For mange år siden, i oktober 1992, blev læge Ellen Ryg Olsen interviewet til bladet Samvirke. Dengang blev Samvirke udgivet af Brugsforeningen og udsendt til alle husstande. I interviewet efterlyste hun historier fra kvinder over 60 år, der på egen krop havde oplevet at skulle igennem en abort, før abort blev legalt.
I ugerne derefter strømmede det ind med henvendelser. Over 100 kvinder skrev deres livshistorier.
I anledning af at det 1. oktober er 50 år siden, at loven om fri abort trådte i kraft, udsendes en stor del af disse breve nu i fuld længde under titlen “Strikkepinde og sæbevand”.
- Ellen Ryg Olsen er uddannet læge og har opholdt sig i både Afrika, Nicaragua og Chile.
- Hun var i 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne med i redaktionen af Naturkampen, et socialistisk tidsskrift for naturvidenskab, teknik og medicin.
- Hun har arbejdet som konsulent ved Mødrehjælpen og i den forbindelse udgivet bogen Kvinders valg. Historier om illegale aborter fra 1930-1970.
- I 2005 udgav hun Syge på tvangsarbejde – om behandlingen af førtidspensionsansøgere, der er skrevet ud fra erfaringer som kommunal lægekonsulent og konsulent ved en revalideringsinstitution.
Tak til Ellen Ryg Olsen for at have givet sig tid til at samle og redigere de mange breve og udskrifter af personlige samtaler. De leverer et meget vigtigt vidnesbyrd om kvindeliv gennem fire årtier og om, hvor store begrænsninger, kvinder var udsat for på grund af mangel på prævention, udsigt til uønskede graviditeter og illegale aborter. Derfor bliver fortællingerne også et kraftfuldt argument for den frie abort.
Hvis man troede, at man ville løbe træt i ensformige og enslydende historier, så tager man fejl. Hver enkelt historie står stærkt og i sin egen ret. De spænder over fire årtier, fra 1930’erne og frem til 1960’erne, hvor samfunds- og livsforhold godt nok forandredes radikalt, men hvor kvinder stadig levede i angst for at blive uønsket gravide og måtte finde sig i skam, ydmygelse, foragt og anklager om løsagtighed.
De mange historier beskriver i udpenslede detaljer, der nok kan give én sug i maven, hvad tusindvis af kvinder måtte udsætte deres krop og sjæl for hos kvaksalvere, fine læger eller hjælpsomme mennesker, der havde sat sig for at hjælpe kvinder i nød. De vidner også om de netværk, der i undergrunden satte sig i bevægelse for at komme kvinder i nød til hjælp. Kvinder fortæller om katetermetoder, sæbevand, kinin og fysisk udmattelse samt smerter og blødninger, som de ofte stod alene med i desperate forsøg på at fjerne et uønsket foster.
For nogle har det været smertefuldt at berette, for andre forløsende, for os læsere både rystende og berigende.
“Retten til fri abort gav ikke kun ret til at fravælge en uønsket graviditet. Den gav også kvinderne ret til at vælge, hvornår de ønskede at få børn og stifte familie – og med hvem. Og ikke mindst gav den kvinderne ret til at udleve deres sexliv uden at frygte graviditet,” siger Ellen Ryg Olsen i forbindelse med udgivelsen.
Bogen kan især anbefales til de generationer af kvinder, der er vokset op med den fri abort. Og mænd må meget gerne læse med!
90 procent af befolkningen i Danmark støtter retten til fri abort, som har eksisteret i 50 år. Den er nu sat til fornyet debat i forbindelse med, at Etisk Råd har anbefalet en udvidelse af den frie abort fra 12 til 18 uger inde i graviditeten.
Ellen Ryg Olsen: Strikkepinde og sæbevand. Kvindeliv i Danmark i tiden før den fri abort. Skriveforlaget. Udkommer 1. oktober. Pris 249,95 kr.
Læs også
Kæmpe tak til alle, der tog og tager kampen for den frie abort
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.