Benedict Cumberbatch spiller forretningsmanden Greville Wynne i filmen Den Gode Spion. Under Den Kolde Krig i 1960 rekrutteres han af MI6 og CIA til at transportere hemmelige oplysninger mellem Moskva og London.
Han køres i stilling som forretningsforbindelse til den højt placerede russiske embedsmand Oleg ”Alex” Penkovskij, som kort forinden har taget kontakt til en vestlig efterretningstjeneste, fordi han frygter, at en atomkrig kunne være under opsejling.
Mangelfuld information
Filmen skildrer Wynnes tid som kurér for Penkovskijs oplysninger og kulminerer med Cubakrisen i 1962. Hvilken slags forretningsmand Greville Wynne er, fortæller filmen ikke. Præcis hvilke oplysninger, han transporterer, fortælles heller ikke, ud over at det handler om atomvåben.
Det hele er i overvældende grad fortalt fra et vestligt perspektiv, på en stiltiende præmis af borgerlige værdier.
Den Gode Spion fokuserer på venskabet mellem Wynne og Penkovskij samt på de familiemæssige og emotionelle omkostninger for Wynne. Og så beder den os om at tro, at de amerikanske flybilleder af de planlagte missilopsendelsessteder på Cuba på en eller anden måde skyldes oplysningerne fra Penkovskij.
Om dét er korrekt er nok svært at sige med sikkerhed uden en dybere undersøgelse, men umiddelbart fornemmer man, at flybillederne nok var blevet taget alligevel.
Vestligt perspektiv
På trods af fine skuespillerpræstationer fra Cumberbatch og Merab Ninidze (som spiller Penkovskij), bliver filmen aldrig rigtig spændende. Tidsbilledet er visuelt godt realiseret men ikke stemningsmæssigt, for der er ingen interessante eller overraskende ideologiske overvejelser overhovedet.
Det hele er i overvældende grad fortalt fra et vestligt perspektiv, på en stiltiende præmis af borgerlige værdier. På nær Penkovskij er alle russerne onde og brutale, mens vesterlændingene er gode og frihedselskende. Det er så klichépræget fremstillet, at det nærmest er søvndyssende.
Måske bedre som dokumentar
Forløbet med forretningsmanden er nervepirrende for ham selv, men ikke i særlig høj grad for publikum, da næsten alt, hvad der sker, blot følger den slagne plan, og ingen uventede udviklinger forekommer før henimod slutningen. Historien minder i sin banale realisme om et dokumentarisk forløb, og man undrer sig ærligt talt over, hvorfor de ikke bare lavede en dokumentarfilm om sagen i stedet.
Dermed begår ”Den gode spion” den utilgivelige synd at være kedelig. Dens plot er alt for persondrevet, og utilstrækkeligt idé- og spændingsdrevet. Hvis man har lyst til at se velfungerende film om koldkrigstiden i nærheden af Cubakrisen, så er man langt bedre tjent med at bruge sin tid på film som ”Thirteen Days” (2000) og ”Bridge of Spies” (2015).
- Den Gode Spion
- Instruktør: Dominic Cooke
- Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley, Merab Ninidze
- Produktionsland: USA
- Premiere: 8.juli 2021
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.