Striden om placering af en helt ny bydel med omkring 5000 indbyggere midt i naturen på Amager Fælled er langt fra slut.
Bygherre Fælledby P/S bygger lige nu løs på Amager Fælled, som om alt er endelig afgjort, selvom de ved, at der er en retssag på vej, der kan føre til fornyet byggestop.
Den 27. september starter den retssag, som Amager Fælleds Venner har anlagt mod Miljø- og Fødevareklagenævnet samt Planklagenævnet. Her vil borgergruppens advokater argumentere for, at miljøvurdering og lokalplan for det planlagte byggeri på Amager Fælled er i strid med reglerne og ugyldige.
Vores kamp gælder ikke alene Amager Fælled, men naturen i hele Danmark. Naturen er ekstremt trængt og i en elendig tilstand.
Maria Zahle, Amager Fælleds Venner
– Det er dybt uansvarligt af Fælledby, at de er gået i gang med at bygge i den her situation med en kommende retssag. Vi har store forventninger til, at byretten giver vores advokater ret og stopper det igangværende byggeri. Der er stadig håb for, at vi kan få stoppet byggeriet og genoprettet naturen, siger Ulla Rosenvold, talsperson for Amager Fælleds Venner.
Modstand gennem syv år
I syv år har Amager Fælleds Venner kæmpet for at forhindre, at der bygges midt i det enestående naturområde tæt på Københavns centrum.
- I 1990’erne beslutter de københavnske politikere, at der skal bygges på Strandengen på Amager Fælled. Men beslutningen ligger i dvale frem til 2016, hvor kommunen vil realisere planerne fra 1990’erne. De vil bygge på den 5-6000 år gamle Strandeng, der som et af de få områder i Danmark aldrig har været opdyrket. Området har en unik biodiversitet. Salget af byggegrunden skal finansiere en del af kommunens gæld til Metroselskabet.
- Der rejser sig en stor protestbevægelse mod byggeplanerne. Amager Fælleds Venner dannes og sætter sig i spidsen for modstanden, som også Danmarks Naturfredningsforening København er meget aktiv i. Der bliver gennemført et væld af folkeringe, demonstrationer og andre protester.
- Op til kommunevalget i 2017 går fire partier – Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF – til valg på, at der slet ikke vil blive bygget på Amager Fælled, hvis de får flertal efter valget.
- Godt to måneder før kommunevalget giver den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen efter for presset og meddeler, at der alligevel ikke vil blive bygget på Strandengen på Amager Fælled.
- Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF får ikke flertal ved valget i 2017. Frank Jensen fastholder, at der skal sælges byggegrunde, der kan finansiere en del af metrogælden. I september 2018 stiller overborgmesteren som betingelse for at være med i budgetforliget for 2019, at partierne accepterer, at der nu skal bygges på tre grønne områder: Lærkesletten på Amager Fælled, Stejlepladsen i Sydhavnen og Selinevej. Med i budgetaftalen er Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
- Alle tre områder er fredede, men fredningerne bliver helt usædvanligt ophævet af et flertal i Folketinget ved lov i marts 2019 – uden om Fredningsnævnet.
- Der har siden været massive protester mod byggeplanerne og affredningerne. Der har været underskriftsindsamlinger, demonstrationer, aktioner, klager, rekordmange kritiske høringssvar og meget andet.
- Trods protesterne vælger et flertal i Borgerrepræsentationen den 4. februar 2021 at godkende de lokalplaner, der åbner for byggerierne. For byggeplanerne stemmer Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti samt de to løsgængere Kasandra Behrndt-Eriksen og Kåre Traberg Smidt.
- Den 24. februar 2021 går byggeforberedelserne i gang på Lærkesletten på Amager Fælled, men protesterne fortsætter.
- Den 7. juli 2021 kommer en afgørelse fra Planklagenævnet samt Miljø- og Fødevareklagenævnet, der giver klager over byggeplanerne på Amager Fælled opsættende virkning. Bygherre Fælledby P/S indstiller byggeforberedelserne.
- Den 15. juli 2021 går byggeforberedelserne på Lærkesletten i gang igen. Miljø- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune vurderer, at der godt må arbejdes på lysåbne områder, og at de fire tilladelser til byggeaktiviteter, der er givet efter, at klagerne er afsendt, stadig gælder.
- Den 27. juli 2021 stævner Amager Fælleds Venner Fælledby P/S for at få dem til at overholde byggestoppet.
- Den 17. august 2021 siger Københavns Byret i en kendelse, at byggestop omfatter hele området og alle givne tilladelser. Afgørelsen er betinget af, at Amager Fælleds Venner kan stille en sikkerhed på to millioner kroner.
- Onsdag den 18. august har Amager Fælleds Venner samlet de to millioner kroner ind. Byretten erklærer byggestop.
- Den 14. december 2021 træffer Planklagenævnet samt Miljø- og Fødevareklagenævnet endelig afgørelse. Klagerne får ikke medhold. Det betyder, at det planlagte byggeri på Amager Fælled kan gennemføres.
- Den 22. december 2021 ophæver byretten byggeforbuddet. I starten af 2022 går byggeforberedelserne i gang igen.
- Den 2. februar 2022 stævner Amager Fælleds Venner Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse for at være i strid med reglerne for VVM-processen, der skal sikre, at et projekt ikke skader miljøet. Senere er også Planklagenævnet blevet stævnet.
- Den 12. december 2022 erklærer Københavns Byret byggestop på Amager Fælled indtil, der er faldet en afgørelse i retssagen. Den afgørelse blev kæret til landsretten af blandt andet klagenævnene.
- Den 26. maj 2023 ophæver landsretten byggestoppet.
- Den 27. september 2023 starter retssagen i Københavns Byret.
– Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at politikerne beslutter at bygge på byens vigtigste og største naturområde, samtidig med at de konstant taler om betydningen af natur og biodiversitet. Byggeplanerne på Amager Fælled er helt ude af trit med den virkelighed, vi står i, med en alarmerende biodiversitets- og klimakrise, siger Ulla Rosenvold.
– De politikere, der beslutter at bygge på Amager Fælled og på natur mange andre steder rundt omkring i landet, er på kollisionskurs med et flertal af befolkningen, der ønsker mere ikke mindre natur, tilføjer hun.
Folkering den 20. september
For at synliggøre, at den store modstand mod byggeriet lever i bedste velgående, arrangerer Amager Fælleds Venner onsdag den 20. september klokken 19.30 en folkering for Amager Fælled. Det er en uge inden, at retssagen starter i Københavns Byret.
– Vi samles på Bjerget på Amager Fælled, hvor er taler og musik, inden vi i skumringen går i fakkeltog rundt om det planlagte byggeområde, fortæller Maria Zahle fra Amager Fælleds Venner.
Der vil være musik af blandt andet Tobias Trier, Kira Skov samt MC Dommedag og Klimahystaden. Blandt talerne er Shëkufe Heiberg, forfatter, oversætter og aktivist, og Johan Løje, der er advokat for Amager Fælleds Venner. Skuespiller Anne Marie Helger er konferencier.
– På plakaten for folkeringen er der billede af en skovhornugle, det er ikke en tilfældighed. Skovhornuglen er blandt de dyrearter, der allerede nu betaler prisen for beslutningen om at bygge naturen væk. Tidligere har den ynglet på Amager Fælled og brugt Lærkesletten, hvor der er planer om at bygge, som jagtområde. Men efter at byggeforberedelserne er startet, er der ikke født ugleunger på Amager Fælled. Også lærkerne, andre fuglearter og rådyrene er hårdt ramt af byggeaktiviteterne. Byggeriet betyder tab af natur, som ikke kommer igen, konstaterer Maria Zahle.
– Vores kamp gælder ikke alene Amager Fælled, men naturen i hele Danmark. Naturen er ekstremt trængt og i en elendig tilstand. Alligevel ser vi gang på gang, at beslutninger om byggeri på natur bliver presset igennem ved hjælp af kreativ fortolkning af miljølove og regler. Det vil vi ikke længere acceptere. Jeg vil godt opfordre alle modstandere af byggeplanerne til at komme med den 20. september, så vi får en stærk manifestation, tilføjer hun.
Læs også
Eksperter afdækker: Mål om vækst trumfer konstant natur, klima og demokrati
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.