Når vi deler palæstinensiske madopskrifter her, er målet ikke blot at lægge en dejlig madret på din tallerken. Det er at åbne et vindue til en kultur, der bevidst fejlfortolkes og misrepræsenteres fra allerhøjeste politiske hold, fordi der er politisk kapital i at gøre os utrygge ved hinanden. Vi skal helst stille spørgsmålstegn ved alt, der kommer fra Mellemøsten, så politikere her i landet kan gå til valg på at problematisere svømmehold for kvinder eller “herskerkultur” på fortovene. Eller som vi ser det nu – kan bruge utrygheden til at vende ryggen til et folkemord, så vestlige geopolitiske interesser og profit på militarisering ikke lider overlast.
Når du åbner døren til Mellemøstens køkkener, bliver fjendebillederne svagere, og angsten og utrygheden fordufter. OG du får udvidet dit køkkenrepertoire.
Virkelighedens nuancerede verden interesserer ikke vores politikere. Når du åbner døren til Mellemøstens køkkener, finder du både mænd og kvinder ved komfurerne, kvinder med og uden tørklæder, afslappede sociale relationer på tværs af religionerne, og værdier, der går på tværs af alle de oppiskede kulturelle skel. Fjendebillederne bliver svagere, og angsten og utrygheden fordufter. OG du får udvidet dit køkkenrepertoire.
Både delikatesse og hverdagsmad
Tidligere på året løftede Bisan Owda i en af sine videoer fra teltlejren i Rafah et grydelåg og afslørede en mængde fyldte peberfrugter, der lå og kogte i en suppegryde. Fyldte grøntsager er både en delikatesse og hverdagsmad og populære overalt i Mellemøsten. Kousa Mahshi er fyldte minisquash, og selv de mindste mellemøstlige grønthandlere her i landet har gerne kousa, de små squash, i deres sortiment.
Her kommer en palæstinensisk udgave af Kousa Mahshi, en ret, som du nemt kan variere, som du har lyst til – der er ikke én rigtig måde at gøre det på. Både grøntsager, kød og krydderier kan ændres efter smag og behov.
Her bruges nogle af de krydderier, etniske danskere forbinder med julesmåkager. Hjemmesiden Almond and Fig, der drives af en amerikansk kvinde med palæstinensisk baggrund, bruger denne blanding, som vi finder i mange palæstinensiske retter. Men der er mange andre muligheder – du kan bruge 7-krydderi, eller krydderier helt uden “juleduft”. Falasteenie Foodie, der også er amerikansk-palæstinenser, anvender en krydderiblanding med løgpulver, tørret mynte og koriander.
Begge sider deler opskrifterne som led i at bevare og udbrede kendskabet til palæstinensisk kultur. Så herfra skal lyde en anbefaling om at besøge de palæstinensiske sider og opleve de forskellige udgaver af de klassiske opskrifter. På nettet finder du også kousa under kosa og stuffed zucchini eller squash.
Ingredienser
7-8 minisquash, de er gerne hos din mellemøstlige grønthandler.
200 g hakket kød – du bruger det, du foretrækker – eller tilsætter en grøntsag du godt kan lide istedet.
1 dl skyllet ris
1/2 tsk kanel
1/2 tsk allehånde
1/4 tsk muskat
1/4 tsk kardemomme
Salt og peber
1 spsk olivenolie
Til tomatsovsen:
1 karton hakkede tomater
1/2-1 l kyllingebouillon (eller grøntsagsbouillon, hvis du undgår kødet)
1 stort fed hvidløg
1 laurbærblad
Salt og peber
Olivenolie
Sådan gør du
Allerførst skal du have udhulet dine små squash. Det kan godt lade sig gøre med en skrællekniv, men det bedste resultat får du med en rigtig mankara, en lang smal kniv med en rende i, der kan udhule squashen, så der bliver plads til godt med fyld i den. Nogle opskrifter på Kousa Mahshi advarer mod at skære hele vejen igennem, andre har faktisk hul i begge ender – så hvis du får lavet gennemtræk i dine squash, er det ikke et graverende problem. Der skal bare ikke fyld i helt hen til hullet.
Læg squashfyldet til side, det kan du bruge i tomatsovsen.
Skyl risene godt.
Ælt kødet med krydderierne.
Bland de rensede ris i kødblandingen.
Nu skal du fylde dine squash. Når du som her har ukogte ris i farsen, er det vigtigt, at de ikke bliver mast hårdt ned i squashen. Der skal være plads til, at vandet kan løbe ned i squashene, og til at risene kan udvide sig, til de er kogt færdige, uden at squashen sprænges. Der skal være et par centimeters luft op til toppen. Hvis du fylder dem til randen, skubbes fyldet ud efterhånden, som det bliver kogt. Hvis du ikke kan få plads til alt fyldet, kan du lave små kødboller af resten og lade dem koge med i tomatsovsen. Alternativt kan du finde noget andet at fylde det i – tomater, auberginer og peberfrugter er også populære fyldte grøntsager.
Sauter hvidløget og squashfyldet i lidt olivenolie. Tilsæt hakkede tomater og bouillon og lad det koge op. Smag sovsen til med salt og peber. Skru ned for varmen og læg forsigtigt de fyldte squash i sovsen, de skal være tildækkede hele tiden under kogningen. Læg låg på. Tilføj mere vand eller bouillon efter behov. Lad simre til kød og ris er gennemkogt – det kan godt tage det meste af en time.
Borgerforslaget ‘Danmark har pligt til at forhindre folkedrab’ har opnået de nødvendige 50.000 støtter det skal have for at blive fremlagt i Folketinget. Men det er stadig en god idé at skrive under – jo flere støtter, jo mere vægt er der bag det, når det bliver behandlet.
Regeringen vender blikket den anden vej – hjælp med at sætte Israels folkedrab på palæstinenserne på Folketingets dagsorden ved at støtte borgerforslaget Danmark har pligt til at forhindre folkedrab.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.