Københavns Kommune har slæbt den kommunale whistleblower og partsrepræsentant Bitten Vivi Jensen i retten. Hun er anklaget for chikane af 16 sagsbehandlere ansat i Københavns Jobcenter.
Sagen kører mandag den 19. september i Frederiksberg Ret.
Bitten Vivi Jensen er anklaget for i en periode over to år fra september 2018 til august 2020 at have lavet en række opslag på Facebook med kritik af navngivne sagsbehandlere.
Jeg havde oplevet systematisk sagsmishandling af meget syge mennesker og følte mig desperat, magtesløs og vred.
Bitten Vivi Jensen, aktivist og partsrepræsentant
Hun skriver blandt andet følgende udsagn, der er ledsaget af navne på de konkrete sagsbehandlere:
“Sagsbehandleren er sundhedsfarlig og foretager ulovligheder.”
“Jeg vil ikke opleve flere borgere, der knækkes på grund af deres umenneskelige og ulovlige sagsmishandling. De lyver, opfinder selv love og regler og er iskolde uden empati.”
Bitten Vivi Jensen er også anklaget for at have delt lydfiler med optagelser fra syge borgeres møde med sagsbehandlere, hvor hun har været med som partsrepræsentant. Hun har offentliggjort optagelserne sammen med navne på sagsbehandlerne og bemærkninger om, at de er inkompetente, ikke inde i sagerne, laver lovstridig sagsbehandling og lignende.
Den sidste mulighed
Bitten Vivi Jensen erkender, at hun har lavet de nævnte opslag. Hun fortryder ikke sine handlinger.
– Jeg gjorde det efter flere års overvejelser, hvor jeg havde oplevet systematisk sagsmishandling af meget syge mennesker og følte mig desperat, magtesløs og vred. Jeg henvendte mig først til forskellige ledere og politikere, uden at der skete ændringer. Jeg så det som en sidste mulighed at begynde at nævne navne på de værste sagsbehandlere. Jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle gøre. Jeg så jo, hvordan de var med til at gøre folk mere syge, nogle brød sammen og blev psykotiske som følge af behandlingen på jobcentret, siger Bitten Vivi Jensen.
– Det hjalp faktisk en overgang, lige efter at jeg var begyndt at nævne navne. Jeg blev indkaldt til samtale med en kontorchef i jobcentret. Hun var venlig og lyttede. Jeg blev rigtig glad og tænkte, at nu sker der endelig noget. Men så begyndte hun at tale om en idealtilstand, hvor loven bliver brugt til borgernes bedste. Jeg kunne kun sige, at den tilstand var meget langt fra det, jeg så i jobcentret. Så det kom der ikke noget ud af, tilføjer hun.
Bitten Vivi Jensen blev kendt, da hun i 2016 tog kopier af 90 sager omkring behandlingen af syge borgere i Frederiksberg Kommune, hvor hun havde været ansat i rehabiliteringsteamet. Hun ønskede at dokumentere en systematisk ulovlig og umenneskelig behandling af sårbare mennesker og viste sagsakterne til en journalist på Information, der skrev om sagen.
- 2006: Bitten Vivi Jensen, der er ergoterapeut, bliver ansat i Frederiksberg Kommunes visitation på ældreområdet.
- November 2015: Bitten Vivi Jensen kommer med i rehabiliteringsteamet i Frederiksberg Kommune. Teamet behandler blandt andet ansøgninger om førtidspension og fleksjob.
- Marts 2016: Bitten Vivi Jensen stopper i rehabiliteringsteamet, fordi hun ikke kan stå inde for behandlingen af syge mennesker. Hun tager kopier af 90 sager for efterfølgende at kunne dokumentere, hvad hun mener er en systematisk ulovlig og umenneskelig behandling af sårbare mennesker.
- Juli 2016: Frederiksberg Kommune fritstiller Bitten Vivi Jensen efter hendes omfattende kritik af kommunens sagsbehandling. Hele forløbet har tæret på Bitten Vivi Jensen, der er plaget af stress, søvnløshed og depression. Hun forsøger at søge jobs, men får ikke nyt arbejde.
- Februar 2017: Da opsigelsesperioden udløber, begynder Bitten Vivi Jensen på dagpenge. Krav fra a-kasse og jobcenter øger hendes stressproblemer. I samme periode dør hendes børns far, og hendes mor får konstateret uhelbredelig kræft.
- Marts 2017: Bitten Vivi Jensen bliver sygemeldt på grund af en akut belastningsreaktion, der de kommende måneder bliver yderligere forværret. Hun kommer derfor på sygedagpenge. Selvom hun har det meget dårligt, fortsætter Bitten Vivi Jensen under sin sygemelding med at fungere som partsrepræsentant for enkelte borgere uden at bruge meget tid på det. Arbejdet som partsrepræsentant fungerer som et støttepunkt for hende i en meget svær tid og er med til at bringe lidt normalitet ind i hverdagen.
- April 2017: Information skriver på baggrund af dokumenterne fra Bitten Vivi Jensen en artikel, hvor hun i kraftige vendinger kritiserer Frederiksberg Kommunes behandling af borgere, der søger førtidspension.
- Sommeren 2017: Frederiksberg Kommune melder Bitten Vivi Jensen til politiet for brud på tavshedspligten. Politiet tiltaler hende den 31. juli for overtrædelse af straffelovens paragraf 152 stk. 1 om videregivelse af fortrolige oplysninger samt straffelovens paragraf 155 om krænkelse af privates eller det offentliges ret.
- September 2017: Frederiksberg Kommune meddeler, at de vil stoppe Bitten Vivi Jensens sygedagpenge. Kommunen vurderer, at når hun kan fungere som partsrepræsentant, kan hun også arbejde. De anklager hende for socialt bedrageri og kræver tilbagebetaling af 89.000 kroner, hun har modtaget i sygedagpenge.
- Oktober 2017: Kommunen stopper udbetaling af sygedagpenge, og Bitten Vivi Jensen står uden indtægt i tre måneder, indtil hun den 1. januar 2018 bliver folkepensionist.
- Juli 2018: Afgørelse fra Ankestyrelsen slår fast, at Bitten Vivi Jensen ikke skal tilbagebetale 89.000 kroner, der er modtaget i sygedagpenge.
- 1. november 2019: Retssagen om brud på tavshedspligten skulle være startet, men bliver udskudt til 2020.
- 29. januar 2020: Første retsmøde i Frederiksberg Ret i sagen hvor Bitten Vivi Jensen står anklaget af Frederiksberg Kommune for at have videregivet fortrolige oplysninger.
- 5. februar 2020: Andet og sidste retsmøde i sagen. Bitten Vivi Jensen dømmes skyldig i brud på tavshedspligten og idømmes 10 dagbøder på hver 500 kroner. Derudover skal hun betale sagens omkostninger. Bitten Vivi Jensen anker dommen til landsretten.
- April 2020: Bitten Vivi Jensen får besked om, at Københavns Kommune har meldt hende til politiet for chikane af en gruppe sagsbehandlere. Der er efterfølgende rejst sigtelse for overtrædelse af straffelovens paragraf 119 a.
- 25. marts 2021: Østre Landsret stadfæster dommen for brud på tavshedspligten fra byretten på Frederiksberg. Bitten Vivi Jensen anker efterfølgende dommen til Højesteret.
- 7. januar 2022: Højesteret behandler sagen.
- 13. januar 2022: Højesteret stadfæster dommen for brud på tavshedspligten.
- 19. september 2022: Første retsmøde i sagen i Frederiksberg Ret, hvor Bitten Vivi Jensen er anklaget for chikane af 16 sagsbehandlere i Københavns Kommune. Det besluttes at udvide sagen med halvanden dag ekstra.
- 5. april 2024: Retssagen fortsætter efter over halvandet års pause.
- 12. april 2024: Sidste retsmøde i sagen om chikane.
- 23. april 2024: Der falder dom i chikanesagen. Bitten Vivi Jensen frifindes.
Efterfølgende blev Bitten Vivi Jensen dømt for overtrædelse af tavshedspligten i både byret, landsret og Højesteret.
Aktivist og partsrepræsentant
Efter at være stoppet med arbejdet i Frederiksberg Kommune har Bitten Vivi Jensen været aktiv i de sociale modstandsbevægelsers kamp for at få syge ud af jobcentersystemet.
Reformen af førtidspension og fleksjob, der trådte i kraft den 1. januar 2013, gjorde det langt sværere at få tilkendt førtidspension. Det blev slået fast, at er der den mindste mulighed for at udvikle en arbejdsevne bare få timer om ugen, kan der ikke bevilges førtidspension.
Efterfølgende har vi set stribevis af eksempler på meget syge mennesker, der bliver nægtet førtidspension og i stedet skal igennem årelange forløb med arbejdsprøvninger og andre tiltag. Imens får de en ydelse på niveau med kontanthjælpen. Det er lavere end førtidspensionen. Kommunerne har altså en økonomisk interesse i at forhale tilkendelse af førtidspension.
Bitten Vivi Jensen har påtaget sig opgaven med at være frivillig partsrepræsentant for en række syge borgere fra både Københavns Kommune og andre kommuner.
– Jeg har set, hvordan behandlingen i jobcentre nedbryder og ødelægger syge mennesker. Mange bliver endnu mere syge. Den arbejdsevne, som skulle forbedres, bliver i stedet forværret, siger Bitten Vivi Jensen.
Hendes kritik af de 16 navngivne sagsbehandlere fra København stammer fra sager med syge borgere, hvor de har været sagsbehandlere, og hun har været partsrepræsentant.
Bitten Vivi Jensen lægger ikke skjul på, at hun har konfronteret sagsbehandlerne med, at de ikke overholder loven, og har været meget insisterende overfor dem.
– Flere borgere har været terminalt syge, men er alligevel blevet nægtet førtidspension. Der er tale om borgere, der har været i årevis, ja helt op til 43 år i systemet uden at blive afklaret. I alle sagerne er det lykkedes for mig at være med til at sikre borgerne en førtidspension, forklarer Bitten Vivi Jensen.
Hun fortæller om en konkret sag med en mand, der har lungesygdommen kol i sidste stadie ud over flere andre lidelser. Han er på livsforlængende medicin og er afhængig af hjemmehjælp og kørestol. Både sundhedskoordinator og læger skriver, at manden ikke kan arbejde.
– Alligevel insisterede kommunen på, at han skulle ud i arbejdsprøvning, hvor han skulle skære agurker i skiver og lægge klude sammen. Sagsbehandleren sagde, at de efter reglerne skulle arbejdsprøve ham, men jeg kunne fortælle, at de i stedet for arbejdsprøvning kunne få lavet en funktionsvurdering, siger Bitten Vivi Jensen.
På et tidpunkt bliver hun så frustreret og vred, at hun siger til en sagsbehandler, at “du er ved at lægge en mand i graven”. “Skal du true mig”, lyder svaret fra sagsbehandleren, ifølge Bitten Vivi Jensen.
Efter at hun gik ind i sagen, lykkedes det at få bevilget førtidspension til den kol-syge mand. Det er sager som denne, der har fået Bitten Vivi Jensen til at kritisere navngivne sagsbehandlere på Facebook.
Krav om bødestraf på 30.000 kroner
Hun er tiltalt efter straffelovens paragraf 119 a, der omhandler chikane og forfølgelse af embedsmænd under udførelse af deres arbejde. Overtrædelse af paragraffen straffes med bøde eller op til to års fængsel.
I den konkrete sag kræver anklagemyndigheden en bødestraf på 30.000 kroner.
På retsmødet mandag vil Bitten Vivi Jensens advokat Mads Pramming argumentere for, at hun ikke har overtrådt loven.
– Bitten Vivi Jensen er i sin gode ret til at nævne sagsbehandlere ved navn og kritisere dem offentligt. Vi har ytringsfrihed, der er sikret af Menneskerettighedskonventionen. Sagen kommer til at handle om, hvor vidt Bittens udtalelser har været så grove, at de kan betegnes som chikane, siger Mads Pramming.
– Jeg vil lægge vægt på, at beskyttelse af ytringsfriheden er meget høj, og at der skal mere til at blive dømt for chikane mod embedsmænd og politikere end mod andre borgere. De skal kunne tåle mere, kan man sige. Jeg mener ikke, at de her udtalelser er over grænsen, tilføjer han.
Først var der kun afsat halvanden time til sagen, men efter protest fra Mads Pramming og Bitten Vivi Jensen er der nu sat en hel dag af. De håber stadig på at få endnu mere tid til sagen, så der også bliver mulighed for, at begge parter kan føre vidner.
Bitten Vivi Jensen ser retssagen som et forsøg på at lukke munden på hende. Hun håber, at den kan være med til at sætte fokus på de mange syge mennesker, der er i klemme i systemet. Hun glæder sig også over den debat, som TV2’s dokumentar “Håbløst arbejde” de seneste uger har rejst om problemstillingen.
I udsendelsen er eksempler på meget syge mennesker, der har været i systemet i 25 eller 30 år uden at få afklaret deres sag. Bitten Vivi Jensen er også med i dokumentaren for at fortælle om sine oplevelser som partsrepræsentant.
Stiller op til folketingsvalg
Ud over arbejdet som aktivist og partsrepræsentant har Bitten Vivi Jensen også valgt at gå den politiske vej i et forsøg på at skabe forandring. Hun stillede op på en lokal liste til kommunalvalget på Frederiksberg sidste valg uden at blive valgt ind.
Efterfølgende er hun blevet medlem af Alternativet og stiller op som folketingskandidat for partiet ved det kommende valg.
– Jeg har oplevet, hvordan især Torsten Gejl fra Alternativet har støttet op om vores kamp gennem flere år. Jeg føler mig godt tilpas i Alternativet. Mit ønske med at stille op er at kæmpe for det velfærdssamfund, der er ved at skride nu, erklærer Bitten Vivi Jensen.
– Det er jo ikke kun på jobcentrene, at der er et problem. Daginstitutionerne er ved at være ren opbevaring, ældre sander til i ensomhed og mangel på omsorg. Det er også galt fat på hospitalerne og i behandlingen af børn med særlige behov. Omsorg er ved at være en by i Rusland. Mit hjerte banker for social anstændighed og retssikkerhed, tilføjer hun.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.