Det Kongelige Teaters Gamle Scene lægger i weekenden den 20. og 21. september scene til et ganske særligt møde mellem kulturer og traditioner, når Den Cubanske Nationalballet for allerførste gang gæster Danmark med deres opsætning af den klassiske ballet Don Quixote.
Der er tale om et gæstespil, hvor publikum får en sjælden mulighed for at opleve det ypperste af den internationalt anerkendte cubanske balletmetode – en tradition, der kombinerer stærke følelser med sublim teknisk kunnen. Det er netop denne kombination, der ifølge Det Kongelige Teater får “de sydlandske dramaer helt ud over scenekanten”.
Siden 1930’erne har vi bevaret og udviklet det særlige udtryk, som verden kender cubansk ballet for.
Viengsay Valdés, balletmester, Den Cubanske Nationalballet
– Don Quixote med Den Cubanske Nationalballet er noget, jeg virkelig glæder mig til at opleve. I den internationale balletverden skiller cubanerne sig ud ved at fastholde deres egen stil og metode. Jeg forventer stor fysik og endnu større følelser og anbefaler alle at se rendyrket cubansk ballet for første gang på dansk jord, lyder det fra Nikolaj Hübbe, der er tidligere balletmester på Det Kongelige Teater.
Don Quixote er historien om den idealistiske ridder, der i sin kamp mod verdens ondskab søger sandhed og ære. Det er en fortælling, der stadig resonerer stærkt i dag – og i hænderne på Den Cubanske Nationalballet kan den få et stærkt udtryk.
Blandt det særligt interessante ved denne opsætning er forbindelsen mellem cubansk og dansk ballettradition. Siden 1930’erne har den cubanske skole ladet sig inspirere af den romantiske danske Bournonville-stil, hvilket ifølge Det Kongelige Teater betyder, at drama, romantik, fysik og teknik smelter sammen i en forestilling, “som man aldrig før har haft mulighed for at opleve i Danmark”.
Tidligere på året satte Det Kongelige Teaters egen balletopsætning Don Quixote på scenen. Med den cubanske version får det danske publikum nu en oplagt chance for at opleve, hvordan forskellige balletkulturer kan give nye og vidt forskellige fortolkninger af samme klassiske værk.
– Siden 1930’erne har vi bevaret og udviklet det særlige udtryk, som verden kender cubansk ballet for, samtidig med at vi naturligvis også inspireres af andre, herunder den romantiske danske Bournonville. Vi ved, at kærligheden til ballet er stor i Danmark, og glæder os til at danse på scenen, hvor mange store dansere har optrådt, siger Viengsay Valdés, balletmester for Den Cubanske Nationalballet.
Den cubanske ambassade i Danmark har spillet en rolle i planlægningen af arrangementet, som er unikt ikke bare for Danmark, men for hele Norden.
– Den Cubanske Nationalballet og dens ry i hele verden er en stolthed for Cuba, og som ambassadør i Danmark er jeg ekstra stolt over, at det netop er København, der bliver korpsets første besøg nogensinde i Norden og første i over 30 år i Nordeuropa. Det er udtryk for de gode relationer, der er mellem Cuba og Danmark, udtaler Ana María Chongo, Cubas ambassadør i Danmark.
Forestillingen spiller kun to gange – og som i resten af verden er det ventet, at billetterne hurtigt forsvinder. Du kan købe billetter her.
Koreografi: Alicia Alonso
Kunstnerisk-koreografisk-instruktion: Marta Garcia & Maria Elena Llorente
Efter originalen af: Marius Petipa & Alexandre Gorsky
Musik: Ludwig Minkus
Libretto, Scenografi og kostumer: Salvador Fernández
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.