Den forandrende kraft, folkelig magt og vælde, fødes, lever og styrkes bedst blandt de uofficielle.
Således lyder en af de mange tekster, som arbejderdigteren og aktivisten Carl Scharnberg (1930-1995) er blevet kendt for.

Foto: Anne-Mette Krus
Han var i sit liv og arbejde og gennem sin digtning forbundet med de uofficielle – ikke mindst fagligt aktive og arbejdere i kamp, ligesom han var aktiv i mange former for freds- og solidaritetsarbejde.
Efter hans død blev der oprettet en fond, Carl Scharnbergs Uofficielle Fond for solidaritet, menneskeret og fred, som hvert år uddeler priser til nogle af de mange uofficielle. Det sker sædvanligvis ved et arrangement på 3F’s kursuscenter Langsøhus i Silkeborg.
Således også i år, hvor Bedsteforældrenes Klimaaktion modtog 10.000 kroner for “helt i Carl Scharnbergs ånd at have blandet sig”.
– I har taget skeen i den anden hånd og taget ansvar for at være med til at hindre, at vores jord bliver et sted, hvor vores børn og børnebørn ikke kan holde ud at være, lød begrundelsen fra Kristian Gaardsø, medlem af fondsbestyrelsen og formand for FOA Aalborg.
– I har gennem jeres aktivistiske adfærd vist os andre, at det kan betale sig at blande sig. I har fået vores øjne åbnet for, at det er nu, at der skal gøres noget ved klimaet, inden det er for sent.
Prisen blev modtaget af Kurt Wissendorf Møller fra Bedsteforældrenes Klimaaktion, som takkede varmt og stolt for prisen.
Fred er at skabe
Efter at have sunget Nordahl Griegs smukke sang Kringsatt av fiender var der uddeling af den næste pris, som blev motiveret af Finn Sørensen, tidligere formand for Bryggeriarbejdernes Fagforening i København og medlem af fondsbestyrelsen.
Han fremhævede, at et af fondens formål er – på baggrund af Carl Scharnbergs mangeårige engagement for fred – at støtte fredsaktiviteter:
– Styrende for vores prisuddeling har været Carls tilgang til fredsarbejde udtrykt i den linje hos Nordahl Grieg, der fremhæver “Fred er at skabe”. Og derfor er vores prismodtager to aktiviteter, der indbyrdes er nøje forbundet i en skabelsesproces, hvor de udstrakte hænder når hinanden hen over afgrunden, nemlig: Middle East Peace Ensemble og Goldschmidts Musikakademi.
– Under indtryk af de vedvarende konflikter i Mellemøsten stiftede Henrik Goldschmidt, der er oboist og i mange år solooboist i Det Kongelige Kapel, i 2003 The Middle East Peace Orchestra, som er et musikalsk samarbejdsprojekt mellem potentielle dødsfjender. Orkestret samlede musikere med blandt andet arabisk, dansk og jødisk baggrund og spillede traditionel jødisk, arabisk og kristen musik på turnéer over hele verden, forklarede Finn Sørensen.
Goldschmidts Musikakademi, som først var en gratis musikskole for børn på Nørrebro i København, blev stiftet i 2011 og har i dag satellitter i Sydhavnen og i Greve og en selvstændig afdeling i Aalborg. Børnene får stillet musikinstrumenter gratis til rådighed og undervises af professionelle musikere. Der deltager omkring 280 elever årligt. Og blandt skolens formål er ”at fremme sociale relationer og styrke fællesskab på tværs af kulturelle, religiøse og sociale skel i en atmosfære af tillid og engagement.”
Prisen på 10.000 kroner blev modtaget af Amit Zangi, leder af Goldschmidt Musikakademi, Aalborg, som fortalte om akademiets arbejde og takkede fonden for prisen.
Skulder ved skulder
Den tredje og sidste pris gik til det faglige netværk i København, Skulder ved Skulder.
– For Carl var faglig aktivitet og kamp for bedre forhold helt centralt i det meste af det, han skrev om og til. Så derfor skal dette års sidste pris selvfølgelig gå til en gruppe af faglige aktivister, sagde Benny Winther, formand for 3F Aalborg og medlem af fondsbestyrelsen.
– Skulder ved skulder er blevet en fast og uformel koordinering af aktiviteter i det københavnske område omkring de offentligt ansatte. Det er et fantastisk sammenrend fra både BUPL, Uddannelsesforbundet, lærerne, 3F’erne , HK’erne, FOA-folkene, LFS, sygeplejerskerne, socialrådgiverne og mange flere, som kommer og går.
– Det er Skulder ved Skulder, der holder fast i, at de offentlige og private har samme kamp og derfor støtter hinanden. Derfor ser vi også de offentlige støtte op, når der er kampe og overenskomstforhandlinger på det private område. Et er sikkert: Skulder ved Skulder har gjort en forskel og er lige præcis et eksempel på, hvordan det uformelle og uofficielle kan skabe opmærksomhed og forandring.
Prisen blev modtaget af Ole Søborg fra 3F BJMF, som fremhævede, at han var både stolt og rørt over at skulle modtage prisen. Og at skabelsen af netværket havde været en læreproces for alle de deltagende.
– Vi lærer noget af hinanden dagligt. Vi har mange forskellige traditioner. Det er en sund og god proces, understregede Ole Søborg.
Traditionen tro deltog kursisterne på Langsøhus i prisuddelingen, som blev krydret med sange af Carl Scharnberg.

Til sidst sluttede aftenen af med, at Ditte Scharnberg takkede den snart afgående forstander Jan Aas Christensen for 10 års samarbejde omkring prisuddelingen.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.