GO globaloffice Politics
23. juni 2021
FNs generalforsamling tager i dag stilling til en motion fra Cuba om at ophæve den halve århundrede gamle amerikanske blokade af Cuba.
Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, der var formand for FN’s Generalforsamling fra 2015-2016, er en af de danskere, der kritiserer blokaden mod Cuba op til dagens debat i FN’s Generalforsamling.
Stop blokaden mod Cuba, siger forhenværende udenrigsminister Mogens Lykketoft (S).
: Vi sir`: Der kan kun være en afgørelse på den sag; – hæv blokaden og yd humanitær og økonomisk støtte til Cuba!
I dag den 23. juni kommer USA’s blokade mod Cuba op i FN’s Generalforsamling, der skal stemme om en cubansk resolution, som kræver blokaden afsluttet.
Mogens Lykketoft, tidligere formand for FN’s Generalforsamling fra 2015-2016, er en af dem herhjemme, der kritiserer blokaden.
– Jeg har altid syntes, at blokaden var forkert i forhold til international ret. Den skader Cuba, der er ramt af denne fjendtlige sanktionspolitik. Det er ikke alene mig, der mener dette. Det er stort set hele verden, undtagen USA selv samt Israel og et par andre småstater, siger Mogens Lykketoft til Arbejderen.
Han har været både udenrigs-, finans- og skatteminister i forskelige regeringer under socialdemokratisk ledelse samt været formand for Folketinget og statsrevisor.
Mogens Lykketoft er blot en af de politikere, som Dansk-Cubansk Forening har bedt om at udtale sig om USA’s blokade mod Cuba.
Jeg har altid syntes, at blokaden var forkert i forhold til international ret.
Mogens Lykketoft, tidligere minister og formand for FN’s Generalforsamling
I en rapport op til debatten i FN’s Generalforsamling har Cuba redegjort for, hvilke alvorlige konsekvenser den nu 60 år lange blokade har haft for Cuba.
Opgjort i penge viser rapporten, at blokaden koster Cuba 5,5 milliarder dollars om året – hvilket svarer til op mod 100 millioner kroner hvert døgn.

Foto: Adalberto Roque/AFP/Ritzau Scanpix
Tallene stammer fra Cubas rapport til FN om konsekvenserne af USA’s blokade samt en rapport fra Oxfam om samme emne –- dog med særlig vægt på konsekvenserne for Cubas kvinder.
Optimisme i Cuba
Mogens Lykketoft besøgte selv Cuba i 2016 i sin egenskab af formand for FN’s 70. Generalforsamling og hilste på daværende præsident Raul Castro.
Danskeren fik lejlighed til at anerkende landets indsats for fredsaftalen i Colombia og udtrykke håbet om fuldstændig afvikling af USA’s sanktioner efter præsident Obamas “vellykkede” besøg i landet.

– Der var en stor optimisme i Cuba, da jeg besøgte landet. Ja, det var tiden, hvor Obama lige havde været der og signaleret en ny kurs i forhold til Cuba. Jeg kan huske, at jeg tænkte – nu må USA da holde op med de sanktioner, siger Mogens Lykketoft.
Oplevede du konkret, hvordan sanktionerne ramte cubanerne?
– Det registrerede jeg ikke i detaljen, men jeg har læst meget om det, og hvordan det begrænser økonomien. Blokaden er en voldsom og urimelig byrde for almindelige mennesker i Cuba og har altid mødt voldsom kritik fra de fleste af FN’s medlemslande som et brud på international ret.
Unblock Cuba
Ikke blot Mogens Lykketoft støtter Cubas krav om ophævelse af blokaden.
I Europa er over 100 organisationer fra 27 lande gået sammen om kampagnen ”#UNBLOCK CUBA – stop den økonomiske krig mod Cuba”.
Villy Søvndal, nuværende regionsrådsmedlem for SF, tidligere udenrigsminister og eks-formand for SF, vender sig også mod blokaden, som han overfor Dansk-Cubansk Forening kalder “meningsløs”.

Foto: Magnus Fröderberg/norden.org/CC.2.5
– Der er ikke brug for blokade. Der er brug for samarbejde, samhandel og dialog, lyder det fra Villy Søvndal.
Jørn Lehmann Petersen, regionrådsmedlem for Socialdemokratiet i Region Syddanmark og formand for Miljøudvalget, er helt på linje. Han mener, at blokaden er fortsat, uden at man har “søgt dialogen som løsning”.
– Den eneste forklaring må være, at man vil please eksilcubanere i Florida og sikre opbakning til diverse valg fra denne gruppe, mener politikeren.
Anders Sørensen, redaktør for Arbejderen, mener, at blokaden er en straf til uafhængige lande. Han har også svaret på Dansk-Cubansk Forenings henvendelse.
– Når vi tillader USA at føre økonomisk krig mod lande, som går deres egne veje, er vi med til at legitimere et internationalt system, hvor det er de stærke, der bestemmer over de mindre stærke, og hvor de nationale demokratiske institutioner underordnes stormagternes magtkampe, siger han.
- 1960: USA stopper olieeksport til Cuba og import af cubansk sukker.
- 1961: USA afbryder de diplomatiske forbindelser med Cuba.
- 1962: Præsident Kennedy underskriver loven om blokaden mod Cuba. Efter pres fra USA beslutter OAS – Organisationen af Amerikanske Stater – at ekskludere Cuba.
- 1963: Kennedy skærper blokaden og knytter blokaden til loven, der forbyder “handel med fjenden”.
- 1977: USA og Cuba opretter under præsident Jimmy Carter ‘interessekontorer’ i henholdsvis Havanna og Washington.
- 1982: USA sætter Cuba på sin liste over stater, der støtter terrorisme.
- 1989: Senator Connie Mack foreslår at skærpe blokaden og forbyde datterselskaber af USA’s virksomheder samt USA-ejede virksomheder i andre lande at handle med Cuba. Forslaget bliver del af blokadelovene i 1992, da Toricelli-loven vedtages.
- 1992: Medlem af Kongressen Robert Toricelli foreslår en skærpelse af blokaden (Cuba Democracy Act), som på mange områder strammer blokaden og rammer skibsfarten til Cuba. Loven vedtages og underskrives af præsident Bush (senior).
- 1992: FN’s generalforsamling fordømmer for første gang USA’s blokade mod Cuba. Det har generalforsamlingen gjort hvert år siden da. I 2014 stemte 188 lande mod blokaden og to lande (USA og Israel) for.
- 1996: USA strammer blokaden yderligere med vedtagelsen af Helms-Burton-loven, der underskrives af præsident Bill Clinton. Samme år vedtager EU sin “fælles holdning” til Cuba. Den betyder, at EU-landene lægger Cuba på is og undlader at modvirke USA’s blokade – også når den rammer virksomheder i EU. Blandt andet Canada vedtog omvendt en lov, som forbød canadiske virksomheder at efterleve USA’s blokade mod Cuba.
- 2001: Efter orkanen Michelle dispenserer USA fra blokaden og tillader, at Cuba – mod kontant betaling – kan købe fødevarer i USA. Det er fortsat siden.
- 2006: Præsident George W. Bush strammer blokaden og afsætter millioner til øget undergravende virksomhed i Cuba – til “fremme af frihed og demokrati”, som det formuleres.
- 2009: Præsident Obama suspenderer nogle af de stramninger, som George W. Bush indførte, men skærper samtidigt bødestraffen for handel med Cuba.
- 2013: Rejsebureau i USA får en bøde på 5,2 millioner dollars for gennem et udenlandsk datterselskab at sælge rejser til Cuba.
- 2014: En række store banker får milliardbøder for at formidle handel og valutatransaktioner i dollars for Cuba.
- 2014: Præsidenterne Barack Obama og Raúl Castro taler 17. december på tv. Der er indgået en aftale om at normalisere forholdet og genoprette de diplomatiske forbindelser.
- 2015: USA fjerner Cuba fra listen over lande, der støtter terrorisme. Ambassader åbnes i Washington og Havanna. Enkelte lempelser af blokaden iværksættes af præsidenten. Cuba kræver blokaden ophævet.
- 2017-20: Under præsident Trump er Obamas lempelser af blokaden suspenderet og nye stramninger iværksat. Mest alvorligt er iværksættelsen af det såkaldte kapitel III i Helms-Burton-loven, der åbner for, at virksomheder i hele verden kan retsforfølges i USA, hvis de handler med eller investerer i cubanske virksomheder, der blev nationaliseret i starten af 1960’erne.
- 2021: USA inkluderer Cubas forsvarsminister Alvaro Lopez Miera og Havanas Specialstyrke på Magnitsky-Lovens liste over aktører, der bryder menneskerettighederne. Personer på listen bliver nægtet indrejse til USA, der ser sig berettiget til at indfryse personernes aktiver.
Kilde: unblock-cuba.org
Hvad må der gøres?
Lotte Rørtoft-Madsen, formand for Kommunistisk Parti, betegner blokaden som “forbryderisk”.
– Blokaden koster liv, lidelse og velfærd i Cuba i et omfang, som det ikke giver nogen mening at sætte tal på. Så længe magtens sprog taler, får USA-imperialismen lov til at agere, som den vil, siger hun og tilføjer: “Cuba kan regne med Kommunistisk Partis støtte”.
Flere af danskerne har et bud på, hvad der kan gøres.
– Vi må gennem internationale organer og netværk arbejde aktivt for, at de to parter snarest sætter sig til forhandlingsbordet og finder en løsning. Alt andet er inhumant og fuldstændig ude af tråd med nutidens internationale samarbejde og øvrige politiske tiltag, mener Jørn Lehmann Petersen.

Foto: Aage Christensen
Mogens Lykketoft håber mest af alt på Joe Biden i USA.
– Jeg er overbevist om, at Biden vender tilbage til USA’s Cuba-politik, som blev påbegyndt i sommeren 2016. Men som sagt går det lidt trægt, når ting skal igennem “maskineriet” i Washingtion. Men jeg er stadig overbevist om, at det nok skal lykkes, siger han til Arbejderen.
Mogens Lykketoft mener, at Europa i fællesskab må appellere til præsident Biden om hurtigst muligt at vende tilbage til Obamas kurs, så cubanerne omsider kan få mulighed for bedre levevilkår.
Lotte Rørtoft-Madsen lægger vægt på, at vi i Danmark kan gøre noget.

– Vi har et særligt ansvar for at tage til genmæle mod den danske regerings og EU’s lurepasseri. EU-landene har i årevis i FN stemt imod blokaden, som også rammer europæiske virksomheder og institutioner. Men afstemningerne må følges af konkret handling, siger hun og tilføjer, at “den danske regering og EU må sige fra over for USA”.
EU-lande bliver ramt
Mandag fremkom en EU-rapport om, at USA’s blokade mod Cuba også påvirker EU’s interesser i landet. Rapporten advarer både mod den internationale slagside ved blokaden samt dens ødelæggende indvirkning på handel og levestandard for Cubas befolkning, skriver det cubanske nyhedsbureau Prensa Latina.
USA opretholder stadig Trump-administrationens skærpede sanktionspolitik, blandt andet gennem det såkaldte kapitel III i Helms-Burton-loven, der åbner for, at virksomheder i hele verden kan retsforfølges i USA, hvis de handler med eller investerer i cubanske virksomheder, der blev nationaliseret i starten af 1960’erne.
Joe Biden har imidlertid under sin valgkamp op til præsidentvalget i USA sidste år lovet at droppe eller mildne en række af Trumps sanktionspolitikker.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.