Dyt. Dyt-dyt. Dyyyyyt.
I løbet af to timer mandag eftermiddag blev der dyttet flittigt fra forbikørende bilister, da aktivister fra Nordjysk Enhedsinitiativ aktionerede uden for Flyvestation Aalborg.
– Vi protesterer mod planerne om at etablere amerikanske baser i Skrydstrup, Karup og her i Aalborg. Vi er uenige med de politikere, der siger, det vil styrke Danmark. Vi mener derimod, at planerne om oprustning er ekstremt farlige og vil gøre de berørte byer til forstærkede bombemål, siger Jens Crumlin, den ene af to talspersoner ved dagens aktion.
Aktionen var blot den seneste i rækken gennemført af Nordjysk Enhedsinitiativ, der lagde fra land i starten af marts. Det tværpolitiske initiativ består af revolutionære og progressive enkeltpersoner i og uden for forskellige politiske partier og organisationer, klimaaktivister og fagligt aktive.
Vi mener, at planerne om oprustning er ekstremt farlige og vil gøre de berørte byer til forstærkede bombemål.
Jens Crumlin, talsperson Nordjysk Enhedsinitiativ
Jens Crumlin er for tiden ikke partiorganiseret politisk aktivist, og Connie Trudslev, den anden talsperson, er medlem af Kommunistisk Parti.
– Som den første aktivitet besluttede vi at markere modstanden mod USA-baserne, fortæller hun og fortsætter:
– Vi har delt løbesedler om samarbejdsaftalen ud på gaden, på uddannelsesinstitutioner og i Vadum by, som ligger klos op ad den kommende militærbase. Vi har snakket med alt for mange, der er blevet vildt forbavsede og også rystede over den her meget vidtgående aftale, som Danmark lavede med USA allerede i 2023.
Ifølge talspersonerne vidner det om, at politikerne har forsøgt på udemokratisk vis at luske aftalen igennem og hemmeligholde aftalens eksistens og konsekvenser.
Aktivisterne glæder sig derfor ekstra meget over de mange forbipasserende, der fulgte opfordringen til dytte, hvis de var enige i teksten på de medbragte bannere: ‘Stop oprustning’; Nej til USA-baser’; ‘Nej til oprustning – Ja til fred og velfærd’.
– Det er jo både håndværkere i firmabiler, buschauffører og mange andre, der er kørt forbi, som har dyttet eller givet tommel op. Langt flere end de få bilister, der har vendt tommelfingeren ned, lyder det fra de tilfredse aktivister.
De overvejer at gentage aktionen en anden dag. Uddeling af løbesedler om politikernes planer fortsætter, og endelig bliver der gennemført en aktion den 11. juni, hvor modstanden mod baseaftalen bliver markeret i flere byer landet over.
Ude af trit med befolkningen
Lovforslaget, der skal effektuere planen, er lige nu undervejs i Folketinget. Ved førstebehandlingen i Folketinget den 11. april var Enhedslisten, Alternativet og løsgængeren Theresa Scavenius de eneste, der stemte imod.
SF har skiftet holdning, selvom partiet har italesat usikkerheden om jurisdiktionen, altså at de amerikanske soldater bliver udstationeret under amerikansk lov.
Flertallet af Folketingets politikere er ifølge den seneste meningsmåling, foretaget af Megafon for TV2, ude af trit med den danske befolkning. I undersøgelsen svarer 47 procent af danskerne, at der ikke skal gives tilladelse til udstationering af amerikanske tropper på dansk jord. 41 procent svarer, at der skal gives tilladelse til udstationering af amerikanske tropper på dansk jord, mens 12 procent svarer ved ikke.
De væsentligste kritikpunkter mod baseaftalen går på, at Danmark afgiver suverænitet. Ikke alene på selve baseområderne, men overalt, hvor enten militærfolk eller civilt ansatte på basen skulle bevæge sig rundt i landet. USA kan inddrage havne og veje, og Danmark kan ikke sige nej. Samtidig bliver den danske stat frataget muligheden for at håndhæve dansk lov og ret over for amerikanske soldater, der overtræder dansk lovgivning under udstationering på baserne.
Eksperter: Aftalen er upræcis og for vidtgående
Den kritik – eller bekymring om man vil – bekræftede de eksperter, som fredag den 23. maj deltog i en åben høring arrangeret af Folketingets Forsvarsudvalg: Sune Klinge, lektor ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet; Astrid Kjeldgaard-Pedersen, professor ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet; Peter Vedel Kessing, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, og Frederik Harhoff, professor emeritus ved Juridisk Institut, Syddansk Universitet.
Under høringen var eksperterne klare i mælet: Aftalen er upræcis og meget vidtgående. Endda mere vidtgående end tilsvarende aftaler, som vores nordiske nabolande har indgået med USA. Eksperterne gav også klart udtryk for, at aftalen stiller civile danskere i et juridisk tomrum.
– Der er for lidt mulighed for at retsforfølge amerikanske styrker, og der er heller ikke mulighed for civile retssager … Der er risiko for, at den enkelte borgers retssikkerhed kan komme i spil her, lød det blandt andet fra Peter Vedel Kessing.
Artiklen fortsætter under link til artikel…..
Læs også
Baselovforslag åbner op for våbeneksport til Israel og andre krigsførende lande
“L 188 Forslag til lov om forsvarssamarbejde mellem Danmark og Amerikas Forende Stater m.v.” er sat til andenbehandling i Folketinget den 3. juni, og tredjebehandlingen er planlagt til den 11. juni. “B 173 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks indgåelse af forsvarssamarbejdsaftalen med Amerikas Forende Stater” bliver andenbehandlet den 11. juni.

Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.