Et meget sympatisk og engageret menneske. Men støtte til NATO og dets krig mod Rusland har ingen gang på jorden, hvis den skal bestå. USA/NATO-tropper i DK, med selvbestemmelsesret og utvivlsomt a-våben, er ikke det “eneste sikkerhedspolitiske alternativ”, men krænkelse af dansk jurisdiktion og national suverænitet. Og at gøre DK til fremskudt NATO-base. Enhedslisten kan måske være imod disse tropper i DK, men så kan man heller ikke fable om, at der pt. ikke er nogen anden “sikkerhedspolitisk garant”.
53-årige Trine Pertou Mach har i årtier kæmpet for retfærdighed og solidaritet med verdens fattigste. Engagementet har gennemsyret både arbejdslivet og det sideløbende frivillige arbejde i forskellige organisationer.
Trine Pertou Mach har senest været ansat i organisationen Oxfam Ibis, der spiller en central rolle i kampen mod ulighed. Tidligere har hun blandt andet arbejdet for International Alert, der er en global fredsopbyggende velgørenhedsorganisation, Nordisk Ministerråd og Institut for Menneskerettigheder.
- Født 9. oktober 1969.
- Valgt ind i Folketinget for Enhedslisten i 2022. Ordfører for forsvar, udenrigs, udvikling, skat og arktis. Blev medlem af Enhedslisten i 2021. Medlem af Enhedslistens Hovedbestyrelse siden 2022.
- Tidligere medlem af Folketinget for SF fra 2013-2015 og som stedfortræder i 2009 og 2011. Gik ud af SF i 2015.
- Uddannet cand. scient. pol. med speciale i international politik og udviklingsbistand.
- Har arbejdet for blandt andet Oxfam Ibis, International Alert, Nordisk Ministerråd og Institut for Menneskerettigheder.
- Har haft en række tillidshverv i forskellige organisationer som for eksempel forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke 2007-2013, forkvinde for det Danske Hus i Palæstina 2017-2018, bestyrelsesmedlem i ActionAid International 2012-18 og medlem af Audit and Risk Committee, ActionAid International siden 2015.
- Bor på Nørrebro i København med mand og to børn. Har derudover et voksent bonusbarn. Har boet i mange andre lande blandt andet England, USA, Belgien og Egypten.
Sideløbende har hun haft en lang række tillidshverv i organisationer, der arbejder med udvikling og solidaritet som for eksempel forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke fra 2007-2013 og forkvinde for Det Danske Hus i Palæstina fra 2017-2018.
I perioden 2012-2018, hvor hun dels var forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke og dels medlem af bestyrelsen i ActionAid International, var Trine Pertou Mach fast blogger i Arbejderen.
Fra SF til Enhedslisten
Nu vender hun tilbage som debattør i Arbejderen. Denne gang som nyt folketingsmedlem for Enhedslisten. Trine Pertou Mach har sagt ja til at bliver fast blogger i en situation, hvor mangeårige bloggere fra Enhedslisten som Henning Hyllested og Jakob Sølvhøj er stoppet, samtidig med at de er gået på pension.
– Jeg meldte mig ind i Enhedslisten i 2021, da jeg var kommet tilbage til Danmark efter flere år i udlandet. Jeg boede i USA i en periode og også i London. Hjemme igen overvejede jeg at blive aktiv i dansk politik igen. Da Line Barfod så stillede op ved kommunalvalget i København og gik efter at blive overborgmester, tænkte jeg, at nu var det tid, for det ville jeg rigtig gerne bakke op om, siger Trine Pertou Mach.
I de senere år er der sket et brud med den tidligere brede politiske konsensus om, at Danmark har et ansvar over for klodens fattige.
Hun er en erfaren politiker, der tidligere har siddet i Folketinget for SF fra 2013-2015 og inden da som stedfortræder i Folketinget i både 2009 og 2011.
– Men i 2015 forlod jeg SF. Jeg kunne ikke længere stå på mål for, hvor partiet havde placeret sig i forhold til eksempelvis udenrigspolitikken og værdipolitikken. Det var for langt væk fra, der hvor jeg står, og så måtte vejene skilles, forklarer Trine Pertou Mach.
Tragisk skred i udviklingspolitik
I dag er det nyvalgte folketingsmedlem blandt andet blevet ordfører for udvikling. En post, som hun virkelig brænder for efter årtiers kamp for mindre ulighed og fattigdom i verden.
Desværre er den dagsorden virkelig klemt i dag, konstaterer Trine Pertou Mach.
– I Danmark og store dele af den øvrige rige verden er der sket et kraftigt skred i synet på udviklingsbistand. Der er langt mindre fokus på bekæmpelse af fattigdom. Den pulje penge, der tidligere var til udviklingsbistand, skal nu også dække klimabistand, modtagelse af flygtninge, erhvervsudvikling med mere. Listen med opgaver vokser, men det gør pengene ikke, siger hun og tilføjer:
– Specielt i de senere år er der sket et brud med den tidligere brede politiske konsensus om, at Danmark har et ansvar over for klodens fattige. Nu er udviklingspolitik blevet noget, som skal være til gavn for Danmarks sikkerhed eller på anden måde til fordel for Danmark. Det er kommet til at handle om hensynet til os selv i stedet for at sikre fattige menneskers ret til et godt liv. Det er en virkelig tragisk udvikling.
Udviklingen betyder, at der ikke længere er fokus på det ansvar, et rigt land som Danmark har over for resten af verden herunder især udviklingslandene.
– Historisk set har Danmark ligesom resten af Norden spillet en virkelig vigtig rolle på det her område. Vi har taget globalt ansvar, og det har givet kapital i internationale forhandlinger. Det er vi ved at sætte over styr, beklager Trine Pertou Mach.
Som ordfører på området vil hun insistere på, at bekæmpelse af fattigdom skal have en central rolle i udviklingspolitikken.
– Vi skal blive ved med at holde den politiske debat om emnet levende og støtte civilsamfundets arbejde med de her problemstillinger.
Trine Pertou Mach overtager posten som udviklingsordfører fra Christian Juhl, der nu er gået på pension.
– Det er nogle store sko at fylde ud, konstaterer hun.
Støtter våben til Ukraine
Det nyvalgte folketingsmedlem er også blevet forsvarsordfører. En post der er stor blæst omkring i en tid med krig i Europa og hastigt voksende oprustning.
– Et stort flertal af partierne på Christiansborg ønsker at opruste. Der står Enhedslisten et helt andet sted. Vi mener ikke, at vi skal øge forsvarsudgifterne til to procent af bruttonationalproduktet, som et flertal har besluttet. Det er en helt forfejlet vej at gå. NATO har allerede nu langt mere militært isenkram end Rusland. Øgede forsvarsudgifter er ikke helt simpelt lig med mere sikkerhed, siger Trine Pertou Mach.
– Der er brug for at gå stærkere ind i arbejdet med at værne om folkeretten, styrke internationale aftaler som eksempel ikke-spredningsaftaler, gøre noget ved atomtruslen og forstå sikkerhedspolitik og konfliktløsning i et bredere perspektiv. Danmark burde engagere sig mere i FN-regi og støtte arbejdet med freds- og konfliktløsning samt fredsbevarende missioner. Her er Danmark utroligt fraværende, tilføjer hun.
Der har været heftig debat på venstrefløjen om Enhedslistens støtte til, at Danmark sender våben til Ukraine, og partiets holdning til NATO.
Trine Pertou Mach understreger, at Ukraine har ret til at forsvare sig selv. Derfor støtter Enhedslisten også den seneste danske beslutning om at sende nye tunge våben til Ukraine. Konkret er der tale om 19 såkaldte caesar-haubitser. Det er kraftige langtrækkende kanoner, som er monteret på en pansret lastbil og kan nå mål på 40 kilometers afstand.
– Enhedslisten bakkede op om beslutningen, da den blev diskuteret i Udenrigspolitisk Nævn i sidste uge, oplyser Trine Pertou Mach.
Når det gælder holdningen til NATO, mener hun, at Enhedslistens holdning er klar efter partiets årsmøde sidste år. Her blev det slået fast, at Enhedslistens mål stadig er, at Danmark skal stå uden for NATO, men at det ikke er aktuelt at kræve udmeldelse, så længe der ikke er et alternativ til NATO.
Et politisk engageret barndomshjem
Trine Pertou Mach fik grundlagt sit politiske engagement i barndomshjemmet i Jylland.
– Mine forældre har altid talt meget om det ansvar, vi har over for andre mennesker, der har dårligere vilkår end en selv. Min far var meget optaget af solidaritetsbevægelser rundt omkring i verden. Verdens uretfærdigheder var altid en del af samtalen i mit barndomshjem. Retfærdigheden kom så at sige ind sammen med havregrøden, fortæller hun med latter i stemmen.
– I gymnasiet blev jeg aktiv i Operation Dagsværk, og derefter rullede mit engagement for alvor.
Som ung flyttede Trine Pertou Mach til udlandet og boede i blandt andet Egypten og Belgien. Senere har hun sammen med mand og børn boet i blandt andet USA og England.
– Jeg har lært meget om, hvordan verden ser ud, ved at bo i andre lande. Det giver viden og jord under neglene. Det er jo sådan, at det, der er ens egen periferi, er andre menneskers centrum. Det har givet mig meget menneskeligt at opbygge relationer og bekendtskaber blandt mennesker, der lever anderledes end en selv. Jeg er også glad for, at vi har kunnet give børnene den mulighed for at komme ud, fortæller hun.
Trine Pertou Mach har sammen med sin mand to børn på 13 og 15 år. Derudover har hun et voksent bonusbarn. I dag bor familien på Nørrebro i København.
Når der er en smule fritid fra arbejdet på Christiansborg, nyder Trine Pertou Mach at omgive sig med mennesker, hun holder af, læse bøger og høre musik.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.