Enhedslisten, SF og Radikale, der er modstandere af en motorvej over øen Egholm, er gået frem ved valget i Aalborg Kommune. Enhedslisten og Radikale får hver et ekstra mandat, og SF går frem med to mandater og kommer dermed igen i byrådet.
Det viser optællingen efter gårsdagens kommunalvalg.
De tre partier var med i Det Grønne Valgforbund sammen med Veganerpartiet, Alternativet, Kommunistisk Parti og Trafikalt Folkeparti, der også er imod motorvejsprojektet, men ikke fik stemmer nok til at komme i byrådet.
På spørgsmålet om, hvordan Enhedslisten vil forvalte sit ekstra mandat, siger Per Clausen:
– Vi vil gøre, hvad vi kan, for at bruge det ekstra mandat til at presse på for at få klima og miljø højere op på den politiske dagsorden i kommunen.
Hos de Radikale glæder Jes Lunde sig over, at Det Grønne Valgforbund fik så stor en fremgang, men især over, at hans eget parti mere end fordoblede sine stemmer fra 3.500 ved forrige valg til godt 8.000 stemmer denne gang.
– Nu skal der fuldt blus på arbejdet for en langt grønnere kommune, der går forrest i klimaindsatsen, udtaler han til Arbejderen.
S mister fem mandater og det absolutte flertal
Valgets helt store taber i Aalborg Kommune er Socialdemokratiet. Partiet og borgmester Thomas Kastrup-Larsen har fået en regulær vælgerlussing. Partiet må sige farvel til fem mandater og mister dermed det absolutte flertal, som partiet har haft siden valget i 2017. Med 12 mandater er Socialdemokratiet dog stadig det største parti i Aalborg Kommune, og med støtte fra SF, Enhedslisten og de Radikale beholder Thomas Kastrup-Larsen borgmesterkæden fire år mere.
Klimabevægelsens og Borgerbevægelsens fortsatte aktivitet er helt afgørende for, at vi kan få stoppet planerne om en motorvej hen over Egholm og komme igennem med politiske beslutninger, som reelt kan løse klimaudfordringerne.
Per Clausen, Enhedslisten Aalborg
Thomas Kastrup-Larsen peger selv på tre ting, der har bragt ham og partiet i politisk modvind. For det første har Socialdemokratiet ikke været i valgforbund med andre partier. Dernæst har mange vælgere ikke brudt sig om, at partiet har haft det absolutte flertal og reelt har kunnet tage beslutninger uden at spørge andre partier.
Som den tredje ting, der har bidraget til stemmetabet, siger borgmesteren til Nordjyske Stiftstidende:
– Den 3. Limfjordsforbindelse har også kostet i den her sammenhæng.
Han står dog fast på, at den beslutning, som Socialdemokratiet nu har taget om at støtte Egholm-motorvejen, er den rigtige.
– Og det er der også flertal for i byrådet efter valget, siger han til Nordjyske Stiftstidende.
Socialdemokratiet 12 mandater (-5)
Venstre 6 mandater (-2)
Konservative 4 mandater (+3)
Enhedslisten 3 mandater (+1)
Radikale 2 mandater (+1)
SF 2 mandater (+2)
DF 1 mandat (-1)
Nye Borgerlige 1 mandat (+1)
Kommunistisk Parti, Alternativet, Trafikalt Folkeparti, Liberal Alliance, Veganerpartiet, Kristendemokraterne, Frihedspartiet, Danmarks Vision og aalborg DeFekt fik ikke stemmer nok til en plads i byrådet.
114.250 personer har stemt, hvilket giver en stemmeprocent på 64,6
I Aalborg Kommune og især i Aalborg by har spørgsmål om borgerinddragelse, byudvikling og klima vægtet tungt i debatterne under valgkampen. I forhold til de spørgsmål har klimabevægelsen og Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen været særdeles aktive og slået på, at en motorvej ikke er særlig klimavenlig og slet ikke visionær.
Borgerbevægelsen har ud over aktioner brugt Facebook flittigt og blandt andet opfordret vælgerne til at stemme på et af partierne i Det Grønne Valgforbund.
Tak til bevægelserne
– Det Grønne Valgforbund gik fra tre til syv mandater. Jeg er da heller ikke i tvivl om, at vi skylder modstanden mod Egholm-forbindelsen og Klimabevægelsen stor tak for det resultat. Det er et resultat der forpligter, siger Per Clausen fra Enhedslisten.
Et flertal i det afgående byråd har vedtaget, at Aalborg Kommune skal være med til at finansiere det statslige vejprojekt med samlet 600 millioner kroner betalt over 20 år. Som led i det blev Aalborg Alliancen oprettet i august 2018 mellem S, V, DF og de Radikale, Erhverv Norddanmark, Dansk Industri Aalborg og LO Aalborg.
Alliancen har som overordnet formål at skabe en illusion om, at Aalborg står samlet bag ønsket om en motorvej hen over Egholm, mente Enhedslisten og sagde nej. Det samme gjorde Konservative, dog med begrundelsen, at kommunen ikke skulle medvirke til finansiering af en statslig motorvej.
Kampen fortsætter
Alliancen lever fortsat, og flertallet for motorvejen over Egholm i det nye byråd vil være 24 mod syv. Det får dog ikke motorvejsmodstanderne til at opgive kampen.
På spørgsmålet om, hvad de fire ekstra mandater til partierne i Det Grønne Valgforbund kan bruges til, når der stadig er flertal i byrådet, lyder det først fra Jes Lunde:
– Vi vil stadigt gøre alt, vi kan, for at forhindre den, og det er rigtigt, at med et stort flertal for motorvejen i byrådet, så klares det ikke bare ved en afstemning i byrådet. Vi må alle – også udenfor byrådet – være klar, når anlægsloven kommer i høring til foråret.
Enhedslisten er enig i, at der fortsat bliver brug for bevægelserne.
– Klimabevægelsen og Borgerbevægelsen har en meget stor del af æren for, at valget gik, som det gik. Deres fortsatte aktivitet er helt afgørende for, at vi kan få stoppet planerne om en motorvej hen over Egholm og komme igennem med politiske beslutninger, som reelt kan løse klimaudfordringerne, siger Per Clausen til Arbejderen.
Arbejderen har også henvendt sig til SF for en kommentar til valgresultatet og den videre kamp mod Egholmforbindelsen, men SF er endnu ikke vendt tilbage.
Enhedslisten sår tvivl om lovligheden af Aalborg Alliancen, og partiet har gjort, hvad der var muligt for at få sat en stopper for den kommunale støtte til en motorvej over Egholm, slår Enhedslisten fast.
Da det ikke er lykkedes, foreslår partiet derfor, at de 120 millioner kroner, som Aalborg Kommune indtil videre har opsparet til medfinansiering af en Egholmmotorvej, bruges på opkøb af landbrugsjord for at omdanne den til natur. Omlægningen fra landbrugsjord til natur vil nedbringe udslippet af klimagasser med omkring 120.000 tons CO2 om året, anslår Enhedslisten.
Aalborg Alliancen til grundigt eftersyn
Også Borgerbevægelsen mod Egholmforbindelsen fortsætter sine aktiviteter helt uafhængigt af, hvordan de politiske stemmer fordeler sig i kommunalbestyrelsen i Aalborg. Den 14. november sendte Louise Faber, der er initiativtager til bevægelsen, en anmodning til Ankestyrelsen om at kigge Aalborg Alliancen efter i sømmene.
Siden Aalborg Alliancen blev oprettet i 2018, “har borgerne i Aalborg Kommune været vidne til, at kommunen nærmest har indrettet en særlig afdeling i Jobcentret, der skal servicere Alliancens medlemmer. Borgerne har været vidne til den omfattende markedsføring af Alliancens og dens medlemmers fortræffeligheder på kommunens og borgmesterens platforme. Endda forevises film om Alliancen for borgere, når de deltager i Jobcentrets lovpligtige ydelser”, forklarer Louise Faber i henvendelsen til Ankestyrelsen og fortsætter:
“Omfanget af aktiviteterne, der pågår for kommunale midler i Alliancen, bliver mere og mere omfattende. Mange har spurgt, kan det være lovligt? Det spørgsmål har vi også stillet os selv. Og det tror vi ikke, det er. Derfor har Borgerbevægelsen anmodet Ankestyrelsen om tilsyn med Aalborg Kommune og konstellationen Aalborg Alliancen.”
Borgerbevægelsen har også anmodet om særsklit tilsyn med borgmester Thomas Kastrup-Larsens promoveringsaktiviteter for Alliancen og dens medlemmer.
Landstendens i stemmeafgivning
Sammensætningen af byrådet i Aalborg Kommune følger på flere måder tendensen på landsplan. Blandt de partier, der sidder i det afgående byråd, fik også Venstre og Dansk Folkeparti færre stemmer. De er gået tilbage med henholdsvis 3,1 og 2,3 procent i forhold til forrige valg. De Konservative har fået et godt valg og går frem med 7,1 procent. Det udløser tre ekstra mandater, så de nu har fire.
I Aalborg Kommune stemte 116.250 borgere. Det svarer til en stemmeprocent på 64,6. Ved valget i 2017 stemte 67,7 procent af borgerne i Aalborg Kommune.
Læs også
Budgetforlig i Aalborg betyder flere cykelstier, men også opsparing til omstridt motorvej
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.