Efter 1286 dages indespærring i USA blev den venezuelanske diplomat Alex Saab kort før jul løsladt fra et fængsel i Miami. Han er nu vendt hjem til Venezuela.
“Det er med enorm glæde og umådelig lettelse, at vi kan dele nyheden om Alex Saabs løsladelse fra fængsel i USA”, skriver aktivistnetværket Codepink, der i tre år har kæmpet med underskriftsindsamling, politiske aktiviteter og gadeaktioner for at få frigivet Saab.
Arbejderen skrev om kidnapningen i november 2021, og efterfølgende var der også danskere, som satte deres navn på den internationale underskriftsindsamling. Underskriverne får nu en varm tak fra Codepink, der konstaterer, at den internationale solidaritet har virket:
“Vores hjertelige tak går til alle, der spredte appellen, og alle, der skrev under eller deltog på gaden eller gjorde sagen om Alex Saab kendt på sociale medier… Det her er en sejr for os alle. Nu skal vi fortsætte kampen og kræve, at Biden-regeringen også frigiver Venezuelas indefrosne værdier, så de kan bruges til humanitære programmer for det venezuelanske folk”, skriver Codepink.
Læs også
Mens sagen ikke har nået de store vestlige medier, skriver den cubanske avis Granma og den latinamerikanske nyhedsstation TeleSur om sagen.
Det fremgår, at USA’s anklagemyndighed efter mere end tre års juridisk arbejde ikke har været i stand til at føre bevis for nogen af sine anklager: At Alex Saab var involveret i bestikkelsessager, at Saab arbejdede med hvidvask af penge, eller at han kunne straffes for at ville omgå USA’s sanktioner mod Venezuela.
Så af mangel på beviser opgav anklagemyndigheden sagen og lod Saab rejse hjem til Venezuela, hvor han blev modtaget den 21. december af blandt andre præsident Nicolas Maduro.
Det tyder på, at de øverste politiske organer i USA – herunder Det Hvide Hus – har blandet sig i sagen.
Ved et pressemøde i Venezuelas hovedstad Caracas berettede Jorge Rodriguez, der er formand for Venezuelas parlament, om forløbet fra tilbageholdelsen af Saab under en mellemlanding i Kap Verde og derfra udleveringen til USA frem til løsladelsen den 20. december.
Som diplomat var Saab omfattet af immunitet, og det var derfor i strid med Wienerkonventionen at arrestere ham i Kap Verde og senere udlevere ham og retsforfølge ham i USA.
Rodriguez har ført forhandlingerne med USA om Saabs løsladelse, og under pressemødet takkede han sin egen præsident Maduro for at have gjort en indsats. Og han takkede USA’s præsident Biden for “at anerkende den fejlslagne politik”, som det blev formuleret. Jorge Rodriguez tilføjede, at de jurister og myndighedspersoner, som fra USA’s side deltog i forhandlingerne, var helt på det rene med, at Saab var uskyldig.
Da sagen tilsyneladende er løst med et politisk indgreb fra højeste niveau, udtrykte Jorge Rodriguez et håb om, at USA nu vil gå i aktiv dialog med Venezuela for at afslutte sanktionerne mod Venezuela og samtidig få mulighed for at genoptage importen af olie fra landet.
Men Rodriguez understregede vigtigheden af, at USA respekterer Venezuelas politiske system, institutionerne og forfatningen, skriver TeleSur.
USA har siden årene med præsident Trump ikke anerkendt Venezuelas regering. Der er parlamentsvalg i Venezuela i 2024, og det vil have stor betydning, om Washington vælger at gå i dialog eller fortsætter med at bekæmpe regeringen i Caracas både politisk og med sin støtte til terror og væbnet kontrarevolution, som der er talrige eksempler på gennem de seneste 23 år.
Læs også
Alex Saab er født i Colombia, men har haft flere vigtige opgaver som diplomat og forretningsmand.
Som diplomat deltog han frem til kidnapningen i den forhandlergruppe, som med mandat fra præsident Maduro mødtes i Mexico med ledere for den del af oppositionen, som er i eksil. Efter kidnapningen suspenderede Maduro dialogmøderne i Mexico, og de vil nu ifølge TeleSur blive genoptaget.
I 2020 var Saab udsendt af Venezuelas regering som forretningsmand, der skulle søge at omgå USA’s handelssanktioner – der vel at mærke ikke er støttet af FN – for at indkøbe mad og medicin. Det var på en sådan forretningsrejse til Iran, at Saab under mellemlanding i Kap Verde blev arresteret.
Som diplomat var Saab omfattet af immunitet, og det var derfor i strid med Wienerkonventionen at arrestere ham i Kap Verde og senere udlevere ham og retsforfølge ham i USA.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.