Landsforræderi.
For første gang i fredstid åbner en dansk regering nu op for permanent tilstedeværelse af fremmede tropper på dansk territorium.
I morgen den 21. december underskriver udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og USA’s udenrigsminister Antony Blinken en aftale om “mere permanent amerikansk militær tilstedeværelse på udvalgte militære områder i Danmark”.
Samme dag bliver aftalen offentliggjort for den danske offentlighed på Forsvarsministeriet.dk.
– Aftalen om at lade udenlandsk militær etablere sig permanent i Danmark er et voldsomt brud med et centralt princip i dansk sikkerhedspolitik: At vi ikke ønsker fremmede tropper på dansk jord i fredstid, fortæller talsperson for Nej til Oprustning – Ja til Bæredygtig Sikkerhedspolitik, Steen Folke til Arbejderen.
Aftalen er et voldsomt brud med et centralt princip i dansk sikkerhedspolitik: At vi ikke ønsker fremmede tropper på dansk jord i fredstid.
Steen Folke, Nej til Oprustning – Ja til Bæredygtig Sikkerhedspolitik
Aftalen er uopsigelig de første ti år, hvorefter den kan opsiges med et års varsel.
Da statsministeren tirsdag fremlagde hovedpointerne i aftalen på et pressemøde, lagde hun da heller ikke skjul på, at aftalen er et “nybrud” i dansk forsvarspolitik:
– Vi vil ikke lægge skjul på, at aftalen med USA markerer et nybrud i dansk forsvarspolitik. Den betyder, at der permanent kan placeres amerikanske soldater og materiel på dansk jord, lød det fra statsminister Mette Frederiksen.
I selskab med forsvarsminister Troels Lund Poulsen oplyste statsministeren, at man endnu ikke har taget stilling til, hvor mange amerikanske soldater der skal udstationeres i Danmark – samt om antallet af amerikanske soldater kan ændre sig over tid.
Steen Folke giver ikke meget for regeringens garantier om, at det er skrevet ind i aftalen, at USA skal respektere de internationale aftaler om eksempelvis atomvåben og klyngebomber, som Danmark har underskrevet, og at dansk territorium ikke vil blive brugt til at oplagre eksempelvis atomvåben og klyngebomber.
– Aftalen overlader suverænitet over store dele af dansk territorium til USA. Store dele af vigtige danske flyvestationer vil blive overladt til USA. Danske myndigheder vil ikke få adgang til at kontrollere, hvad der foregår på USA’s militære områder i Danmark, og vil ikke kunne kontrollere, om USA eksempelvis oplagrer atomvåben eller andre våben, der er forbudt i Danmark, og som vi internationalt har forpligtet os til at ikke at sprede, konstaterer Steen Folke.
Han uddyber:
– Vi ved, at USA ikke ønsker at oplyse, om deres skibe og fly medbringer atomvåben.
Hemmelige forhandlinger
Den danske regering har siden 2019 – i dybeste hemmelighed – forhandlet med USA om at give amerikansk militær adgang til danske baser, nemlig tre flyvestationer i Karup, Skrydstrup og Aalborg.
– Det er forkasteligt, at regeringen har holdt forhandlingerne hemmelige. Det er helt bevidst. Man har ikke ønsket en folkelig demokratisk debat om udenlandske militære baser i Danmark. Nu er aftalen klar, og der er reelt kun mulighed for at få ændret nogle få bagateller, før den køres igennem Folketinget, forudser Steen Folke.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få indsigt i dokumenter, der kan belyse de mørklagte hemmelige forhandlinger med USA.
Arbejderen har søgt aktindsigt i op mod 1000 dokumenter (eksempelvis dagsordener og referater fra den danske regerings møder med USA’s regering og myndigheder) fra tre forskellige ministerier (Statsministeriet, Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet) om regeringens forhandlinger med USA.
Læs også
Ministerier nægter at lade offentligheden få indsigt i base-forhandlinger med USA
De tre ministerier begrunder deres afslag med, at det er nødvendigt af hensyn til Danmarks udenrigspolitiske interesser og af hensyn til forholdet til USA.
Amerikansk lov gælder
Ifølge aftalen vil amerikanske soldater “som udgangspunkt” skulle retsforfølges efter amerikansk lovgivning, hvis de begår kriminalitet, mens de er udstationeret på dansk territorium.
– Det er en voldsom afgivelse af suverænitet, at amerikanske soldater ikke kan retsforfølges af danske domstole for forbrydelser, de har begået i Danmark, mener Steen Folke.
Statsminister Mette Frederiksen ser ingen problemer i, at amerikanske soldater ikke kan retsforfølges i Danmark.
– Vi har ingen forventning om, at der kommer til at ske forbrydelser. Det er amerikanske soldater, vi taler om, lød det fra statsministeren på tirsdagens pressemøde.
Erfaringerne fra Norge skræmmer
Norge indgik sidste år en lignende baseaftale med USA.
Aftalen giver amerikanske soldater ret til at åbne ild mod civile i Norge. Aftalens artikel tre giver nemlig de amerikanske soldater ret til at anvende magt i Norge mod norske statsborgere for at “beskytte amerikanske styrker” eller “opretholde eller genoprette orden”.
Det er helt op til de amerikanske styrker selv at definere, hvornår det er i orden at bruge magt for at “beskytte” sine styrker eller “genoprette orden”.
Den norske Rigsadvokat har flere spørgsmål til omfanget af USA’s brug af militære magtmidler i Norge.
“Eksempelvis vil der i forbindelse med troppeflytninger eller øvelser kunne opstå situationer, hvor norske borgere bryder amerikanske forhåndsdefinerede sikkerhedszoner, og amerikanske styrker åbner ild”, skriver Rigsadvokaten i sit høringssvar.
Læs også
Den norske Rigsadvokat advarer om, at det er uklart, hvornår USA’s militær må bruge væbnet magt til at “opretholde eller genoprette orden”, og hvornår norske civile udgør en “sikkerhedstrussel”.
Rigsadvokaten konstaterer også, at der kan være “forskellige syn på, hvad der udgør en sikkerhedstrussel, og hvilke modforanstaltninger der i så fald er acceptable”.
Og Justitsministeriet i Norge advarer i et næsten 100 sider langt notat om, at “… aftalen i konkrete sager kan indebære en øget risiko for, at norske myndigheder ikke vil kunne gennemføre en effektiv efterforskning af en mulig strafbar handling. Det er en uundgåelig konsekvens af at overlade kontrollen over mistænkte/sigtede i en straffesag til en anden stat”.
Andre nordiske lande har også indgået baseaftaler med USA. Mandag indgik Finland – der grænser op til Rusland – en aftale med USA om adgang til 15 militære baser. I december indgik Sverige en lignende aftale.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.