Finlands højreorienterede regering fremlagde den 31. august et 13 sider langt dokument: Regeringens meddelelse om fremme af ligebehandling, ligestilling og ikke-diskrimination i det finske samfund. Et dokument som Finlands Kommunistiske Parti protesterer over.
Inde i dokumentet på næstsidste side står en sætning, som bekymrer de finske kommunister: “Hadmotiverede handlinger mod jøder, muslimer, kristne og andre religiøse grupper skal forhindres. At benægte holocaust vil blive kriminaliseret. Holocaust Memorial Day skal fejres i overensstemmelse med international praksis. Muligheden for at kriminalisere brugen af i det mindste nazistiske og kommunistiske symboler, når de bruges med det formål at fremme disse ideologier, er ved at blive undersøgt”.
Nu kræver partiet, at regeringen retter i erklæringen, så et eventuelt forbud ikke omfatter kommunistiske symboler.
Knapt var blækket tørt på regeringsprogrammet, før de første historier om nogle af de syv ministre fra De Sande Finner og deres racistiske udtalelser og deltagelse i møder hos nazistiske organisationer begyndte at vælte ud af skabet. Minister for samhandel, Vilhelm Junnila fra De Sande Finner, måtte træde tilbage 10 dage efter regeringens tiltrædelse, fordi han flere gange har demonstreret sin sympati for Hitler og nynazistiske grupper. Flere andre ministre har også været i søgelyset for racisme, heriblandt Riikka Purra.
Det er et forsøg på at hvidvaske De Sande Finner og udnytte lejligheden til også at miskreditere kommunismen. Vi vil ikke glemme det og heller ikke tie om det.
Liisa Taskinen, forkvinde for Finlands Kommunistiske Parti
Erklæringen fra Finlands koalitionsregering kommer i kølvandet på en turbulent start, efter at den tiltrådte 20. juni. Regeringen består af fire partier, det konservative Samlingspartiet, det højreekstreme De Sande Finner, Kristdemokraterna og Svensk Folkeparti. I spidsen for regeringen står Petteri Orpo fra Samlingspartiet, mens Riikka Purra, forkvinde for De Sande Finner, er vicestatsminister.
Sidestiller kommunisme med nazisme
Liisa Taskinen, forkvinde for Finlands Kommunistiske Parti, er bekymret over den famøse sætning, men tror ikke, “at det betyder forbud mod det kommunistiske parti, det er en lille detalje”, siger hun til Arbejderen.
– Siden regeringen blev dannet, har der været skandale på skandale med ministrene fra De Sande Finner og deres tilknytning til fascistiske organisationer. Og de er racister – meget racistiske og populistiske, tilføjer Liisa Taskinen, der blev valgt til formand på partiets kongres i juni.
Ifølge Liisa Taskinen forstår folk ikke, at De Sande Finner siger én ting, men gør noget komplet modsat og fører en elendig politik.

Foto: Emma Grönqvist/emma.gronqvist@tiedonantaja.fi
– Hele sommeren har der været debat, hvor De Sande Finner siger, at medierne bare taler om gamle hændelser. Medierne har gjort sit arbejde, mens de siger, at medierne ikke lader regeringen gøre sit arbejde.
Nu har regeringen og statsminister Petteri Orpo så udsendt denne tekst til parlamentet for at forklare, hvad dens linje er.
– Der er mange gode definitioner i teksten som eksempelvis, hvad er racisme. For eksempel har en af De Sande Finners ministre fremstillet sig selv som helt uskyldig, og han sagde: Sig mig, hvad er forbudt, hvad er racisme, hvad er hadtale, som om han ikke vidste det. Så nu er der en definition, som ikke vil blive glemt nu, og alle bør vide, hvad racisme og hadtale er.
Problemet i teksten er, at den sidestiller den ekstreme højrefløj med den yderste venstrefløj, mener Liisa Taskinen.
– Debatten går på, at når der er en yderste højrefløj, så er der også en yderste venstrefløj, og så tilhører Finlands Kommunistiske Parti den yderste venstrefløj. Og samtidig hvis vi forbyder det yderste højre, må vi også forbyde det yderste venstres symboler. Men det er ikke så enkelt at forbyde de kommunistiske symboler som hammer og segl, siger hun.
Mistænkeliggør kommunismen
– Jeg mener, at det er første skridt for at mistænkeliggøre det kommunistiske parti og kommunisme. Men vi er officielt registreret som et parti, vi udgiver vores egen månedsavis, vi arbejder legalt, vi bryder ikke Finlands love og arbejder for folket.
Liisa Taskinen understreger, at man ikke kan sammenligne nazisme med kommunisme. Nazismens grundsyn er, at nogle mennesker er undermennesker, og andre er overmennesker, og sidstnævnte har ret til at udrense disse undermennesker som jøder, romaer, kommunister.
Kommunisme står for det stik modsatte – det står for lighed mellem mennesker. Man kan heller ikke sammenligne nazisme med det, der skete i Sovjetunionen, og det, Stalin gjorde, kan ikke sammenlignes med Nazi-tyskland og holocaust, mener forkvinden for Finlands Kommunistiske Parti.
– Det, der skete i Stalin-tiden, skete ikke på grund af kommunismen som idé. Og det er ikke en del af kommunismen. Er det overhovedet juridisk muligt at forbyde symboler, siger hun og spørger retorisk:
– Hvad er kommunismens symboler? Er det det røde flag? Seglet? Hammer og segl var Sovjetunionens symboler. Det røde flag stammer fra det 19. århundrede. Det optrådte under Pariserkommunen. Eller er Che Guevara symbol på kommunisme? Er et billede af Marx et symbol på kommunisme? Hvis I vil forbyde kommunistiske symboler, så må I fortælle os, hvilke de er.
Kommunister vil ikke tie
– Det bliver meget svært at forbyde kommunistiske symboler som hammer og segl. Tag for eksempel de to lande Angola og Mozambique, her er der variationer over hammer og segl i deres flag og i mange andre. Så vil de dække deres flag, hvis Angolas præsident besøger Finland.
Liisa Taskinen tror, at regeringen nu arbejder på at finde ud af, om det er muligt at forbyde symbolerne, og at de selv kommer til den konklusion, at der er umuligt. Men alene det at de undersøger, om det er muligt at forbyde kommunistiske symboler samtidigt med nazistiske symboler, er et faresignal.
Parlamentet har ifølge Taskinen accepteret hele erklæringen og har ikke sat spørgsmåltegn ved et eventuelt forbud mod kommunistiske symboler eller ligestillingen af kommunisme med nazisme. Det er heller ikke nogen, der ved, hvornår regeringen når frem til en konklusion.
– Det er et forsøg på at hvidvaske De Sande Finner og benytte lejligheden til også at miskreditere kommunismen. Vi vil ikke glemme det og heller ikke tie om det, siger Liisa Taskinen.
Men regeringens erklæring er næsten glemt nu, fordi en anden konflikt optager befolkningen. I de seneste uger har der været demonstrationer og strejker mod regeringen, fordi den angriber fagbevægelsen og almindelige finners levevilkår. De seneste strejke fandt sted i mandags.
Regeringen har fremlagt et omfattende nedskæringsprogram, der både skærer i sociale ydelser for den fattigste del af befolkningen og begrænser faglige rettigheder. Så et forbud mod kommunistiske symboler står ikke øverst på dagsordenen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.