Linsesuppe er en af de sidste ting, nødhjælpskøkkenerne i Gaza kan lave under Israels blokade. Den kan laves med få ingredienser og med forholdsvis kort tilberedningstid, så den kræver heller ikke så meget brændsel.
Billederne fra Gaza Soup Kitchen (GSK) er for længst holdt op med at indeholde kød. En overgang kunne en familie få fyldt deres medbragte gryde med krydrede ris med et enkelt kyllingelår til deling på toppen. Nu er kødet helt forsvundet, og grøntsager er også en luksus, det ikke lykkes at finde hver dag.
På de fleste af suppekøkkenets lokationer er der blevet markant længere imellem de farvede bidder af grøntsager i den dampende gule suppe på billederne, der dagligt dokumenterer køkkenernes arbejde.
Udsultede mennesker stormede køkkenet og forsøgte med de bare hænder at skovle kogende, halvfærdig mad ud af de store gryder.
GSK har suppekøkkener på fire til seks lokationer i Gaza. De flytter rundt og åbner og lukker, alt efter hvor de kan komme til. Ligesom Gazas befolkning må køkkenerne også evakuere, når Israel giver ordre om det. Men de katastrofale forhold i striben skaber også et pres.
Den 29. maj måtte aktivisterne i køkkenet vest for Gaza City flygte, da masserne af udsultede mennesker i ren desperation stormede køkkenet og med de bare hænder forsøgte at skovle kogende, halvfærdig mad ud af de store gryder.
Nødhjælp som våben
Nøden er voldsom og tvinger folk til også at opsøge de stærkt kritiserede GHF-nødhjælpsstationer, som Israel opererer med hjælp fra USA. Stationerne er ikke udstyret med tilstrækkelige forsyninger, og i det kaos, der bryder ud, benytter den israelske hær sig af lejligheden til at skyde på de sammenstimlede, sultne mennesker. Israel benægter ethvert kendskab til, at de skulle have skudt fra tanks på de tusindvis af mennesker ved stationen, som øjenvidnerne, blandt andet sundhedspersonale på stedet, beretter om.
De sparsomme mængder af mad på stationerne kritiseres også for at være et skalkeskjul for stationernes egentlige formål: At tvinge folk til at migrere fra områder, Israel gerne vil have tømt, og for at være redskab til at øge kontrollen med Gazas befolkning. Vidner beretter om, at mænd, der er gået ud for at hente mad, i stedet tilbageholdes og afhøres.
Nødhjælpen under administration af Israel og USA er så mangelfuld, at civilsamfundet kastes ud i en kamp, hvor kun de stærkeste overlever.
En kommentator på Facebook bemærkede efter et af angrebene på en menneskemængde ved en GHF-station, at det for en gangs skyld hovedsageligt var mænd, der var dræbt – men de er ikke dræbt i kamp – når der er et flertal af mænd blandt de dræbte ved GHF’s stationer, skyldes det dels, at det hovedsageligt er mænd, der kan tilbagelægge de lange distancer, de skal gå for at hente nødhjælpen, og har kræfter til at bære kasserne hjem, dels at desperationen nu ofte giver sig udslag i fysiske kampe om at komme til.
Nødhjælpen under administration af Israel og USA er så mangelfuld, at civilsamfundet kastes ud i en kamp, hvor kun de stærkeste overlever. Og for hver mand, der dræbes eller såres i forsøget på at hente mad, sidder en familie tilbage, der derefter må sende kvinder eller børn afsted på den risikable færd.
Linsesuppe
Jeg har valgt at dele en opskrift på linsesuppe her. Linsesuppe er hverdagsmad, og den er for mange lige nu dagens eneste måltid. Ikke nødvendigvis med løg som her – et løg i Gaza står p.t. i 25 kroner og er ikke tilgængeligt for de fleste. Men linsesuppe er et regulært måltid, der smager godt med olivenolie, spidskommen og citron.
Jeg har taget udgangspunkt i denne enkle udgave fra Palestine In A Dish. Den kan også nemt varieres med de grøntsager, man kan lide, hvidløg, andre krydderier – eller med kød, hvis man er til dét.
Du skal bruge
Til suppen
2,5 dl røde linser, delte
1 tsk spidskommen
1 hakket løg
1 spsk olivenolie
Salt
1 liter kogende vand
Topping
Et skivet forårsløg
1 spsk olivenolie
En skive citron
Brød
Sådan gør du
Blanchér det hakkede løg i olivenolien.
Skyl linserne.
Sæt vandet over i kogekedlen, så det er kogt, når du skal bruge det.
Når løget er blødt og let gyldent, tilsætter du linserne og rører om.
Tilsæt det kogende vand og rør om.
Tilsæt salt og spidskommen.
Lad det koge op, og skru ned på lav varme.
Rør om efter 15 minutter, og lad suppen simre, til linserne er helt bløde.
Imens suppen bliver færdig, kan du blanchere det hakkede forårsløg i lidt olivenolie.
Servér suppen med et klem frisk citron og forårsløget på toppen, og det brød du godt kan lide.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.