Våbenindustriens årsmøde den 23. august kommer ikke til at foregå i stilhed.
Fredsinitiativet – en sammenslutning af organisationer og enkeltpersoner der er imod krig og oprustning – vil nemlig være til stede og protestere, når 300 repræsentanter for danske og udenlandske våbenproducenter mødes i arbejdsgiverorganisationen Dansk Industris (DI) hovedkvarter i Industriens Hus i København for at vise deres dødbringende udstyr frem på en stor våbenudstilling og debattere oprustning og Danmarks rolle i fremtidens krige.
Vi vil sætte fokus på den massive oprustning og kræve, at de 18 milliarder kroner, som et flertal i Folketinget har besluttet at bruge på oprustning de kommende år, i stedet bliver brugt på klima og velfærd.
Jan Mathisen, Fredsinistiativet
Traditionen tro vil forsvarsministeren åbne årsmødet.
Herefter får den øverstkommanderende for dansk militær, forsvarschef og general Flemming Lentfer, ordet for at give våbenproducenterne et oplæg om dansk militærs rolle i den nye sikkerhedssituation.
Også højtstående embedsfolk, forsvarsordførere og andre topfolk fra militæret deltager.
Læs også
– Vi vil sætte fokus på den massive oprustning og kræve, at de 18 milliarder kroner, som et flertal i Folketinget har besluttet at bruge på oprustning de kommende år, i stedet bliver brugt på klima og velfærd, siger Jan Mathisen, der er aktiv i Fredsinistiativet, til Arbejderen.
Et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, SF, Venstre, Radikale og Konservative indgik i marts en aftale om en massiv oprustning. Ifølge oprustningsaftalen – det såkaldte nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik – skal udgifterne til militæret boostes, så de kommer op på to procent af Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) årligt fra år 2033.
Ifølge beregninger fra Finansministeriet svarer det i kroner og øre til, at udgifterne til militæret i 2033 vil stige fra cirka 34,6 milliarder kroner til 53,4 milliarder kroner.
– De 18 milliarder kroner vil gøre langt mere gavn for freden, hvis de bliver investeret i klima og velfærd. Oprustning i våben og militært udstyr skaber ikke mere fred – tværtimod. Der findes ingen historiske eksempler på, at oprustning skaber fred. Det er sociale og politiske løsninger, der skaber fred. Krig skaber ikke fred, fortsætter Jan Mathisen.
Læs også
Eksperter i konfliktløsning: Mægling og diplomati er eneste vej til fred
Fredsinitiativet arbejder på at få en række organisationer til at anbefale demonstrationen foran våbenindustriens årsmøde.
– Jeg håber, at vi med manifestationen kan sikre en mere nuanceret debat om oprustning, og at det er muligt at kritisere oprustning uden at blive udråbt som “Putin-tilhænger”. Og så håber jeg, at manifestationen kan være med til, at fredskampen og den sociale kamp og klimakampen rykker tættere på hinanden og forstår nødvendigheden af en fælles kamp, uddyber Jan Mathisen.
Våbendustriens årsmøde bliver sponsoreret af nogle af verdens største våbenfirmaer.
Den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin – der producerer Danmarks nye kampfly, og producerer og vedligeholder atomvåben – er blandt årsmødets hovedsponsorer og skal holde tale under våbenindustriens festmiddag om aftenen.
En anden hovedsponsor er BAE Systems, der vedligeholder og opgraderer USA’s atomvåben.
Læs også
Flere fagforbund advarer: Militær oprustning må ikke føre til social nedrustning
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.