Der er en stærk folkelig modstand mod planerne om den kunstige halvø Lynetteholm i Øresund ud for Københavns Havn samt byggerierne på Amager Fælled, Stejlepladsen og andre grønne områder i byen.
I de kommende uger kommer modstanden til udtryk gennem to større arrangementer.
På søndag den 5. juni er det Den Grønne Ungdomsbevægelse, der inviterer til demonstration mod Lynetteholm klokken 13 på Christiansborg Slotsplads.
– For et år siden, da vi begyndte det folkelige pres mod Lynetteholm, troede alle, at det var umuligt at få rejst en diskussion om det her katastrofeprojekt. Men nu står vi faktisk et sted, hvor det tegner til, at Lynetteholm bliver sat på pause, indtil de finder på en anden løsning i stedet for dumpning af slam i Køge Bugt, siger Jeppe Svan Sørensen fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Modstand har givet resultat
Han konstaterer, at modstanden har givet resultat.
Ud over protester fra folkelige bevægelser har også kommunerne langs Køge Bugt og svenske myndigheder rejst en meget kraftig kritik af den omfattende dumpning af slam i Køge Bugt, som er et led i arbejdet med at anlægge Lynetteholm.
Tidligere på måneden fik miljøminister Lea Wermelin og transportminister Trine Bramsen hver en såkaldt næse af et flertal i Folketinget, fordi de ikke har informeret Folketinget om svenskernes kritik.
På baggrund af den omfattende kritik meddelte Trine Bramsen i samme forbindelse, at hvis partierne bag aftalen om Lynetteholm er enige om at finde et alternativ til dumpning af slam, vil projektet med anlæg af Lynetteholm blive skubbet et år.
Det er ikke nok at få sat Lynetteholm på pause, til der er fundet en lappeløsning. Projektet skal stoppes helt. Tiden for fossile infrastrukturprojekter som det her er slut.
Jeppe Svan Sørensen, Den Grønne Ungdomsbevægelse
– Vi har fået skabt en diskussion. Men nu er det tid til, at vi fortsætter presset. Det er ikke nok at få sat Lynetteholm på pause, til der er fundet en lappeløsning. Projektet skal stoppes helt. Tiden for fossile infrastrukturprojekter som det her er slut, erklærer Jeppe Svan Sørensen, der samtidig opfordrer alle modstandere af Lynetteholm til at møde frem den 5. juni.
Blandt talerne er forfatter Carsten Jensen, der de seneste år har blandet sig i kampen mod tab af biodiversitet og klimakrisen, samt chefredaktør på Information Rune Lykkeberg.
Goss spiller til demonstrationen på Slotspladsen, hvor digter Siri Ranva Hjelm Jacobsen også er på programmet.
En række bevægelser er medarrangør af protesten mod Lynetteholm. Det gælder Ungdommens Klimaoprør, Global Aktion, Klimabevægelsen, Fridays for Future og Mellemfolkeligt Samvirke.
Demofest i Fælledparken
En uge efter samlingen på Christiansborg Slotsplads kalder grønne bevægelser i København til endnu en demonstration for naturen.
Søndag den 12. juni arrangerer Amager Fælleds Venner, Fiskerhavnens Venner, Stop Lynetteholm og Nordhavns Naturvenner en stor fælles demofest for byens natur. Det sker under overskriften Beskyt byens natur – Mere natur i byen.
– Københavns Kommune vil bygge på en række af byens naturområder og grønne åndehuller som for eksempel Amager Fælled, Stejlepladsen, De Gamles By og Emdruphaverne. Også havmiljøet i Øresund er truet af de vanvittige planer om Lynetteholm. Vi ønsker en by med mere, ikke mindre natur. Derfor indkalder vi til demofest den 12. juni, siger Ulla Rosenvold, der er talsmand for Amager Fælleds Venner og med i arrangørgruppen.
Demofesten starter klokken 13 med et festligt optog gennem Østre Anlæg og ud til Fælledparken, hvor der er tre timers program med talere, musik, børneunderholdning, videoindslag fra truede områder, boder med mere.
Både Østre Anlæg og Fælledparken er eksempler på grønne områder, der tidligere er blevet reddet fra byggeplaner.
Omkring år 1900 havde Københavns Kommune og staten planer om at bygge på området, hvor Fælledparken ligger i dag. Men et folkeligt ønske om en park vandt, og i 1914 blev Fælledparken indviet,
Helt tilbage i 1850’erne ville Krigsministeriet jævne voldene omkring København og bebygge hele området for at få penge til krigsmateriel. Fremtrædende københavnere gik til modstand mod planerne og fik sikret etablering af Østre Anlæg og de andre voldparker.
– Tak til dem, der gjorde modstand dengang. Tænk på, hvad København havde været uden Fælledparken og voldparkerne. I dag, hvor vi står midt i en klimakrise og en biodiversitetskrise, burde politikerne være blevet klogere og forstå betydningen af naturen. Men det er ikke tilfældet. Kampen for at beskytte naturen og sikre mere natur er stadig overladt til befolkningen. Kom med den 12. juni og vis politikerne, at vi kræver en anden kurs, siger Ulla Rosenvold.
Arrangementet i Fælledparken er fra klokken 14-17 på Staunings Plæne lige ved Café-Pavillonen. Her vil være taler af blandt andet kokken Nikolaj Kirk, der i mange år har kæmper for at bevare Amager Fælled, videohilsen fra Sebastian Klein og musik af Louise Brüel Flagstad med flere. Der vil være videoer på storskærm fra nogle af byens mange truede naturområder, børneunderholdning, og boder.
En lang række grønne organisationer og bevægelser støtter op om demofesten.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.