Svensk kommunist: Vi er vidner til en ekstremt amerikaniseret valgkamp
Svenskerne er i disse dage vidner til "en ekstrem amerikanisering af valgkampen" til parlamentet med fokus på partilederne som personer fremfor deres politik, kritiserer Filip Astvald, partisekretær for Kommunistiska Partiet. Selv håber han på et godt byrådsvalg for sit parti, der efterhånden er landets eneste udtalte NATO-modstander.
Socialdemokraternas fører en personfikseret valgkamp til Riksdagen, som alene fokuserer på at få statsministeren Magdalena Andersson ført frem.
FOTO: Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix
FOTO: Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix
Socialdemokraternas fører en personfikseret valgkamp til Riksdagen, som alene fokuserer på at få statsministeren Magdalena Andersson ført frem.
På søndag den 11. september er der både valg til Sveriges parlament Riksdagen samt landets regioner og kommuner.
Socialdemokraterna har regeringsmagten, men meningsmålingerne op til valget er tætte, og et åbent borgerligt flertal med Moderaterna og Sverigedemokraternas mandater truer landets parlamentariske venstrefløj.
Der er tale om en ekstrem amerikanisering af valgkampen.
Filip Astvald, partisekretær for Kommunistiska Partiet
Det nationalistiske parti Sverigedemokraterna ser ud til at gå frem og blive landets næststørste parti efter Socialdemokraterna.
Moderaterna – som er søsterparti til De Konservative i Danmark – ligger nogenlunde stabilt med omkring 19 procent af stemmerne i meningsmålingerne. Dets mærkesager er mere politi, færre asylansøgere og flere skattelettelser.
Dét har åbnet døren for et samarbejde mellem Moderaterna og Sverigedemokraterna. På den måde går Moderaternas leder Ulf Kristersson til valgkamp om posten som statsminister imod Socialdemokraternas leder og Sveriges nuværende statsminister, Magdalena Andersson.
Personfikseret valgkamp
Men der bliver reelt ikke diskuteret politik i valgkampen, beklager Filip Astvald, partisekretær for det svenske kommunistparti Kommunistiska Partiet.
– Socialdemokraterna, der har regeringsmagten, fører en ekstremt personfikseret valgkamp til Riksdagen, som alene fokuserer på at få statsministeren Magdalena Andersson ført frem. De andre etablerede partier gør det samme med deres partiledere, siger Filip Astvald til Arbejderen.
Socialdemokraternas valgstrateger gør alt for at gøre det til et valg mellem personerne Magdalena Andersson og Ulf Kristersson. Socialdemokraterna hverken kan eller vil vinde arbejderklassens vælgere på sociale reformer eller politiske forslag. Det er Magdalena Anderssons person, der forsøger at vinde valget for Socialdemokraterna, forklarer partisekretæren.
I Socialdemokraternas kampagnevideo ses en række svenske vælgere, der fortæller, at de vil stemme på Magdalena Andersson, fordi hun “signalerer tryghed”, har “et stort hjerte” og kan give børn “en lys fremtid”. Men kampagnen nævner ikke ét konkret politisk standpunkt.
– Problemet er, at politikken bliver nedtonet, og det betyder, at vælgerne tager stilling ud fra personer og ikke politik. Der er tale om en ekstrem amerikanisering af valgkampen. Politikerne dristede sig dog i de seneste dage til at debattere de høje priser, men de kom ikke med forslag til, hvad der kan blive gjort ved det, siger Filip Astvald.
Filip Astvald mener, at Riksdagens partier lader deres PR-bureauer og valgstrateger styre den politiske samtale. Afgørende politiske emner udelades af diskussionen, og afstanden mellem vælgere og politikere vokser.
“De nye socialdemokrater”
Også Vänsterpartiet, der er et erklæret socialistisk og feministisk parti på et økologisk grundlag, er, med sine otte procent i meningsmålingerne til Riksdagsvalget, hoppet på “amerikaniseringsbølgen”, mener Filip Astvald.
Da Filip Astvald var ude at dele flyers ud for Kommunistiska Partiet i Göteborg, mødte de Vänsterpartiets valgaktivister. De havde T-shirts på med Nooshi Dadgostars portræt i bedste Obama-stil, beretter kommunisten.
Vänsterpartiet vil gerne profilere sig som det nye arbejderparti. Men ifølge Filip Astvald er der tale om “de nye socialdemokrater”.
Han mener hverken, at Vänsterpartiet er “tydeligt nok i NATO-modstanden”, eller at det “tør vise selvstændighed over for Socialdemokratiet”.
Ingen røde linjer
Godt nok valgte Vänsterpartiet at vælte den daværende socialdemokratiske statsminister Stefan Löfvens regering sidste år, fordi regeringen ville fjerne huslejeloftet på alt nybyggeri fra 2022.
Nooshi Dadgostar leder Vänsterpartiet. Foto: Vansterpartiet bildbank/CC0 1.0
Men – ifølge Filip Astvald – har Vänsterpartiets leder, Nooshi Dadgostar, i valgkampen udtalt, at partiet ikke har “ultimative krav eller røde linjer” i forhold til regeringen. Dette blev senest udtalt i Ekots partilederrunde den 18. august.
Filip Astvald mener, at et venstrefløjsparti skal stille krav og “stå op for sin politik”. Han kritiserer Vänsterpartiet for kun at jagte en ministerpost i en kommende regering.
Ikke blot har partileder Nooshi Dadgostar åbent taget afstand fra alt kommunistisk, men hun har også åbnet op for, at partiet kan indgå i en “bred” regering, hvor både det liberale Venstre og Centerpartiet deltager.
Det sidste er blevet skudt ned af især Centerpartiet.
Men at et erklæret venstreorienteret parti foreslår dette er uforståeligt for Filip Astvald.
Han mener, at det er ufatteligt, at Vänsterpartiet – hvis de kommer i denne form for regering – vil sidde sammen med åbent nyliberale kræfter. De vil blive del af den regering, der fører Sverige ind i NATO.
– Især Centerpartiet er et af de mest arbejderfjendtlige og nyliberale partier, vi overhovedet har i Sverige. Men når vi nu har et totalt amerikaniseret politisk billede, er alt muligt, så vælgerne bliver nødt til at vælge mellem en af blokkene, siger Filip Astvald.
Centerpartiet er søsterparti til Radikale i Danmark, og dets mærkesager er klima og liberalisering af samfundet. I 2018 fik de 8,6 procent af stemmerne.
Stilhed om NATO
Filip Astvald fortæller, at der i foråret var flere demonstrationer mod NATO i forbindelse med, at Sverige og Finlands regeringer dengang søgte om at blive optaget i militæralliancen. Han er kritisk overfor, at Riksdagens yderste venstrefløj ikke bakkede op om protesterne.
– Vänsterpartiets topledelse støttede overhovedet ikke disse protester og har slet ikke kommenteret NATO i valgdebatten overhovedet. I foråret fik partiets lokalafdelinger et direktiv fra partiledelsen om ikke at deltage i protesterne mod NATO, oplyser Filip Astvald.
Han giver udtryk for, at Vänsterpartiets NATO-modstand efterhånden er forsvindende lille. Vänsterpartiet har da også besluttet at støtte, at Sverige sender våben til Ukraine. I første omgang stemte parlamentsgruppen imod i Riksdagen, men dagen efter gik Nooshi Dadgostar ud i medierne og udtalte, at partiet går ind for at sende våben til Ukraine.
Også det nationalistiske Sverigedemokraterna slækker på NATO-modstanden, siger Filip Astvald. De går ikke længere ind for, at landet holder sig ude af militæralliancen.
Alle de åbent borgerlige partier og Socialdemokraterna er også tilhængere af, at Sverige indtræder i NATO.
– Det efterlader os kommunister som det eneste parti, der rejser spørgsmålet om NATO. Derfor kan man, hvis man ikke vil med i NATO, stemme på os. Desværre kun i 11 kommuner, men det er alligevel noget, mener Filip Astvald.
Kommunister stiller op til byrådet
Partisekretæren for Kommunistiska Partiet, Filip Astvald, er i tæt kontakt med sit partis aktivister, der kæmper for, at partiet vinder mandater i 11 byråd og forsvarer de fire mandater, som partiet allerede har i tre byråd.
Kommunistiska Partiet stiller op i 11 kommuner på søndag. I Göteborg, Umeå og Robertsfors foreslår partiet, at kommunerne bliver erklæret atomvåbenfri zoner, fortæller partisekretær Filip Astvald. Foto: Proletären
Kommunistiska Partiet stiller op i Alingsås, Göteborg, Lysekil, Nybro, Gislaved, Jönköping, Karlstad, Örebro, Ludvika, Robertsfors og Umeå.
Partiet stiller dog ikke op til Riksdag- og regionsvalg. Ifølge Filip Astvald er forklaringen, at partiet “er for svagt” og ikke har de ressourcer, det kræver at føre valgkamp.
– Vi synes helt enkelt, at vi er for små, ellers havde vi gerne stillet op alle steder, siger partisekretæren over telefonen fra Göteborg, hvor partiet har hovedkvarter.
Kommunistiska Partiet er aktivt i kampen mod ulighed, klimaforandringer og behovet for et anderledes socialt system.
– Vi går til valg på, at der bliver bygget billigere almene boliger, fortæller han.
I Kalmar kommune har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Centerpartiet besluttet, at kommunen skal sælge 24 almene ejendomme til det private selskab SBB til en værdi af 2,7 milliarder svenske kroner. Dette er Kommunistiska Partiet imod.
Stop for atomvåben og budgetslaveri
Kommunistiska Partiet har desuden rejst NATO-spørgsmålet lokalt i flere af de 11 kommuner, partiet stiller op i. Det skyldes blandt andet, at Sveriges medlemskab af NATO kan betyde atomvåben på svensk jord.
– I Göteborg foreslår vi, at byen bliver en atomvåbenfri zone. Det samme foreslår vi i Umeå og Robertsfors. Sidstnævnte kommune har desuden været ramt af NATO-øvelser, siger Filip Astvald.
I netop Robertsfors manglede Kommunistiska Partiet blot 50 stemmer fra at blive indvalgt i byrådet ved sidste valg i 2018.
Filip Astvald mener, at der skal flere penge til den kommunale velfærd.
– I dette land er det jo kommunerne, der driver ældrepolitikken, så det kan sagtens lade sig gøre at tilføre flere penge, siger han.
Kommunistiska Partiet går imod mange politikeres “trend”, der går ud på at skabe balance i budgetterne i kommuner, regioner og på landsplan.
Marxistisk-leninistisk kommunistisk parti.
Formand: Povel Johansson.
Stiftet i 1970.
Ungdomsforbund: Revolutionær Kommunistisk Ungdom.
Ugeblad: Proletären.
Har ikke stillet op til Riksdagsvalg siden 1973.
Stiller op til byrådsvalget 10. september 2022 i 11 kommuner.
Stiller ikke op til Riksdags- og regionsvalget 10. september 2022.
Har i dag fire byrådsmedlemmer i Lysekil, Ludvika og Gislaved kommuner.
Ved kommunalvalget 2014 fik partiet 6396 stemmer og opnåede tre mandater i landets kommunalbestyrelser.
Ved valgene i 2018 beholdt partiet sine mandater i Gislaved og Lysekil og vandt et nyt mandat i Ludvika.
Dannet i 1970 som en udbrydergruppe fra den pro-maoistiske gruppe KFML og kaldte sig KPML(r), der står for Kommunistiska Partiet marxist-leninisterna (revolutionärerna).
KPML(r) holdt sig siden sin stiftelse i 1970 væk fra de tre lejre, som verdens kommunistpartier placerede sig i – Sovjetunionen, Kina og Albanien.
Partiet havde i stedet sit eget kompas i udenrigspolitikken. Dette førte til kontakt med mange frihedsbevægelser verden over, for eksempel PFLP i Palæstina, ANC i Sydafrika, SWAPO i Namibia og Polisario i Vestsahara.
Navneskiftet til Kommunistiska Partiet fandt sted i 2007.
Kilde: Kommunistiska Partiet
Filip Astvald mener, at den fælles velfærd skal forsvares “kompromisløst”, og at kommunisternes folkevalgte ingen interesse har i at administrere de nyliberale budgetregler, der tvinger kommunerne til millionoverskud, samtidig med at velfærden bliver rundbarberet.
Kommunisterne slår på, at der findes et alternativ, der nægter at gå med til “budgetslaveri”.
I hovedstaden Stockholm har det åbent borgerlige bystyre solgt syv skoler og børnehaver til private aktører for knap to milliarder svenske kroner. Kommunistiska Partiet vender sig imod sådanne privatiseringer.
– Vi går også til valg på at få fjernet de private skoler i kommunerne, siger Filip Astvald.
Han er spændt på, om partiet bevarer sine fire mandater i de tre byråd Lysekil, Ludvika og Gislaved. I den sidste kommune er partiet større end selv Vänsterpartiet. Kommunistiska Partiet er tæt på at opnå mandater i Robertsfors og Nybro, viser meningsmålingerne.
– Men der er positive toner alle steder fra, så det skal nok gå godt, spår Filip Astvald.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Go globaloffice Politics
Internordisk nyt
Så kom vores hovedparoler på den svenske valg dagsorden,
og tavsheden om NATO spørgsmålet i den svenske valgkamp blev brudt.
Kommunistiska partiets (KP) partisekretær Filip Astvald:
– “Gør Gøteborg, og flere andre svenske byer til atomvåbenfri zone”
– Nej til NATO
Gør din by til nuklear frizone.
: Går desuden til valg på “Byg flere almennyttige boliger”. ✊
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Du kan være med til at sikre, at Arbejderen fortsat kan udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Bliv abonnent eller overfør et støttebeløb.