Vores Kulturs Filmklub starter en ny sæson op med at debattere forskelle i levestandarden, der findes i Danmark. Som optakt til debatten anbefaler vi at se Ken Loachs film fra 2023: The Old Oak.
Onlinedebatten finder sted torsdag den 29. august klokken 19:30, og som altid lukker møderummet op en halv time før, for dem der har lyst.
Link til filmen findes nederst i artiklen.
Virksomheder lukker ned
Med mellemrum oplever områder i Danmark, at en stor virksomhed lukker ned. Senest har vi set det med Danish Crown i Ringsted. Når sådan en virksomhed lukker, har det en voldsom betydning for lokalområdet og en endnu større indvirkning på de enkelte arbejdere og deres familier.
Hvor stiller det fagbevægelsen, at vi kan se slagteriarbejdere blive arbejdsløse i Danmark, for at virksomheden kan flytte produktionen til Tyskland, hvor polske kolonnearbejdere efterfølgende knokler for en meget lav timeløn?
Denne systematik i samfundets forfald ser vi brede sig i store områder af landet. Og vi ser det inden for alle mulige brancher: Sygehuse, lægehuse, transportsektoren, store virksomheder og mange andre steder.
Vi ser vækst i de større byer og afvikling i de små samfund. Hvad sker der, hvis denne tendens breder sig til større dele af Danmark?
Ikke en stærk arbejderklasse
Disse bekymrende tendenser får ind imellem arbejdere til at vende sig mod andre arbejdere og vende sig mod folk, der indvandrer til landet. For at komme af med deres frustrationer, vender de skytset nedad. For arbejdere har ikke længere en stærk fagbevægelse at ty til og derfor heller ikke en stærk arbejderklasse at læne sig op ad.
Vi har valgt at sætte fokus på dette område, vil vidende at mange nok synes, at “det går da meget godt i Danmark”.
Men gør det nu også det – for alle?
En mesterlig instruktør
Ken Loach er en velkommen instruktør i Vores Kulturs Filmklub. Denne gang vælger vi at se hans seneste – og måske sidste – film. Ken Loach har nået den høje alder af 87 år, men kunne i 2023 udkomme med endnu et mesterværk til samlingen.
“The Old Oak” er navnet på den pub, hvor store dele af handlingen foregår. Et gammelt stamværtshus i en lille by uden for Durham, England, der har set bedre dage. Værtshusets baglokale, der for årtier siden, var samlingssted for strejkende minearbejdere og deres familier, har ligget ubrugt hen i mange år. På væggene hænger der stadig billeder af minearbejderne taget under den lange strejke i 1984-85. Under strejken gik byen i solidaritet sammen til demonstrationer og spiste sammen i baglokalet.
Filmen starter fortællingen i 2016, året for brexit-afstemningen. Det er svært at forestille sig et fællesskab som dette i fremtiden, for landsbyen er lige så stille blevet tømt, samlingssteder for landsbyens beboere er lukket ned. Salgspriser på huse i området bliver presset, så ældre ikke længere har råd til at bo i deres egne huse. Jobs er få, pengene små, børn får kun lige nok at spise. Derfor sidder en gruppe af landsbyens beboere i The Old Oak og begræder tingenes tilstand.
Den seneste film af instruktør Ken Loach er som altid ligefrem i sin historie – han siger tingene ligeud. Men det er en film der ind imellem viser tingene så ligefremt at det føles som et våben. Men det er en filmmager der er drevet af vrede, empati og en ukuelig idealisme.
Ankomsten af flere syriske familier er startskuddet for racistiske spændinger i landsbyen. Meget er rettet mod pubben The Old Oak, for pubbens ejer bliver venner med den unge kvindelige flygtning Yara. Sammen med nødhjælpsarbejderen lægger de en plan for at bringe de to traumatiserende grupper sammen.
Som med alle andre af Loachs film er pointen klar. Men der er også en bøn om en åbenhjertig medmenneskelighed. Det endelige budskab er absolut positivt, og det har vi virkelig brug for.
Oplægsholder med dybe rødder i fagbevægelsen
Oplægsholder denne måned er Søren Becher, tidligere a-kasseleder i 3F København, tidligere landsledelsesmedlem for Kommunistisk Parti og ivrig debattør, når det gælder arbejdsmarkedsforhold.
Medlemskab og links
Vores Kulturs Filmklub blev stiftet i januar måned 2021, midt under coronakrisen. Filmklubben afholder onlinedebatter om tidens vigtige emner hver måned og har lidt over 50 medlemmer.
Kontakt Vores Kulturs Filmklub for medlemskab:
Mail: kontakt@vores-kultur.dk
Mobil: 2231 6387
Her er linket til den film, vi anbefaler som august måneds film. Den kan ses gratis på Filmstriben.dk: filmstriben.dk/the-old-oak
Støt Arbejderen og se film
Når du ser månedens film, håber vi, du kvitterer ved at sende et støttebeløb til Arbejderen på MobilePay 503553.
Medlemskabet er selvfølgelig gratis, men vi opfordrer folk til at donere 50 kroner for hver måned, de ser film. Pengene går ubeskåret til Arbejderens Støttefond.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.