Bogen “A taste of Cuba” er enormt flot – den nyder jeg at have liggende fremme 🙂
Det er en meget smuk bog om Cuba og 16 udvalgte cubanere, som den danske fotograf Birgitte Røddik har lavet. De enestående billeder og de lækre og lettilgængelige opskrifter på cubansk mad går godt sammen med korte samtaler.
Det er en dansk kunstner, der møder kunstnere i Cuba. Det fungerer godt, og der er så meget grund til at fremhæve cubansk kunst, kultur og sport. Det er kvalitative sider af livet, som i Cuba får plads og bliver prioriteret helt fra barndommen og i skolesystemet.
Der ligger et helt samfund og et særligt menneskesyn bag det faktum, at Cuba ved OL og andre internationale stævner vinder mange flere medaljer, end landets indbyggertal statistisk kan begrunde. Og tilsvarende at cubansk musik, dans og andre kunstarter nyder stor international bevågenhed. Så det er dejligt, at denne bog giver læseren en mulighed for at møde 14 cubanske kunstnere samt Henrik og Caristina, som en del danske cubavenner vil genkende.
Men på den anden side, så er der nok mange, som vil savne at møde den cubanske bonde, bygningsarbejder, skolelærer, softwareudvikler eller cigarruller. Deres fravær betyder, at det er en særlig samfundsgruppe, som Birgitte Røddik får til at fortælle om deres liv i Cuba og deres drømme for fremtiden samt udpege en livret, som vi så får opskriften på.
Bogens fotos er i særklasse, og det siger ikke så lidt. Det maleriske og lidt (eller meget) forfaldne Cuba tiltrækker en strøm at fotografer, og der udgives mange bøger med fotos fra Cuba. Men denne bog er ikke blot fuld af fantastiske fotos, den arbejder desuden modigt med at udfordre nogle af de stereotyper, som en fotograf let fanges i, når blænden indstilles, og der knipses i Cuba.
Forsiden er det stærkeste eksempel på dette mod. Her ser vi Odette, som driver El Antonia Café i Gamle Havanna. Hun er en businesskvinde, og hendes udtryk ligger langt fra den typiske cubaner, som fotografer oftest fanger ind og lader pryde forsiden og de fleste sider i en fotobog.
Det er ikke tilfældigt, for som Birgitte Røddik skriver: Når du googler ”Cuba” får du billeder af en rynket mand med cigar, rom, pastelfarvede huse og amerikanske biler. Men Cuba er meget andet. Cubanerne er stærke, kreative, åbne, og de laver god mad.
Odette møder du på side 48 og følgende sider ud af i alt 232 store sider. Og hårdtarbejdende Odette er en af de få personer i bogen, der nævner USA’s blokade mod Cuba, når hun får det faste spørgsmål fra den danske fotograf: ”Hvad er din drøm for fremtiden”. Og Odette drømmer om et Cuba uden indre og ydre blokader fra nogen som helst fremmed magt. ”Hvor cubanerne får lov til at bygge et bedre land”, som hun siger i svaret.
Der fremgår, at det er forfatteren og fotografen Birgitte Røddiks første besøg i Cuba. Og det ser ud til, at hun er faldet pladask for øen og befolkningen. Noget af det, der fascinerer Birgitte Røddik ved cubanerne, er, at direktører og gadefejere bor dør om dør. ”De føler sig ikke bedre end andre. De har respekt for hinanden, uanset hvad de laver. Det kunne vi godt lære af i Danmark” siger Røddik i forbindelse med bogudgivelsen.
Kunne ønske, at Røddiks næste bog om Cuba zoomer ind på gadefejeren, landmanden, læreren og bygningsarbejderen. I smukke billeder og korte tekster.
Og hvad mon deres livretter er?
I denne bog får vi ganske enkle opskrifter på mange af de cubanske klassikere med ris og bønner samt gris, okse og skaldyr. Man får som læser virkelig lyst til at prøve at nyde disse måltider.
Det skal næves, at bogen er skrevet på engelsk – opskrifterne også. Det skal dog understreges, at teksterne med personinterviews er korte og let læste.
Fakta om bogen:
ISBN: 978-87-93201-63-7
Indbundet og stort format på 32×25 cm.
Forlag: Spitzen Publish
Pris: 395 kr.
Kan købes i boghandler og på www.image4you.dk
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.