De seneste dage har jeg på sociale medier hørt forlydender fra folk med familie i Gaza, at der er en spirende græsrodsbevægelse, der har påtaget sig at beskytte den nødhjælp, der kommer ind i Gaza fra at blive stjålet på vej til lagerhaller og distributionssteder. Politiet er ikke funktionsdygtigt, og kan ikke løse problemerne med overfald på konvojer og lagre, der i disse dage kulminerer i et uhørt kaos nær GHF’s uddelingssteder, som man kun nærmer sig med livet som indsats, som denne øjenvidneberetning fortæller om.
Ifølge Orjwan Shurrab, palæstinensisk journalist med familie i Gaza, selv bosat i Egypten, forsøger en ny organisation, kaldet The National Committee of Palestinian Tribes and Families in Gaza, at sikre nødhjælpens vej til dens destination.
Det nye civile initiativ blev også mødt med optimisme af Gaza Soup Kitchen’s mand i USA, Hani Almadhoun, der blandt andet beskrev i et opslag på Facebook, at det forsøgte at sikre konvojerne ved at implementere et frivilligt udgangsforbud tidligt om morgenen, når de ruller ind, og opfordrer forældre til at holde deres børn væk fra dets vej, og at de lokale medier hjælper med at få budskabet ud. Hvis du skal på hospitalet fordi du er kommet til skade under et angreb på nødhjælp, skal du heller ikke regne med at komme først i køen.
Vi går ind i sommerferieperioden nu, med et skud håb til aktivismen, inspireret af Gazas græsrødder.
Orjwan Shurrab beskrev senere samme dag, at det tilsyneladende virkede, og at nødhjælp nåede frem. Der gik dog ikke længe, før end Israel svarede igen ved at nægte konvojerne adgang igen.
Initiativet møder altså modstand – men den lokale opbakning og organisering omkring det vidner om et civilsamfund, der stadig formår at tage kampen op mod overmagten, og ikke har opgivet at komme igennem den massive undertrykkelse og de blodige overgreb, det bliver udsat for. En historie, vores mainstreammedier nok kunne have gjort noget ud af.
Vi går ind i sommerferieperioden nu, med et skud håb til aktivismen, inspireret af Gazas græsrødder.
Vores egen sommer er kun udfordret af vejret. Derfor får du her opskriften på en varm suppe, man kan hygge sig med at lave på lange, sjaskvåde dage.
Rashta
Opskriften jeg har taget udgangspunkt i er fra Falasteeni Foodie. Jeg har dog formindsket den til cirka halv størrelse, så den er blevet til en god frokostportion til 1-2 personer. Brødet er taboon, som du finder opskriften på her.
Du skal bruge
Til nudlerne
2 dl mel
1 dl lunkent vand
lidt salt
Til linserne
Kogning
1 dl brune linser
1/2 tsk spidskommen
Peber
Suppen
2 spsk olivenolie
1 lille løg
5 dl vand
1/2 tsk 7-krydderi
1/2 tsk sumak
Evt. en halv grøntsags- eller kyllingebouillonterning
8 dl vand
Salt
Sådan gør du
Nudler
Jeg startede med at lave nudlerne, så de er klar, når de skal i suppen. Det tager lidt tid at rulle og skære dem ud.
Bland mel og salt, og hæld vand gradvist i melet. Dejen skal være fast, og ikke klistre, men stadig være smidig nok til at kunne rulles ud.
Rul dejen ud så tyndt du kan, uden at den går i stykker. (Den suger væske i suppen ligesom frisk pasta, så den tager mere fylde, når den bliver kogt.) Skær pastaen i strimler á 8-10 cm, og sno hver strimmel nogle gange, så de kommer til at minde om pastaskruer. Du kan selvfølgelig forme dem, som du har lyst til. Drys lidt mel over, så de ikke klistrer sammen, og læg dem til side, til du har suppen klar. Du kan lave den tynd eller tykkere som du har lyst til. Den bliver tykkere af at blive kogt med nudlerne, og det mel, der hænger ved.
Linsesuppe
Skyl linserne og kog dem i en halv liter vand med 1/2 tsk spidskommen og peber til de er møre.
Hæld vandet væk.
Hak løget og sautér det i lidt olivenolie til det er blødt.
Hæld linserne og de øvrige krydderier ned til løget og rør omkring.
Tilsæt 8 dl vand, salt efter smag, og evt. en halv bouillonterning, og lad det koge 8-10 minutter. Jeg brugte ikke en hel terning, for at undgå, at krydderierne overdøves af bouillonen.
Tilsæt nudlerne lidt ad gangen – ikke hele bunken på én gang, så risikerer de at klistre sammen.
Kog det hele sammen til nudlerne er møre og væsken har fået den tykkelse du ønsker. Du kan justere med mere vand, hvis du vil have den tyndere.
Jeg serverede min Rashta med citron og taboonbrød, et drys granatæblekerner og frisk bredbladet persille. Falasteeni Foodie anbefalede sprødstegte løg i stedet for brød.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.