Asgers jackpot er farlig for folkesundheden
Løsningen på abekoppe-epidemien bor i Nordsjælland, men viser ingen tegn på ansvarlighed. Derfor må politikerne på banen.Ligesom coronapandemien var rullet tilbage, fik vi en ny epidemi – abekoppeepidemien. Den spreder sig ikke lige så hurtigt og rammer næppe alle. Men den kan slå ihjel, den kan slå folk ud i lang tid, og hvis vi ikke får bugt med den på den korte bane, risikerer vi, det bliver en af de sygdomme, som ligger permanent lige under overfladen, og nu og da blusser op.
Siden juli, hvor WHO erklærede abekoppeepidemien for en global sundhedskrise, har der derfor også været masser af diskussion om, hvordan der kan gribes rigtigt ind så tidligt som muligt, og vacciner er en stærk kandidat.
Her kommer Danmark ind i billedet. Helt inde i centrum af diskussionen.
Danske Bavarian Nordic sidder med nøglen
Den eneste vaccine, som er klar til at blive rullet ud, og som allerede er godkendt til brug i mange lande, ejes af den danske medicinalvirksomhed Bavarian Nordic. Det skal forstås sådan, at de har patentet. Det ville være forkert at sige, at de har opfundet den eller bare udviklet den.
Når vaccinen er havnet på Bavarian Nordics hænder, er det fordi, virksomheden købte grundidéerne bag vaccinen af en tysk forsker for mange år siden. Siden har den amerikanske regering sikret, at de idéer blev omsat i praksis – at der rent faktisk kom en vaccine ud af det.
Så endnu inden abekopper kom til Europa, var Bavarian Nordics investering dækket pænt ind.
Abekopper giver nu en ekstra gevinst. En gevinst, som storaktionær og tidligere eneejer af Bavarian Nordic Asger Aamund gerne ser sammenlignet med den store jackpot ved den enarmede tyveknægt. Hans aktier er steget med over 30 procent i værdi, og det slutter næppe dér. Han og andre aktionærer, herunder også ATP, kan glæde sig over en bonus, som ingen talte om eller regnede med for et år siden.
Som tiden går, og som abekopper breder sig, bliver problemet mere akut. Allerede nu er det umådelig svært at få fat i en vaccine i Danmark, og andre steder ser det endnu værre ud. For det går meget langsomt med produktionen.
Da epidemien var en realitet, var Bavarian Nordics fabrik under ombygning, så de end ikke var i stand til at foretage almindelig omhældning. Derfor spurgte virksomheden rundt for at høre, om ikke andre kunne hjælpe med den simple del af processen. Det er der foreløbig ikke kommet noget ud af.
Bavarian nægter at dele viden
Hvad de derimod ikke gjorde var at dele viden om, hvordan vaccinen kan produceres. Den 16. august skrev tre britiske organisationer, som er aktive globalt på sundhedsområdet (Global Justice Now, Just Treatment, og StopAIDS), et brev til direktøren for Bavarian Nordic, Paul Chaplin, hvori de kraftigt opfordrede ham til at “dele know-how om vaccinen for at øge både produktionen og forsyningerne og for at give os en god chance for at forbedre denne og fremtidige vacciner så hurtigt som muligt.”
Det er der ikke så meget, der tyder på vil ske. Danmarks Radio har ved en enkelt lejlighed, i en podcast med titlen “Asgers abekoppe-gevinst” fra 5. august, spurgt Asger Aamund, om der ikke følger et ansvar med et monopol. Det kan han overhovedet ikke se, der gør.
De afrikanske lande rammes særligt hårdt
Det er ellers svært at komme udenom. Så længe Bavarian Nordic holder kortene ind til livet, vil produktionskapaciteten være ringe og vaccinen være uden for rækkevidde for de fleste. Og i de afrikanske lande, hvor en dødelig variant af abekopper har huseret i flere år, er end ikke én eneste dosis nået frem. Og der er efter alt at dømme ikke noget reelt alternativ til den danskejede vaccine.
Gamle vacciner mod kopper er for farlige, især i en afrikansk kontekst, hvor de er meget farlige for for eksempel hiv-positive. Så ligesom med covid-vaccinerne har vi en global sundhedskrise, hvor løsningen ligger i private lommer. Men ligesom med Pfizer og Moderna skal vi ikke forvente et initiativ for teknologideling fra Bavarian Nordic.
Hvor er de danske politikere?
Men hvad med et initiativ fra politisk side? Hvor længe vil det politiske flertal i Danmark egentlig lægge navn til et europæisk og internationalt patentsystem, som gang på gang viser sig at være en bombe under folkesundheden globalt set?
Netop med abekoppeepidemien er der i hvert fald en mulighed for at skabe en ny tilgang eller bare begynde på det, for eksempel et dansk initiativ for teknologideling om koppevacciner.
For nøglen til de første skridt ligger ikke langt væk. Den bor i Hellerup.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.