problemerne med løn og rekruttering. Beløbet sættes i relief af et overforbrug på militært materiel på 1,5 milliarder kronerVi forlod vores sygeplejersker efter, at regeringen havde bebudet, at der skulle tilføres midler til et sundhedsvæsen i dyb krise. Og vi er blevet lidt klogere:
En milliard i ”nødpakke” til de fem regioners samlede personalegrupper på sygehusene. Midlerne er friholdt fra reguleringsordningen – så denne ikke bliver belastet ved kommende reguleringer – og de skal udbetales som midlertidige tillæg. Altså ved typisk overarbejde og ekstra ansættelser!
En nærmere præcisering af brugen af midlerne har regeringens og dens støttepartier ikke ønsket at gå ind i, men overladt det forventede slagsmål til organisationerne på hele sundhedsområdet ude i de regionerne. Et forsøg på at beskrive nogle overordnede retningslinjer for fordelingen af nødpakken standende i FH-regi og vil uden tvivl skabe stor splittelse ude i de lokale organisationer!
Nu skal sygeplejerskernes lokale faglige folk kæmpe med og mod de andre faggrupper om, hvem der er “mest nødlidende”. Det er hverken værdigt eller det værd.
De aktive og toneangivende sygeplejersker har jo netop forsøgt at fastholde modstanden mod overarbejde, for at sygehussektorens fallit og covid-19`s hærgen ikke skulle tørres af på dem, og nu skal deres lokale faglige folk så kæmpe med og mod de andre faggrupper om, hvem der er ”mest nødlidende”. Det er hverken værdigt eller for den sags skyld det værd!
For én milliard er ganske enkelt alt, alt for lidt. Og forslår som en skrædder et hvis sted. Med langt over 100.000 ansatte i regionernes sygehusvæsen, er denne nødpakke et lille plaster på et stort og voksende sår.
De mange ansatte i den kommunale sundhedssektor er ikke en del af nødpakken, selv om kommunerne har fået flere og flere opgaver overdraget fra regionerne.
Nødpakken løser hverken løn eller rekruttering
Så tilbage til spørgsmålene og refleksionerne fra vores sygeplejerske:
Hvad med min løn? Og kommer der flere hænder?
Det korte svar er desværre endnu engang et nej.
Det med lønnen: Selv om der ikke er besluttet nogle præcise fordelings- og tillægsbeskrivelser ude i de fem regioner er det præciseret, at tillæggene skal være af midlertidig karakter og ikke være blivende. Så en stigning på lønseddel kan kun kom på tale, hvis der er villighed til at arbejde ekstra og evt. rekrutterings- og fastholdelsestillæg vil blive midlertidige.
Det med de flere hænder: Om dette vil kunne lokke sygeplejersker, som har sivet væk fra faget, tilbage på pinden, er yderst teoretisk. Ligesom pensionerede sygeplejersker nok vil tænke sig om en ekstra gang. Tilbage står muligheden for at kapre sygeplejersker fra andre lande. (Der er oveni købet afsat et millionbeløb til at fremme sagsbehandlingen). Det bliver interessant at følge!
Hvordan denne opdatering af situationen for landets sygeplejersker vil påvirke deres syn på Fagbevægelsens Hovedorganisation og den danske model har vi fortsat til gode at se.
Halvanden milliard til militær opgradering
Til sidst: MEN – MEN er en milliard alligevel ikke rigtig mange penge? Det har trukket mange store overskrifter i medierne i den sidste uge, og hvis man skal forstå beløbet ud fra de store smil, som partilederne kunne fremvise ved præsentationen, så….
Til sammenligning kan jeg nævne en overskrift fra forrige uge, som næsten ikke er blevet bemærket: ”Forsvarsministeriet har milliardstort overforbrug”. Bag denne overskrift gemmer sig en historie om, at forsvaret i de sidste 2-3 år har haft et overforbrug i MATERIELANSKAFFELSER på mindst 1,5 milliard. Primært på opgradering af Leopard 2 kampvogne, hvor OPGRADERINGEN er blevet 1.1 mia dyrere end forventet – og her ikke et ord om kampfly.
Så døm selv.