Vi siger tak til SF og resten af højrefløjen.
På et lukket punkt vedtog Københavns Borgerrepræsentation torsdag den hemmeligtstemplede salgsaftale mellem Mjølnerparkens boligselskab Bo-Vita og investeringsselskabet NREP samt Industriens Pension om at sælge ud af 260 af Mjølnerparkens i alt 476 almene lejligheder.
Hvad vil boligselskabet og kommunen gøre, hvis Østre Landsret beslutter, at det er ulovligt at smide os ud?
Muhammad Aslam, beboerformand i Mjølnerparken
Lukketheden vækker undren hos formanden for beboerne i Mjølnerparken, Muhammad Aslam:
– Det hører ikke hjemme i et demokrati. I Danmark plejer vi at have åbenhed og dialog, siger Muhammad Aslam til Arbejderen.
Salget er en konsekvens af ghettolovgivningen, der pålægger alle boligområder på regeringens såkaldte omdannelsesliste (den tidligere “hårde ghettoliste”) at nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent inden 2030.
Ifølge Arbejderens oplysninger stemte kun Enhedslisten og Alternativet imod at godkende salgsaftalen. Alle andre partier skal have stemt for, vel vidende at der verserer en retssag ved Østre Landsret, der skal afgøre, om det overhovedet er lovligt at smide beboerne ud.
– En enig Østre Landsret har besluttet, at vi beboere har krav på at få prøvet, om det er lovligt at smide os ud af vores hjem. Hvad vil boligselskabet og kommunen gøre, hvis Østre Landsret beslutter, at det er ulovligt at smide os ud? Hvordan har man tænkt sig at give os vores hjem tilbage, hvis man har solgt det til en privat investor, spørger Muhammad Aslam.
Han fortsætter:
– Det virker som om, politikerne har givet sig selv bind for øjnene og sat vat i ørerne og hverken vil respektere de demokratiske spilleregler eller retssamfundet, konstaterer Muhammad Aslam.
50 beboere i Mjølnerparken har ikke tænkt sig at flytte frivilligt og har fået grønt lys af Østre Landsret til at få prøvet ved en domstol, om det er lovligt at smide dem ud af deres hjem i Mjølnerparken.
Læs også
Beboerne i 50 solgte lejligheder i Mjølnerparken nægter at flytte
FN’s særlige rapportør om racisme, E. Tendayi Achiume, og FN’s særlige rapportør om retten til ordentlige boligforhold, Balakrishnan Rajagopal, samt Institut for Menneskerettigheder bakker op om retssagen.
FN opfordrer til at sætte salget af Mjølnerparken på pause, så længe retssagen endnu ikke er afgjort.
Læs også
Opfordring fra FN: Drop salg af Mjølnerparken, og lad retten tale
Lukkethed om salg
Beboerne har forsøgt at få lov til at være til stede under mødet i Borgerrepræsentationen og på tidligere møder i Økonomiudvalget og i Teknik- og Miljøudvalget for at lytte til debatten og få indsigt i politikernes argumenter samt få et indblik i, hvilke partier der stemmer for og imod salget.
Men beboerne er blevet nægtet adgang, med henvisning til at møderne er lukkede.
Heller ikke NREP ønsker at oplyse, hvor meget man regner med at tjene på købet af mere end halvdelen af de almene lejligheder i Mjølnerparken. NREP oplyser dog, at man håber på, at fortjenesten bliver “i den højere ende”.
NREP ønsker heller ikke at offentliggøre salgsaftalen med Mjølnerparkens boligselskab Bo-Vita eller oplyse, hvor meget man har betalt for de 260 lejligheder.
Medlem af Borgerrepræsentationen: “Det er uhørt i et demokrati”
En af de politikere, der deltog på mødet i Borgerrepræsentation, var Jean Thierry fra Enhedslisten.
– Det er utilstedeligt at smide folk ud af deres eget hjem og tilmed holde hele processen og salgsaftalen hemmelig. Det er uhørt i et demokrati. Der burde være en åben debat, hvor offentligheden fik indsigt i salgsprisen og vilkårene for salget, siger Jean Thierry til Arbejderen.
Han mener, at beboerne i Mjølnerparken bør have mulighed for selv at sige ja eller nej til salgsaftalen.
Han henviser desuden til, at hvis udviklingen fortsætter, så vil Mjølnerparken slet ikke stå på regeringens nedrivningsliste og dermed være tvunget til at sælge de mange almene boliger.
Det undrer Enhedslistens medlem af Borgerrepræsentationen, at et stort flertal er klar til at sælge ud af de mange almene boliger i Mjølnerparken.
– Flere partier har lovet vælgerne flere billigere almene boliger i København. Samtidig er byggeriet af nye almene boliger i København stort set gået i stå. Derfor bør politikerne overveje at bevare de almene boliger, der trods alt findes i København i dag, fremfor at sælge dem, lyder opfordringen fra Jean Thierry.
73 procent af det planlagte almene nybyggeri i Danmark er enten blevet droppet eller sat på pause, viser en opgørelse fra de almene boligselskabers landsorganisation (BL), der organiserer Danmarks almene boligorganisationer, som tilsammen huser én million mennesker.
Husleje stiger fra 7700 til 12.000 kroner
NREP forsikrer på sin hjemmeside, at Mjølnerparken også fremover skal været et sted, hvor “københavnere med almindelige indkomster har råd til at bo”.
Arbejderen har spurgt NREP, hvad det konkret betyder i kroner og øre for huslejen. NREP oplyser til Arbejderen, at man forventer, at en lejlighed på 84 kvadratmeter vil komme til at koste 12.000 kroner, når NREP overtager de færdigrenoverede lejligheder til næste år.
Til sammenligning koster en almen lejlighed på 84 kvadratmeter i Mjølnerparken i dag 6950 kroner. Huslejen stiger til 7700 kroner, når lejligheden er færdigrenoveret med nyt køkken, bad og altan.
Huslejen bliver altså 56 procent – eller 4300 kroner – dyrere for præcis den samme nyistandsatte lejlighed i Mjølnerparken, hvis den er blevet solgt til NREP.
Før NREP overtager de 260 lejligheder, bliver lejlighederne renoveret for flere hundrede millioner kroner.
Renoveringen af de 476 boliger i Mjølnerparken samt opførelsen af nye familie-, ungdoms- og ældreboliger koster i alt 640 millioner kroner, som betales af lejerne via deres husleje.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.