EU-parlamentet vedtog den 19. september en udtalelse, som blandt andet indeholder krav om, at EU-landene skal bruge 0,25 procent af deres BNP på militærstøtte til Ukraine.
Den krævede også, at de såkaldte “røde linjer” ophæves, så Ukraine kan bruge vestlige våben til angreb inde i Rusland.
En af forslagsstillerne bag udtalelsen var Per Clausen, medlem af EU-parlamentet for Enhedslisten. Og beslutningen om at stille det forslag møder nu kritik fra Karen Sunds, medlem af Kommunistisk Partis EU-udvalg.
– Jeg synes, det er fuldstændig langt ude, at Enhedslisten står bag sådan et forslag. De er gået fra et nogenlunde hæderligt parti, som var modstandere af EU og militarisering, til at hoppe helt med på oprustningsbølgen og endda mene, at EU skal gå forrest i det, fortæller hun til Arbejderen og tilføjer:
– Enhedslisten mener nu åbenbart, at EU skal gå forrest i militariseringen i en konflikt, som i høj grad styres af USA. Det risikerer at eskalere konflikten, som allerede er utrolig sprængfarlig.
En kamp mellem det gode og onde
For Karen Sunds er Enhedslistens forslag også et udtryk for, at den gamle venstrefløj generelt i EU er kollapset på spørgsmålet om Ukrainekrigen. Hun fortæller, at Enhedslisten nu køber sig helt ind på en præmis om det gode mod det onde.
– De onde er russerne, og Vesten er de gode. De mangler analyser af, hvorfor den her krig er opstået, og hvilke interesser der er på spil i det. De har helt glemt imperialismens rolle i krigen, siger Karen Sunds.
Der er jo overhovedet ikke noget, der minder om et spor, hvor man fokuserer på forhandlinger og fred i det her. Det er kun eskalering fra Enhedslistens side, og det kan gå hen og få massive konsekvenser.
Karen Sunds, Kommunistisk Partis EU-udvalg
Hun mener også, at venstrefløjen overlader de vælgere, som ikke vil krigen, til højrefløjen. Specifikt peger hun på Ungarns premierminister Viktor Orban som et eksempel på nogen, som vil en anden retning blandt EU’s ledere.
– Jeg er på ingen måder fan af Orban, men man kan jo se, at ledere som ham får vælgernes opbakning. Enhedslisten og dele af venstrefløjen i EU ligner jo bare alle de andre, når de hopper med på oprustningsdagsordenen, siger hun og tilføjer:
– SF og Socialdemokratiet mener jo det samme, så vi kan godt glemme alt om, at Enhedslisten står på en nogenlunde progressiv linje.
Orban og Ungarn har også på nuværende tidspunkt formandskabet i EU. Ud over ham så har også Slovakiet tilbage i april valgt en præsident, som har udtalt, at han ikke mener, at en løsning på konflikten skal findes på slagmarken.
En farlig vej at gå
At Enhedslisten er blevet et parti, som i EU støtter en øget militarisering og oprustning, overrasker dog ikke Karen Sunds. Hun fortæller, at Enhedslisten er rykket til højre på netop det her spørgsmål igennem lang tid.
Artiklen fortsætter…
– Vi har jo set den her udvikling igennem længere tid hos Enhedslisten. Siden de i 2022 stemte for at sende våben til Ukraine, er de jo løbet fra alt, hvad de tidligere har stået for, siger hun.
Derfor mener hun også, at det er vigtigt, at for eksempel Kommunistisk Parti taler imod oprustningen og for fred. Hun understreger, at Enhedslistens forslag i EU er en utrolig farlig vej at gå, som kun vil bevirke, at krigen fortsætter.
– Der er jo overhovedet ikke noget, der minder om et spor, hvor man fokuserer på forhandlinger og fred i det her. Det er kun eskalering fra Enhedslistens side, og det kan gå hen og få massive konsekvenser, siger Karen Sunds.
Arbejderen har fremlagt Karen Sunds’ udtalelser for Per Clausen. Han skriver i et skriftligt svar:
– Jeg er, måske ikke overraskende, ret uenig i det meste af det, Karen Sunds siger. I forhold til Ukraine støtter vi ubetinget deres ret og evner til at forsvare sig imod Ruslands ulovlige angrebskrig. Det er der næppe noget nyt i, skriver han og tilføjer:
– Enhedslisten er generelt set modstandere af oprustning, men vi går ind for, at vi har et forsvar, der sætter os i stand til at forsvare vores territoriale integritet.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
MobilePay: 87278
Abonnér