Der findes mange fortællinger om Mjølnerparken.
Men det er sjældent, at de bliver fortalt af dem, der bor og lever der.
De næste par dage inviterer unge fra Mjølnerparken på Nørrebro i København til en rundtur i, hvad politikere kalder “en hård ghetto” og “et parallelsamfund” – men for de unge er det deres hjem og det område, de er vokset op i, med leg, huler og hemmelige steder.
Turen rundt i Mjølnerparken starter i en sort BMW.
Vi bliver kørt 100 meter ned ad gaden. De eneste stemmer der kan høres, kommer ud af bilens højtalere. To unge fortæller om deres barndom og deres hemmelige steder i Mjølnerparken.
– Vi spillede fodbold i gården. Vi blev dygtige til det. Og vi hyggede ved bordene og hængte ud med drengene. Vi slappede af og havde lange snakke. Jeg har brugt mange timer på de bænke. De betyder meget, fortæller en ung mand.
– Spøgelseshuset var virkeligt skræmmende. Det var et kæmpe hus på to-tre etager. Der var intet lys, fordi vinduerne var dækket til med plader. Det var ikke alle, der havde mobiltelefon. Men nogle gange var der nogen, der havde en Nokia, så vi kunne tænde for lommelygten. Vi fortalte hinanden historier om Den Hvide Dame og om spøgelser, fortæller en ung kvinde.
Vi bliver sat af ved et lille grønt område midt i storbyen. Her står en hæk – der engang var endnu større.
Vi bliver taget imod af to unge mænd, der begge er født og opvokset i Mjølnerparken. Til daglig arbejder de som henholdsvis revisor og madudbringer.
I dag byder de på karameller og te med masser af sukker.
Da de var børn, klippede de de inderste grene i hækken af, så hækken blev udhulet, og de kunne kravle ind. De yderste grene lod de sidde. Så ingen kunne se dem udefra.
Den oprindelige hule er væk. Men de to unge har genetableret deres “hule” og sat et par sofaer, stearinlys og et bord op for at give et indblik i, hvad de rendte rundt og hyggede sig med, da de var mindre.
– Vi byggede hulen, fordi vi ikke havde en ungdomsklub. Vi havde ikke et sted at være. Det blev kedeligt bare at gå rundt i gården. Derfor fik vi ideen til at bygge hulen. Vi knækkede de indre grene i busken og hentede stole og sofaer, fortæller de to unge.
– Vi spillede kort og røg smøger og gemte os for de ældre.
Nu står de frem og fortæller om deres hule.
– Vi vil gerne have, at folk får et andet indblik i Mjølnerparken end det, de hører i medierne. Der er aldrig nogen, der har talt med os unge, der bor her. Vi vil gerne vise det Mjølnerparken, vi kender.
– Vi byggede hulen, fordi vi ikke ville rende rundt på gaden. Men når folk så det udefra, kunne det måske godt se ud som om, vi havde ødelagt en bus, fortæller de to.
Vi rejser os fra de bløde sofaer og drikker teen ud og begiver os videre ud på opdagelsesrejsen i den såkaldte “hårde ghetto”.
Næste stop er endnu en lille grøn plet. Her står 24-årig Hassan og venter med en kurv med farverige glaskugler.
Da han var barn, fik han meget tid til at gå med at lege “kugleleg”.
Hvert hold triller en kugle – og så gælder det om at kaste de andre kugler – mod den første kugle, så den ryger i hul. Det hold der først får modstanderens kugle skubbet i hullet, har vundet.
– Vi gravede et hul i gården og spillede mod hinanden, fortæller Hassan.
Han er glad for at fortælle og for at møde folk udenfor Mjølnerparken, der er interesserede i at høre om det sted, han er opvokset.
– Der er blevet udviklet en retorik om, at os, der lever i såkaldte parallelsamfund, er asociale og har udviklet vores egne samfund. Men vi er mange i Mjølnerparken, der tager en uddannelse og bidrager konstruktivt til samfundet, fortæller Hassan til Arbejderen.
– Det er vigtigt, at folk udefra kommer på besøg, så de kan se, at retorikken er baseret på tomme fordomme uden belæg.
Vinderholdet får sin præmie: Et glas sæbebobler – og vi haster videre.
Tilbage i en af Mjølnerparkens gårde bliver vi mødt af rapmusik og falafler og børn, der leger, og unge, der kører på scooter, og ældre, der kører på scooter.
Mjølnerparken blev sat på listen over såkaldte “hårde ghetto’er”, da ghettolovgivningen blev vedtaget i 2018.
Du kan tage forbi arrangementet Unges fortællinger fra Mjølnerparken – en rejse i de unges fodspor til og med søndag i denne uge.
Læs også
Hemmelig salgsaftale for Mjølnerparken vedtaget på lukket møde i Københavns Borgerrepræsentation
Læs også
Beboerne i 50 solgte lejligheder i Mjølnerparken nægter at flytte
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.