Afskaffelse af ressourceforløbsydelsen – årlig besparelse på 150 millioner kroner…
Afskaffelse af mentor – årlig besparelse på 70 millioner kroner…
Afskaffelse af revalidering – årlig besparelse på 90 millioner kroner…
Forslag for forslag har Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet sat tal på de nedskæringer på arbejdsløse, som en udvalgt skare af partier lige nu forsøger at blive enige om bag lukkede døre.
Det var ikke meningen, at offentligheden skulle have indsigt i de omfattende nedskæringer på arbejdsløse og udsatte, som politikerne forhandler om bag lukkede døre.
Oversigten over de omfattende besparelser er en del af de 115 siders hemmelige dokumenter, som udgør forhandlingsgrundlaget for en ny beskæftigelsesreform. Regeringen har bestemt, at reformen skal give en besparelse på tre milliarder kroner i beskæftigelsesindsatsen.
Håber at lækkede dokumenter vil føre til oprør
Bag lækket af dokumenterne står Enhedslistens beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez.
Mandag eftermiddag åbnede hun på et stormøde i København døren til de hemmelige forhandlinger på klem, da hun lækkede de mange dokumenter til offentligheden.
Hun håber, at arbejdsløse, fagligt aktive, socialrådgivere og andre vil bruge de lækkede dokumenter til at stable en ny social bevægelse på benene, der kan feje den bebudede reform af bordet og i stedet sætte et nyt og fundamentalt anderledes beskæftigelsessystem på dagsordenen. Et sådant system skal tage hensyn til – og udgangspunkt i – den enkeltes ressourcer.
Blandt de 60 deltagere i stormødet var fagligt aktive, arbejdsløse, folk i arbejde, aktive i Jobcentrets Ofre, socialrådgivere og sagsbehandlere i jobcentre og a-kasser. Herudover fulgte 30 med på skærmen hjemmefra.
– Jeg håber, at det her stormøde bliver et springbræt til en masse aktiviteter. Vi er bredt repræsenteret i dag. Her er jer, der har mærket reglerne på egen krop. Og jer, der arbejder som sagsbehandlere i a-kasser og jobcentre, foreninger og bisiddere og aktive i Jobcentrets Ofre og SAM Foreningen samt mange flere, sagde Victoria Velásquez.
– Vi bliver nødt til at mødes nu. Forhandlingerne er i gang. Alle de her nedskæringer er ikke vedtaget endnu. Nu har vi alle sammen adgang til dokumenterne fra det lukkede forhandlingslokale. Nu skal vi sammen finde ud af, hvad vi gør med de her informationer. Vi skal lave en brevstorm til ministeriet – men vi skal også nå endnu bredere ud og have delt jeres fortællinger, tilføjede hun.
Revalidering virker – men skal lukkes ned
De lækkede papirer afslører – forslag for forslag – hvilke konsekvenser nedskæringerne vil have for de arbejdsløse.
Blandt de forslag, der er på forhandlingsbordet bag de lukkede døre, er at afskaffe retten til revalidering, fortalte Victoria Velásquez.
Revalidering er et arbejdsrettet forløb for eksempel i form af uddannelse eller omskoling til mennesker, der har varig nedsat erhvervsevne. Mange kommer i arbejde, efter at de har været i revalidering.
– Vi burde styrke retten til revalidering, ikke afskaffe den. Men udgangspunktet for den her reform er at tænke den korteste vej i beskæftigelse i stedet for den klogeste vej. Det gælder om bare at få skubbet folk ud af systemet i stedet for at sikre dem job, hvor de kan være i så lang tid som muligt, sagde Victoria Velásquez.

Risikerer at stå uden indtægt
Hvis partierne afskaffer revalidering, vil det efterlade mange mennesker, der ellers ville have været berettiget til revalideringsydelsen, helt uden indtægt.
Mange af de arbejdsløse, der i dag får revalideringsydelse, er nemlig ikke berettiget til kontanthjælp, fordi de enten har formue eller en ægtefælle, der kan forsørge dem.
De lækkede dokumenter viser, at de partier, der lige nu forhandler om at afskaffe revalideringsydelsen, er fuldt ud informeret om konsekvenserne:
“En afskaffelse af revalidering indebærer, at dele af målgruppen ikke vil være berettiget til kontanthjælp som følge af enten egen formue eller ægtefælles indkomst og formue”, hedder det blandt andet i de lækkede dokumenter.
Partierne forventer at kunne spare 50 millioner kroner årligt, hvis revalideringsydelsen bliver afskaffet, fremgår det.
Der bliver også lagt op til at afskaffe den såkaldte ressourceforløbsydelse.
– Det vil ifølge regeringens egne tal ramme 2000 mennesker, der er for syge til at være på dagpenge. Men de kan ikke få kontanthjælp, fordi de enten bliver ramt af gensidig forsørgerpligt, eller fordi de har en formue på mere end 10.000 kroner, advarede Victoria Velásquez.

Bekymrede for unges mistrivsel – men afskaffer mentorordning
På forhandlingsbordet bag de lukkede døre ligger også et forslag om at afskaffe den såkaldte mentorordning for unge under uddannelse.
– Mange unge har brug for støtte, når de starter op på en uddannelse. Mentorordningen har hidtil hjulpet unge med vejledning om eksempelvis eksamen og det sociale liv på deres uddannelse. Men nu lægges der op til at spare penge på at afskaffe mentorordningen til unge – til trods for at de snakker om, at de unge skal sikres bedre trivsel, og flere skal have en uddannelse og i job, forklarede Victoria Velásquez.
I alt bliver der lagt op til at skære 310 millioner kroner på indsatser, der skal hjælpe unge tættere på et job.
Det er ikke kun mentorordningen, der bliver ramt af de mange nedskæringer på unge arbejdsløse.
En af de indsatser, der risikerer at lukke, er den socialøkonomiske virksomhed Settlementet på Vesterbro i København.
– De driver blandt andet en tøjbutik, en café og et værksted, der er med til at hjælpe unge i job igen. De har også en gældsrådgivning, retsrådgivning, musikundervisning og en jobkonsulent, der rækker ud til de unge. Man skærer altså ned på initiativer, der rent faktisk handler om at hjælpe folk, konstaterede Victoria Velásquez.
I stedet skal private, profitdrevne virksomheder hjælpe unge i arbejde.
Alle arbejdsløse skal frit kunne vælge, om det skal være a-kassen, en privat aktør, en virksomhed eller kommunen, der skal hjælpe dem i arbejde.
– Det betyder, at der bliver åbnet op for virksomheder og aktører, der har helt andre interesser end borgernes bedste, advarede Victoria Velásquez.
Hun henviste til en netop udgivet svensk rapport.
– Ifølge rapporten er de private, profitdrevne aktører op til 70 procent dyrere end det offentlige. Det er klart, for hvis der er nogle, der skal tjene penge på de her indsatser, så bliver det selvfølgelig dyrere. Vi mener, at pengene kunne bruges bedre på at oprette nogle socialøkonomiske virksomheder, der kan hjælpe folk i arbejde, sagde Victoria Velásquez.

Ringere hjælp til udsatte
Den nye reform lægger også op til at ændre de såkaldte visitationskriterier.
I dag bliver arbejdsløse inddelt i 13 forskellige målgrupper – eksempelvis dagpengemodtagere, aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, revalidender, folk i ressourceforløb, uddannelseshjælpsmodtagere og så videre.
Planen er at skære de 13 målgrupper ned til fem.
I de lækkede dokumenter kan man læse, at tanken bag er at: “Alle kontanthjælpsmodtagere skal mødes med en forventning om, at de kan varetage et job og dermed først og fremmest skal søge job og have fokus på at komme ind på arbejdsmarkedet.”
Victoria Velásquez frygter, at den tilgang vil ramme de mest udsatte arbejdsløse.
– De siger, at man skal have en individuel, håndholdt indsats, der tager udgangspunkt i den enkelte. Men nu vil man altså i stedet oprette færre og større grupper. Det vil betyde, at de mest udsatte bliver sat i gruppe med mere ressourcestærke og derfor vil blive udsat for krav, de ikke kan leve op til. Jeg har intet problem med forventninger. Men de forventninger, man stiller, skal jeg kunne leve op til. Ellers får jeg det bare dårligere, forklarede Victoria Velásquez.
Partierne vil også afskaffe muligheden for jobrotation.
– Det er rigtigt dumt. For jobrotation har sikret, at medarbejdere kan blive efteruddannet og får løftet deres faglighed – og samtidig sikret arbejdsløse en fod inden for arbejdsmarkedet, fordi de er blevet ansat midlertidig i det job, mens de andre er på efteruddannelse. Når de oprindelige ansatte kommer tilbage fra deres uddannelse, kommer de nyansatte på uddannelse. På den måde er det lykkedes at få løftet rigtig mange ufaglærte inden for eksempelvis ældrepleje og sikret dem en uddannelse som social- og sundhedsassistenter, oplyste Victoria Velásquez.
Angreb på fagbevægelsen og den danske model
Flere af forringelserne er direkte angreb på goder, som fagbevægelsen har fået indført. Regeringen vil eksempelvis spare de 40 millioner kroner, som fagbevægelsen har kæmpet igennem til opkvalificering.
– De penge vil partierne bare tage! De tager penge fra et gode, som er overenskomstforhandlet. Det er noget, som fagbevægelsens medlemmer har stemt om. Det bryder med den danske model, advarede Victoria Velásquez.
Fagbevægelsen har også kæmpet andre goder igennem, som partierne nu vil nedlægge. Det gælder eksempelvis puljen “Hjælp til sporskifte”.
Ifølge de lækkede papirer er målet med puljen at “… give mulighed for, at medarbejdere, der er i risiko for at blive nedslidte eller er nedslidte, kan skifte job eller branche, så medarbejderne kan fastholdes på arbejdsmarkedet i en funktion, som ikke er nedslidende”.
Herudover lægges der op til at lukke ned for en række andre puljer, eksempelvis: Udvikling af indsatsen for sygemeldte, en pulje til arbejdsløse med særlige udfordringer.
I alt vil partierne spare 32,5 millioner kroner årligt ved at nedlægge puljer.
Klar til aktiviteter
De mange deltagere i stormødet var ikke kun kommet for at lytte. De vil være med til at sætte gang i aktiviteter.
– Jeg håber, at alle, der er her i dag, går på gaden. Det virker. Det ved jeg. Jeg var med til at starte et oprør i 2012. Vi havde stor succes med at lave demonstrationer foran jobcentre. Op til det her møde lavede jeg en video på Facebook. Den er blevet set af 30.000 mennesker, fortalte Kim Madsen fra netværket Jobcentrets Ofre.
Efter at Victoria Velásquez havde gennemgået de vigtigste punkter i de udleverede dokumenter, delte deltagerne sig op i fire arbejdsgrupper: En skrivegruppe, en aktivistgruppe, en gruppe der skal tage sig af de sociale medier, og en fortællegruppe der skal indsamle gode cases, som kan være med til at rejse debatten.
Efter en halv times summen i grupperne havde de aktive allerede en række ideer til, hvordan de kan give den kommende reform kamp til stregen.
– Vi skal starte en kampagne. Vi skal have et logo. Vi skal på gaden og uddele flyers. Oprette en facebookgruppe. Og så skal vi huske at bruge satire. Vi skal også huske at gøre det her til noget latterligt, som folk kan grine af. Vi skal skrive læserbreve. Og vi skal få standupkomikere og musikere med i kampagnen. Vi kan også overveje at få lavet en meningsmåling, sagde en kvinde, der fremlagde ideerne fra en af arbejdsgrupperne.
– Vi skal lave videoer, vi kan dele på de sociale medier. Og vi skal lave beregninger af de økonomiske konsekvenser for de arbejdsløse – og især hvordan det her vil ramme børnene. Vi skal også lave økonomiske beregninger af, at de her ideologiske tiltag ikke er særligt økonomiske på den lange bane, lød ideerne fra en af de andre arbejdsgrupper.
Hvis du vil være med i kampen mod den nye reform, så meld dig ind i den nystiftede facebookgruppe For et trygt, værdigt og socialt beskæftigelsesoprør. Her vil de aktive fra stormødet samle viden, erfaringer, cases og organisere den videre modstand.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.