Den 16. oktober anførte tre italienske fagforeninger en protest imod fascisme i Rom, hvor hundredtusind var på gaden under parolen: “Ikke mere fascisme: For arbejde, deltagelse og demokrati”.
De tre store fagforeninger gik sammen i protest, efter at den ene fagforening, CGIL, blev angrebet af fascister ugen før. Ved at samles til protest viste de italienske fagforeninger, at de står sammen imod fascismen.
Angrebet af fascister
Den 9. oktober var tusindvis af demonstranter på gaden i Rom for at protestere imod, at den italienske regering har indført coronapas.
Det var under denne protest, at hovedkvarteret for fagforeningen CGIL blev angrebet af medlemmer fra det fascistiske parti Forza Nuova, oplyser Deutsche Welle (DW).
I en YouTube-video delt af nyhedsmediet Corriere della Sera ses demonstranter storme og ransage CGIL’s hovedkvarter. Ifølge Peoples Dispatch blev 18 demonstranter anholdt som følge af angrebet.
Forza Nuova ledes af Roberto Fiore, der allerede som 19-årig var kendt i Italiens ekstreme højrefløjsmiljø. I 80’erne blev Fiore dømt for at være medlem af væbnede bander, men han endte aldrig i fængsel, fordi han flygtede til Storbritannien. Her boede han, indtil hans dom blev forældet i 1999.
Fiore og Giuliano Castellino, der er leder af Forza Nuovas afdeling i Rom, var blandt de 18, som blev anholdt under angrebet mod CGIL.
Fælles front mod fascismen
Efter angrebet mod CGIL’s hovedkvarter gik CGIL sammen med to andre store italienske fagforeninger, CISL og UIL, for at protestere mod fascismen i landet. Til sammen repræsenterer de tre fagforeninger omkring 12 millioner arbejdere.
Ifølge DW ankom hundredvis af busser og 10 “specialtog” fyldt med arbejdere fra hele landet, der rejste til Rom for at deltage i fagforeningernes protest mod det fascistiske angreb.
I en video delt af CGIL på Twitter ses demonstranter marchere gennem Rom i fællessang med røde bannere og flag. I opslaget citerer CGIL sin generalsekretær Maurizio Landini:
“Jeg dedikerer denne dag til unge menneskers håb om at kunne leve i et land uden krige, uden fascisme, for at studere, drømme og realisere sig selv i det arbejde, de udfører”.
Desuden fik de italienske arbejdere selskab af Belgiens Arbejderparti (PTB), der sendte tre delegerede for at støtte fagforeningernes kamp mod fascisme. Blandt de tre delegerede var Marc Botenga, der repræsenterer PTB i EU-parlamentet.
“Angrebet på CGIL viser den yderste højrefløjs sande ansigt. Og dette er voldens ansigt. Vold, især mod fagforeninger. Højre-volden er ikke et vagt fugleskræmsel. Det er virkeligt og udvikler sig overalt i Europa, herunder her. Derfor er det vigtigt at være her og at stå sammen mod den yderste højrefløj”, siger Botenga ifølge PTB.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.