Tirsdag i denne uge modtog “Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen” en pris på 10.000 kroner fra Carl Scharnbergs Uofficielle Fond som en anerkendelse af deres mangeårige arbejde.
Da vi begyndte at læse om Carl Scharnberg, var det som om, han kendte os, før vi selv gjorde.
Else Marie Tolbøll, koncertpianist
“Hensynet til miljøet og klimaet er afgørende i forbindelse med udformningen af vores fremtidige infrastruktur”, fremhævede fondsbestyrelsen. “Den nordjyske del af denne borgerbevægelse har med sine aktioner og insisteren på demokratiske processer gjort og gør et fremragende arbejde, som fonden gerne påskønner”.
Prisen blev modtaget af bevægelsens formand Louise Faber, som takkede varmt for prisen.
– Jeg føler mig set. Vi er blandt de uofficielle og udgør en foranderlig kraft, sagde Louise Faber og beskrev, hvordan hun for 12 år siden startede alene med at stifte foreningen.
– I dag er vi over 1000 betalende medlemmer, 6500 på Facebook og har en gennemslagskraft med 61.000 likes, sagde hun.
Hun påpegede, at motorveje opfattes som den gyldne vej til mere vækst og noget, politikere kan handle sig til – som en anden vennetjeneste fra landsdel til landsdel.
Og derfor er vi ikke alene, understregede Louise Faber.
– Sammen med os kæmper andre ”uofficielle” mod lignende projekter: Hærvejsmotorvejen, Kattegatforbindelse, Aarhus Havn, Amager Fælled og Lynetteholm.
Sang til solnedgangen
– Når folket gør oprør, opstår der musik, sluttede Louise Faber og gav ordet videre til Else Marie Tolbøll, koncertpianist, og Martin Granum, guitarist og sangskriver. De to har startet initiativet med at samle aalborgenserne ved “Verdens Ende” og synge til solnedgangen.
– Vi har lavet aftensang for at sætte fokus på alt det, vi står til at miste, forklarede de to, inden de optrådte med sangen “Aalborg er skide grøn”, som Martin Granum selv har komponeret og skrevet tekst til.
Og Else Marie Tolbøll forklarede om sit møde med Carl Scharnberg:
– Da vi begyndte at læse om Carl Scharnberg, var det som om, han kendte os, før vi selv gjorde, sagde hun og citerede Scharnbergs digt “Videre”: Vi, der bare er en dråbe i havet, lad os være rede til at blive den dråbe, der får bægeret til at flyde over.
– Vi håber, at alle de små dråber, som vi er, vil få bægeret til at flyde over!
Kvindekamp i Iran
Arbejderdigteren og aktivisten Carl Scharnberg (1930-1995) var i sit liv og arbejde og gennem sin digtning forbundet med de uofficielle – ikke mindst fagligt aktive og arbejdere i kamp, ligesom han var aktiv i mange former for freds- og solidaritetsarbejde.
Hvert år i juni måned i tilknytning til hans fødselsdag uddeles priser fra den fond, der blev oprettet efter hans død: Carl Scharnbergs Uofficielle Fond for solidaritet, menneskeret og fred.
Den 13. juni blev priserne – for 26. gang siden fondens oprettelse – uddelt på 3F’s kursusejendom Langsøhus i Silkeborg.
Priserne uddeles til aktivister, der arbejder i Scharnbergs ånd. I år blandt andre Nasim Rahmana og Emil Vatani fra “Komiteen Kvinde-Liv-Frihed”, som modtog 10.000 kroner.
Fondsbestyrelsen begrundede prisen på denne måde: “Fondens internationale solidaritetspris for fred og retfærdighed gives i år til mennesker, der støtter dem, der modigt og udholdende under forhold og vilkår, vi har svært ved overhovedet at forestille os, går til modstand i kampen for frihed og menneskerettigheder for kvinder og for alle i Iran.”
Den to repræsentanter for komiteen takkede for prisen og fortalte om deres arbejde.
– Komiteen opstod sidste år. Vi forsøger at involvere de progressive danske bevægelser – specielt arbejderbevægelsen og kvindebevægelsen. Vi støtter arbejderbevægelsen i Iran og arbejder for at styrke den iranske progressive bevægelse, forklarede Nasim Rahmana og Emil Vatani og tilføjede:
– Ingen er frie, før alle er frie. Tak for opmærksomheden.
Faglig kamp i England
Den sidste pris på 10.000 kroner gik til de britiske jernbane-, shipping- og transportarbejdere i “National Union of Rail, Maritime and Transport Workers, RMT”.
Prisen blev blandt andet begrundet med, at “netop medlemmerne i og selve organisationen RMT har vist en enorm styrke i kampen for fair vilkår og forhold for arbejdere op imod en utrolig fjendtligt indstillet regering og arbejdsgivere.”
– RMT har ført en usædvanlig kamp og inspireret ved deres vilje til at slås, sagde Caja Bruun fra fondsbestyrelsen og citerede Carl Scharnbergs digt “Modvind”: Man kan tvivle, kammerat. Vi kender det selv. Vi kan fejle. Vi fejlede tit. Men tilbage står, hvad vi også véd: Vi har tabt, hvis vi går hver til sit.
Caja Bruun fremhævede også den rolle, som RMT’s formand Mick Lynch har spillet i kampen i England, og viste en kort video af en af hans taler.
Formand for RMT, Mick Lynch, takkede via brev på vegne af medlemmerne for prisen som en opmuntring i den videre faglige kamp.
Politiske plakater i genoptryk
I forbindelse med prisuddelingen blev en ny udgivelse fra fonden præsenteret: Syv plakater med digte af Carl Scharnberg og grafik af kunstnerne Netka Bach, Ulla Rishøj, Nina Ferlov, Thomas Kruse og Mikkel Leth.
Plakaterne er oprindelig trykt og udsendt gennem ’uofficielle synspunkter’ – en ’uofficiel’ presse- og meningsdannertjeneste, som Carl Scharnberg stod for i årene 1968-1995. Herfra udsendte han 10 gange om året debatindlæg, synspunkter, digte, grafik med både egne og andres tekster, som i vid udstrækning blev brugt af lokale fagforenings- og græsrodsblade.
Plakaterne kommer ikke i salg, men kan af for eksempel lokale fagforeninger og græsrodsgrupper bestilles hos fondens sekretariat. Læs mere på hjemmesiden carlscharnbergsuofficiellefond.dk.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.