Den 1. oktober 2022 samles tusindvis af unge mænd og kvinder på Tahrir-pladsen midt i Baghdad for at markere 3-årsdagen for de største ungdomsdemonstrationer i Iraks historie.
Vi er ikke ofre – vi kæmper for det, vi tror på, og forsøger at genopbygge vores elskede hjemland.
Karrar Al-Azzawi, instruktør
En af demonstranterne er 19-årige Tiba, der efter at have været i et ulykkeligt og voldeligt ægteskab er flyttet hjem til sin mor.
Uden at fortælle noget til moderen, går hun ud i Baghdads gader for side om side med de mange andre unge at kæmpe for frihed og demokrati.
De er en generation, der har fået nok af militser, korrupte politikere og udenlandsk indblanding. De ønsker bare, at Irak bliver et land, der er til at holde ud at leve i.
Deler samme drøm
Filmens instruktør, 28 årige Karrar Al-Azzawi, tilhører samme generation. Han bor i dag i Norge, efter at have flygtet fra Irak fordi han var med til at arrangere flere af ungdommens demonstrationer.
– Filmens hovedperson Tiba og jeg deler den samme drøm. Vi vil være frie, og vi vil se et Irak fri af religiøs kontrol og militsgrupper. Da jeg ledte efter hovedkarakteren til min film, ledte jeg efter en ung, stærk, irakisk kvinde, der var en del af demonstrationerne, og som gerne ville gøre en forskel i Irak, fortæller Karrar Al-Azzawi.
– Min film skulle fortælles fra en kvindes perspektiv, men det er ikke nemt at finde en irakisk kvinde, der gerne vil filmes. Da jeg mødte Tiba første gang, var jeg sikker på, at jeg havde fundet min hovedkarakter. Jeg kunne se, at Tibas historie mindede meget om mange andre irakiske kvinders. Men hendes udvikling fra at være en misbrugt pige til at blive en af lederne i en ungdomsbevægelse er meget inspirerende, siger Karrar Al-Azzawi.
Han fortsætter:
– Tiba var 3 år og jeg 9 år, da USA invaderede vores hjemland, Irak. Og siden har vi været igennem en masse uro og kampe i årene efter invasionen. Vi har oplevet borgerkrig, kaos, usikkerhed, militser og Islamisk Stat samt en mangel på frihed, håb og muligheder. Vi har haft flere korrupte regeringer, og vi mærker stadig undertrykkelse fra regimet. Men på trods af alt det, drømmer vi fortsat om et bedre Irak. Et frit Irak for alle irakere. Jeg tror på, at film kan ændre verden. At min film kan få publikum til at føle og opleve det, som min hovedkarakter går igennem. At lave denne film er for mig en måde at demonstrere og kæmpe sammen med Tiba og den irakiske ungdom på. Vi er ikke ofre – vi kæmper for det, vi tror på, og forsøger at genopbygge vores elskede hjemland.
Baghdad on Fire har verdenspremiere på CPH:DOX den 20. marts kl. 19.30 i Empire Biograf
Her vil der være paneldebat, hvor instruktøren Karrar Al-Azzawi blandt andet deltager.
Filmen har flere visninger under festivalen og er udtaget til FACT:AWARD.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.