“Klimakampen er altafgørende for menneskehedens overlevelse, og aktivisterne i Extinction Rebellion insisterer med deres markante aktioner, ofte ved brug af ikke-voldelig civil ulydighed, på denne dagsorden og politiske handlinger”.
Således lyder begrundelsen for, at bestyrelsen i Carl Scharnbergs Uofficielle Fond i år har valgt at tildele klimabevægelsen Extinction Rebellion Scharnberg-prisen sammen med 15.000 kroner.
Vi er alle tilskuere til en klimakrise, der allerede er i gang. Spørgsmålet er bare, hvornår vi for alvor begynder at blande os.
Andreas Beyer Gregersen, Extinction Rebellion
Thomas Kruse fra fondsbestyrelsen understregede i sin motivering, at der går en klar linje fra arbejderdigteren Carl Scharnbergs tekster til dagens klimaaktivisme.
Carl Scharnberg har skrevet: Vé børn af den der søger / at sikre sig selv og sit / som uden tanke for andre / lever sit liv på kredit / og efterlader en klode / giftig, befængt og beskidt.
Prisen blev modtaget af Andreas Beyer Gregersen fra Extinction Rebellion i Aalborg.

Han understregede, at fredelig civil ulydighed ikke er en panikreaktion – selv om der er grund til panik – men et forsøg på at kickstarte og forstærke et folkeligt pres, for at magthaverne skifter kurs.
Og han sluttede med at henvise til Carl Scharnbergs ord om, at Det nye sker, når den, der er tiltænkt tilskuerens rolle, begynder at blande sig.
– Vi er alle tilskuere til en klimakrise, der allerede er i gang. Spørgsmålet er bare, hvornår vi for alvor begynder at blande os, lød det fra Andreas Beyer Gregersen.
Læs også
25. gang prisen blev uddelt
Arbejderdigteren og aktivisten Carl Scharnberg (1930-1995) var i sit liv og arbejde og gennem sin digtning forbundet med de uofficielle – ikke mindst fagligt aktive og arbejdere i kamp, ligesom han var aktiv i mange former for freds- og solidaritetsarbejde.

Carl Scharnbergs Uofficielle Fond for solidaritet, menneskeret og fred, som blev oprettet efter hans død, yder støtte til aktivister, der arbejder i Carls ånd. Det være sig enkeltpersoner eller bevægelser, der arbejder for solidaritet, for fred og for at fremme en balance mellem menneskers aktivitet og naturens bæreevne.
I år var det 25. gang, at prisen blev uddelt, og prisoverrækkelsen foregik traditionen tro på 3F’s kursusejendom Langsøhus i Silkeborg, hvor Carl Scharnberg ofte var foredragsholder.
Samtidig med prisuddelingen præsenterede Ditte Scharnberg en ny udgivelse fra fonden, Den forandrende kraft, som er et udvalg af Carls Scharnbergs digte og lærestykker. Bogen er illustreret af en række af de billedkunstnere, Scharnberg i sin tid samarbejdede med.
Udgivelsen vil blive uddelt ved kommende faglige arrangementer og aktiviteter. Den kommer ikke i salg, men fra fondens side understreges, at ’eftertryk ses gerne’ – sådan som Scharnberg i sin tid selv formulerede det.
Støtte til afviste flygtninge
Også gruppen De afviste ved Jawaher Mohammad og Jesper Hjelm Kristensen modtog 15.000 kroner fra Scharnberg-fonden, som blev overrakt af Finn Sørensen fra fondsbestyrelsen.

– De afviste er en gruppe, som via sociale medier sørger for, at afviste asylansøgere, i hovedsagen syrere, kan få en stemme i offentligheden i en tid, hvor dansk flygtningepolitik har nået et absolut uværdigt lavpunkt.
– Forskelsbehandlingen mellem flygtninge, for eksempel ukrainere og syrere er helt uhørt, og derfor skal gruppens betydningsfulde indsats anerkendes og støttes, sagde Finn Sørensen i begrundelsen for prisen.
En troubadour og en skrivende murersvend
Murersvend Emil Olsen og den nordjyske troubadour Mikael K fik hver 10.000 kroner. De to bruger begge ord og vers og har haft et fælles projekt, at skabe en ny arbejdersang.
Det blev til Murersvendenes Fællessang, som Mikael K har skrevet i samarbejde med Ellen Raunsmed på opfordring fra Murersvendenes Brancheklub.
– I en tid, hvor kun få står frem og på håndfast vis skriver om og til arbejderne, vil vi hylde et par meget røde, som tør stå op imod autoriteter. Dem som med ordspil og sprog træder ind i folk med træsko på, sagde Caja Bruhn fra fondsbestyrelsen.
I begrundelsen hedder det, at ”Mikael K. i sine fortællende sange har blik for hverdagsmenneskers liv og vilkår, og han har med ’Murersvendenes Fællessang’ leveret et stærkt bidrag til fortsættelse af den lange tradition for arbejdersange som fællessange”.
Om murersvend Emil Olsen hedder det, at han får sin pris “i anerkendelse af ”hans ihærdige indsats for gennem dagsaktuelle tekster anvendt i faglige sammenhænge og på sociale medier at tale op imod uret og for en mere solidarisk og fredelig verden”.
I bedste stil kvitterede Emil Olsen med et vers, fordi “det er nemmere at være på tværs, når man gør det på vers”, mens Mikael K kvitterede med en sang – og selvfølgelig Murersvendenes Fællessang.

Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.