11. februar 2022
GO globaloffice Politics
Vi skal ikke anerkende fremmede besættelsesstyrker på dansk jord!
NATO go home! 👊 – GO, for peace!🕊
Danmark risikerer at blive et bombemål, hvis USA får lov til at opmarchere soldater og militært udstyr i Danmark.
Sådan lyder advarslen fra Kommunistisk Parti efter statsminister Mette Frederiksens udmelding, om at regeringen er klar til at tillade amerikanske soldater, våben og militært udstyr i Danmark.
Danmark bliver bombemål
– Hvis USA får lov til at benytte dansk jord og farvand efter forgodtbefindende, gør det Danmark til potentielt bombemål og opmarchområde for krig. Det betyder reelt, at der også kommer amerikanske baser her, siger formand for Kommunistisk Parti Lotte Rørtoft-Madsen til Arbejderen.
Hun fortsætter:
– Det betyder også fare for, at der kommer atomvåben på dansk jord eller i danske farvande. Mette Frederiksen bedyrer, at det aldrig vil ske. Det stoler vi ikke på. Sådanne løfter er der givet før, og de viste sig at være løgn. I vores naboland Norge er en tilsvarende aftale med USA på vej gennem Stortinget. Her anløber amerikanske atomubåde allerede nordnorske havne. Siden 1943 har USA haft en militærbase i Thule i Grønland. Også sporene derfra skræmmer.
Hvis USA får lov til at benytte dansk jord og farvand efter forgodtbefindende, gør det Danmark til potentielt bombemål og opmarchområde for krig.
Lotte Rørtoft-Madsen, Kommunistisk Parti
Torsdag eftermiddag indkaldte regeringen med få timers varsel til pressemøde. Her meddelte statsminister Mette Frederiksen med udenrigsministeren og forsvarsministeren ved sin side, at regeringen vil indlede forhandlinger med USA om et tæt militært samarbejde, der blandt andet vil medføre øget militær oprustning, flere krige med USA og amerikanske soldater på dansk jord.
Statsministeren lægger ikke skjul på, at aftalen er et nybrud i dansk forsvarspolitik.
– Det er et nybrud med mange årtiers ikke-stationeringspolitik på dansk jord, indrømmede statsminister Mette Frederiksen, da hun offentliggjorde, at regeringen vil indgå en militær aftale med USA.
– Vores forberedende drøftelser med USA har været længe undervejs. Det er altså ikke den aktuelle krise omkring Ukraine, der er anledningen, fortalte statsministeren på torsdagens pressemøde.
Det er stadig muligt og nødvendigt at stoppe aftalen, mener Kommunistisk Parti.
– Forhandlingerne går nu i gang, men alt virker aftalt på forhånd. Så det er nu, der skal protesteres, lyder opfordringen fra Lotte Rørtoft-Madsen.
Læs også
Hævet over dansk lovgivning
Også blandt regeringens egne støttepartier møder planerne om en militæraftale med USA modstand.
Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm advarer om, at de amerikanske soldater ikke vil blive underlagt danske myndigheder og dansk lovgivning.
– De vil få en særlig status, så de ikke er underlagt de danske myndigheder og den danske lov. Løsningerne på den aktuelle krise skal findes i de politiske forhandlinger og økonomisk pres – ikke i militær oprustning. I den nuværende situation burde regeringen ikke prioritere det her, men fokusere på de politiske forhandlinger, der er i gang om situationen i Ukraine, siger Eva Flyvholm.
Hun mener, at der er brug for det stik modsatte af militær oprustning.
– Danmark skal ikke åbne for amerikanske soldater, våben og aktiviteter på dansk jord. Det er ikke i vores interesse, og det går for langt i afgivelsen af dansk suverænitet. Det er fint nok at have et samarbejde, men det er noget mere vidtrækkende at sige, at nu er der åbent for jeres våbenlagre og soldater. Det er ikke i vores interesse at få amerikanske baser eller permanent udstationering af amerikansk mandskab, siger Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm til Arbejderen.
Forsvarsminister Morten Bødskov indrømmer, at der er “juridiske udfordringer” ved at indgå en aftale med USA om at udstationere amerikanske soldater og amerikanske våben på dansk grund.
– Det er klart, at det her er en kompleks aftale. Men det er betryggende, at lande som Norge og de baltiske lande har lignende aftaler. Der vil være juridiske spørgsmål, som selvfølgelig skal afklares. Det vil vi nu gå i dialog med amerikanerne om. Men jeg er tryg ved, at når Norge og de baltiske lande har været i stand til at finde svar på eventuelle spørgsmål af lignende karakter, så tror jeg også, at vi kan finde svar, lød det fra Morten Bødskov.
Statsministeren henviste på pressemødet netop til en lignende militær aftale, som Norge indgik med USA i april sidste år. Ifølge den norske aftalen skal amerikanske soldater, der begår ulovligheder, retsforfølges i USA.
USA’s militære aftale med Norge slår blandt andet fast, at “Norge frafalder førsteretten til at udøve strafferetslig jurisdiktion over medlemmer af amerikanske styrker”.
Ifølge den norske aftale har Norge heller ikke indsigt i, hvilke våben USA har med ind i landet.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.