23. februar 2022
GO globaloffice Analytics
JEF
Den NATO JEF øvelse i Østersøen kan blive den udslagsgivende faktor for en stor-eskalering af konflikten i vores eget nærområde.
Med JEF fik de lige fedtet svenskerne ind i NATO ad bagdøren.
JEF skal vise deres “ubegrænsede” adgang til Østersøen.
Hvilken vanvittig provokation.
Russerne kan landsætte tropper i Sverige på en time med deres 8.000 mand landgangsfartøjer.
Måske de skulle komme lidt op i omdrejninger i Sverige, og ikke basere mobiliseringen på et civilpersonel hjemmeværn på 50 % af de væbnede styrker.
I Danmark har vi vel praktisk taget ikke noget forsvar.
Får de nu, på indbyrdes foranledning, skabt en incident og for eksempel skudt et fly ned i Østersøen, har vi så pludselig også en rasende bjørn i for-havet.
Så er der ingen nåde, – for man kan også tirre den bjørn for meget og foranlede konflikten i den situation.
Nu, i den kommende tid, øver og øger NATO og JEF overførslen af mere krigsmateriel og NATO tropper til de baltiske lande.
Det eskalerer…
– foreløbig til Østersøen og for-havet til Danmark.
Det er jo fuldstændig sindssygt; – og i stedet for at inddæmme konflikten til det østlige Ukraine mange 1.000 km væk herfra.
Så, i stedet for, vækker man nu også bjørnen i Kaliningrad og Leningrad lige her ved siden af.
Det er militær NATO strategi i særklasse!
Regeringens planer om at tillade USA at udstationere militær i Danmark kan få vidtrækkende konsekvenser for Danmarks muligheder for eksempelvis selv at bestemme over brug af væbnet magt fra dansk grund, advarer leder af fredsforskningscentret CRIC, Ole Wæver.
Det er et fundamentalt kendetegn ved nationalstaten, at det kun er landets egne tropper, der befinder sig på dets territorium og forsvarer landet.
Ole Wæver, Forskningscenter for løsning af internationale konflikter
– Det er et meget vidtgående skridt at tillade udenlandsk militær på dansk territorium. Det er et fundamentalt kendetegn ved nationalstaten, at den foretrækker, at det kun er landets egne tropper, der befinder sig på dets territorium og forsvarer landet, siger Ole Wæver til Arbejderen.
Han er professor i international politik på Københavns Universitet og leder af Forskningscenter for løsning af internationale konflikter (CRIC).
Afgivelse af kontrol
Forskeren vurderer, at regeringen med en beslutning om permanent amerikansk militær i Danmark afgiver kontrol over vigtige beslutninger.
– Hvis Danmark indgår en aftale med USA om at tillade permanent udstationering af amerikansk militær, giver vi afkald på en række vigtige beslutninger. Der er tale om at forvalte Danmarks suverænitet på en meget uselvstændig måde. Hvis først vi åbner op for amerikansk militær på dansk grund, vil der være vigtige beslutninger – om eksempelvis hvilke våbensystemer der skal bruges fra dansk grund – som vi ikke længere selv har fuld kontrol med.
Selvom den danske regering afviser, at USA må tage atomvåben med til Danmark, så vil aftalen række mange år frem i tiden. Og det er umuligt at forudse, hvilke våbensystemer USA vil få adgang til i fremtiden, advarer Ole Wæver.
I fremtiden kan man forestille sig, at USA bruger og udvikler vidtrækkende systemer, som vi vil mene er destabiliserende at placere i Danmark, hvor USA mener noget andet, påpeger Ole Wæver.
– Man kan i princippet forestille sig, at USA på et tidspunkt gennemfører en militær operation fra dansk grund, som vi ikke har det godt med. Hvis vi laver en aftale med USA om, at de permanent kan udstationere militær i Danmark, så kan USA bruge Danmark som trædesten til militære operationer, som vi ikke er enige i. I dag skal USA spørge om lov, hvis de ønsker, at tropper, kampfly eller krigsskibe skal operere fra dansk grund i militære operationer – det skal de ikke fremover, hvis de indgår en aftale med den danske regering om permanent militær tilstedeværelse.
– Vi skal huske på, at sådan en aftale vil gælde i mange år – også under præsidenter som Trump. Man kan sagtens forestille sig, at en fremtidig amerikansk administration med aftalen i hånden vil udføre militære operationer fra dansk grund, som Danmark ikke er enige i.
Politisk nybrud
Freds- og konfliktløsningsforskeren undrer sig over, hvorfor regeringen mener, at det er nødvendigt at tillade amerikansk militær på dansk jord.
– Selv under den kolde krig – hvor truslen direkte mod Danmark var reel, og troppeopbygningen på begge sider af jerntæppet var meget mere massiv – fastholdt Danmark, at vi ikke ønskede fremmede tropper på dansk jord. Derfor virker det bizart, at det skulle være nødvendigt med udenlandsk militær i Danmark i dag, hvor den militære trussel er langt mindre og fjernere end under den kolde krig, siger Ole Wæver.
Han kan kun komme på tre eksempler, hvor et land typisk vil tillade fremmed militær på sit territorium:
– Det er et vidtgående skridt og noget, en stat kun tillader, hvis man står over for en konkret, akut og omfattende trussel og ikke er i stand til at passe på sit eget folk og forsvare sit territorium. Eller det kan være et fattigt land, der tillader udenlandsk militær for at få en klækkelig økonomisk modydelse. Og endelig kan det være en situation, hvor et land føler sig presset til at tillade en udenlandsk magt at udstationere militær, fordi “beskytteren” ellers selv vil tage sig ret til at komme til hjælp, forklarer Ole Wæver.
– Men Danmark befinder sig jo ikke i nogen af de tre scenarier. Derfor undrer det mig, at regeringen mener, at det er nødvendigt for et land som Danmark i den nuværende situation at give militær adgang til et andet land på vores territorium.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.